Τελευταία Νέα
Gun Room

Δίκανο δύο διαμετρημάτων SABATTI Forest - Προσιτό αλλά… άπιαστο

tags :
Δίκανο δύο διαμετρημάτων SABATTI Forest -  Προσιτό αλλά… άπιαστο
Συχνά μέσα από αυτή τη στήλη παρουσιάζουμε το πιο άγνωστο για τους ημεδαπούς και ταυτόχρονα πιο διαδομένο για τους “πραγματικούς Ευρωπαίους” τύπο κυνηγετικού όπλου: το συνδυαστικό δίκανο (combination gun).
Οι γερμανόφωνοι το ξέρουν ως “Billing” λόγω των δύο διαφορετικών κανών.
Αυτό το απλό και αξιόπιστο μηχάνημα είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη η πεμπτουσία του ενός και μοναδικού όπλου θήρας για κάθε τεραίν και θήραμα.

“Forest” στην καρδιά του δάσους

Η συνταγή είναι απλή: Δύο κάνες, δύο σκανδάλες και διπλός χαρακτήρας. Η επάνω κάνη είναι λεία με δύο επιλογές cal.12/76 (μάγκνουμ) ή cal.20 με μήκος 60cm. Το διαμέτρημα καθορίζει το μέγεθος της βάσης και το τελικό βάρος που κυμαίνεται μεταξύ 3,2 και 3,4 κιλών.
Η χαμηλότερη κάνη είναι ραβδωτή. Τα διαθέσιμα διαμετρήματα περιλαμβάνουν τα κλασσικά ευρωπαϊκά 7,92mm Mauser R, 7mm Mauser R, 6,5X55mm Swede, 9,3X64mm. Αλλά και τα δημοφιλή αμερικανικά .22 Hornet, .308 Win, 30-06 Spr.
Ο συνδυασμός τους δημιουργεί ένα ευέλικτο, λειτουργικό και απλό τουφέκι από αυτά που κυριαρχούν στα ευρωπαϊκά δάση επί έναν αιώνα.
g1_24.JPG
Μηχανισμός και διαμόρφωση

Η πυροδότηση γίνεται από δύο ανεξάρτητες σκανδάλες.
Η Sabatti χρησιμοποιεί τη δική της εκδοχή του συστήματος Boxlock με δύο σφύρες που οπλίζονται κατά το άνοιγμα των κανών.
Στη ράχη του κορμού υπάρχει η κλασσική συρόμενη ασφάλεια που μπλοκάρει τις σχαστηρίες. Η πρώτη σκανδάλη πυροδοτεί την πάνω κάνη και η πίσω τη χαμηλότερη. Ανάλογα με την κατάσταση, το μόνο που έχει να κάνει ο κυνηγός είναι να μετακινήσει το δάκτυλο στην κατάλληλη θέση. Η εξαγωγή των καλύκων γίνεται από ένα απλό έλασμα, το οποίο τους ανασηκώνει από τις θαλάμες, τόσο ώστε να μπορούν να τους αφαιρέσουν τα δάκτυλα του κυνηγού.
Απλό και οικολογικό γιατί δε σκορπίζονται στο ύπαιθρο. Συνάμα διευκολύνει τη ζωή των ιδιογομωτών.
Το κοντάκι ακολουθεί τη διαμόρφωση των λειόκανων για να εξυπηρετεί σε ενστικτώδεις βολές. Διαθέτει κλειστή λαβή πιστολέ και συνδυάζεται με μια στρογγυλεμένη, λεπτή πάπια. Το όπλο φορά
αορτηριούχους στη κάτω κάνη και στο κοντάκι, για εύκολη μεταφορά εμπρός στο στήθος ή κάτω από τη μασχάλη. Αυτή είναι η μέθοδος που προτιμούν οι κεντροευρωπαίοι, με ανοιχτό το μηχανισμό και χωρίς φυσίγγια στις θαλάμες.
g2_48.JPG
Σκόπευση

Ο δυσκολότερος συμβιβασμός σε ένα συνδυαστικό δίκανο είναι τα σκοπευτικά.
Το λειόκανο απαιτεί ενστικτώδη βολή και τη διευκολύνει η ύπαρξη ρίγας στην κορυφή των κανών. Το ραβδωτό έχει ανάγκη κλισιοσκοπίου με ρυθμίσεις για ακριβή υπολογισμό του σημείου πρόσκρουσης του βλήματος. Στο “Forest” συναντάμε… λίγο απ’ όλα. Μια “μισόριγα” ξεκινά από ύψος των θαλαμών και διατρέχει το ένα τρίτο σχεδόν του μήκους των κανών. Ορίζει το οπτικό πεδίο του σκοπευτή για εναέριες βολές. Λίγα εκατοστά πριν το στόμιο της κάνης, υπάρχει ένα υπερυψωμένο σκαλί που δημιουργεί την εντύπωση της συνεχούς ευθείας, όταν κάποιος επωμίζει το όπλο. Λειτουργεί και ως βάση για μια λεπτή
ορειχάλκινη ακίδα.
Η ευφυία του συστήματος βρίσκεται στο πτυσσόμενο κλισιοσκόπιο που κρύβεται στη μισόριγα.
Ανασηκώνοντας το ο κυνηγός έχει ένα εύχρηστο σκόπευτρο για τη ραβδωτή κάνη. Επιπλέον, η ρίγα διαθέτει αναμονές για τοποθέτηση διόπτρας.
g3_43.JPG
Φινίρισμα και κόστος

Το Forest είναι ένα προσιτό όπλο ιταλικής σχολής.
Στην τιμή των 1.600 περίπου εωρώ παίρνει κανείς μια λευκή ατσάλινη βάση με μηχανοποίητο σκάλισμα. Γιρλάντες και μπουκέτα στολίζουν το περίγραμμα, ενώ στα “μάγουλα” της βάσης βρίσκουμε κάτι που
μοιάζει με αμερικανική έλαφο (elk) και ένα τάρανδο.
Η παράλειψη των παραστάσεων ίσως να βελτίωνε την αισθητική του όπλου. Το φινίρισμα της βάσης κάνει μια όμορφη αντίθεση με τη μαύρη βαφή σε πεταλούδα, σκανδάλες και μοχλό ασφάλειας, ένα μοτίβο που συναντάμε στα περισσότερα ιταλικά δίκανα αυτής της κατηγορίας τιμής.

Προσιτό αλλά… άπιαστο

Οπως επισημάναμε στην εισαγωγή, το Forest είναι το απλούστερο, πολυμορφικό κυνηγετικό τουφέκι. Το “ένα για όλα” του κυνηγού που χαίρεται τη θήρα πτερωτών αλλά και οπληφόρων. Με τα όποια του
ψεγάδια, αντιπροσωπεύει την ουσία της αρχέγονης επαφής με τη Φύση και την εποχή που ο κυνηγός είχε ένα μόνο τουφέκι για όλη του τη ζωή. Αντιπροσωπεύει μια αξία ανεξαρτησίας στην αναζήτηση τροφής μέσα στα δάση. Ίσως για αυτό να το θεωρούν “επικίνδυνο” και να το απαγορεύουν σε τούτη εδώ τη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης