Τελευταία Νέα
Gun Room

Περίστροφο “τσέπης” ULTIMATE CARRY από τη Smith & Wesson

Περίστροφο “τσέπης” ULTIMATE CARRY από τη Smith & Wesson
Το βασικό χαρακτηριστικό των J-Frames είναι ότι προορίζονται για πολύωρη, καθημερινή μεταφορά
Τα μικρά περίστροφα της αμερικανικής εταιρείας έκαναν το ντεμπούτο τους τη δεκαετία του 1950 και παραμένουν ακόμη ισχυρά στο πορτοφόλιο της.
Γνωστά στο κοινό ως “σκελετοί – J” (J – frames), αντιπροσωπεύουν την ιδέα της S & W για το απόλυτα διακριτικό όπλο αυτοπροστασίας.
Συνήθως έχονται σε δύο μορφές: Είτε με εξωτερική σφύρα που μπορεί να οπλιστεί με το χέρι ή με καλυμμένη, εσωτερική σφύρα που βοηθά στην ασφαλέστερη και ευκολότερη απόκρυψη. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, ο μηχανισμός της σκανδάλης λειτουργεί μόνο ως “διπλής ενέργεις”.
Δηλαδή η πίεση στη σκανδάλη περιστρέφει το βυκίο, οπλίζει και κατόπιν απελευθερώνει την περίκλειστη σφύρα, πυροδοτώντας το επόμενο φυσίγγιο.

ULTIMATE: το “απόλυτο” για οπλοφορία

Η δημοφιλία των μικρών αυτών όπλων παραμένει ισχυρή διότι είναι απλά στη χρήση, εύκολα αποκρύψιμα και εξαιρετικά αξιόπιστα.
Αυτό δε σημαίνει ότι δε μπορούν να βελτιωθούν, και αυτό έκανε για το 2024 η S & W σε συνεργασία με την LIPSEY’S που είναι ένας από τους μεγαλύτερους διανομείς χονδρικής στον τομέα των όπλων.
Προδιέγραψαν από κοινού ένα πακέτο λειτουργικών βελτιώσεων που καθιστούν τα παραδοσιακά όπλα πιο εύχρηστα και αποτελεσματικά. Το ονομάζουν ULTIMATE, δηλαδή υπέρτατο.
2_195.jpg
Αλλαγές στα σημεία

Το βασικό χαρακτηριστικό των J-Frames είναι ότι προορίζονται για πολύωρη, καθημερινή μεταφορά.
Οπότε ξεκίνησαν με έναν αλουμινένιο σκελετό ώστε να γλιτώσουν βάρος.
Συνδυαζόμενο με ένα βυκίο από ανοξείδωτο ατσάλι και ελαφρωμένη κάνη δύο μερών (ατσάλινο χιτώνιο με αλουμινένιο περίβλημα), ζυγίζει μόλις 450 γραμμάρια.
Για αυξημένη αντοχή, όλοι οι πίροι είναι από τιτάνιο αντί του συμηθέστερου αλουμινίου. Ο μηχανισμός της σκανδάλης είναι αποκλειστικά διπλής ενέργειας, ώστε να μην υπάρχει εκτεθειμένη εξωτερική σφύρα.
Ένα διαχρονικό παράπονο των οπαδών της Smith & Wesson είναι η ύπαρξη μιας “κλειδαριάς” που αδρανοποιεί το μηχανισμό και υπάρχει σε όλα σχεδόν τα μοντέλα.
Αρκετοί φοβούνται (και σε σπάνιες περιπτώσεις έχει όντως συμβεί) ότι υπό την επήρεια ισχυρής ανάκρουσης, ο μηχανισμός μπορεί να απενεργοποιήσει το όπλο ακούσια.
Ένα όπλο προορισμένο για άμυνα απαιτεί εύχρηστα σκόπευτρα.
Ο συνδυασμός κλασσικής, λεπτής ακίδος με ένα κανάλι φρεζαρισμένο στο σκελετό, απέχει πολύ από το ιδανικό.
Έτσι τα περιορισμένης παραγωγής J-Frames διαθέτουν υψηλής ευκρίνειας ακίδες οπτικών ινών της XS Sights με ένθεμα τριτίου για χρήση στο σκοτάδι. Στο πίσω μέρος της ράχης τοποθετείται ένα κλισιοσκόπιο σχήματος “U” που επιτρέπει ταχύτερη πρόσκτηση του στόχου. Τα στόχαστρα είναι ρυθμισμένα για τα 15 μέτρα με αμυντικά φυσίγγια.
3_183.jpg
Πέντε ή έξι βολές

Συνήθως, τα μικρά περίστροφα φτιάχνονται σε διαμέτρημα .38 Special με το οποίο είναι συνυφασμένα από το 1950.
Το “ήρεμο” πυρομαχικό, δείχνει ένα διαφορετικό πρόσωπο όταν βάλλεται από αλουμινένια όπλα με κάνες μήκους μόλις 4,7cm. Η ανάκρουση είναι βίαιη και η φλόγα επηρεάζει τη νυχτερινή όραση, καθώς μεγάλο μέρος της γόμωσης αναφλέγεται στον αέρα χωρίς να επιταχύνει το βλήμα.
Κάποιος στη Lipsey’s πρέπει να έχει βαθιά γνώση των J-Frame, γιατί αποφάσισαν να προσθέσουν και δύο μοντέλα στο μικρότερο διαμέτρημα .32 HR Magnum. Έχοντας μικρότερη διάμετρο (7,9mm), αφήνει χώρο για έξι θαλάμες στο βυκίο, αντί των πέντε που χωρούν με το .38 Special.
Οπότε υπάρχουν δύο πλεονεκτήματα: ένα περισσότερο φυσίγγιο στον ίδιο όγκο και χαμηλότερη ανάκρουση. Ως μπόνους, στις θαλάμες χωρούν και τα παλαιότερα φυσίγγια .32 SW Long, τα οποία είναι κατεξοχήν σκοπευτικά και φημίζονται για τη χαμηλή ανάκρουση και τη μεγάλη ακρίβεια του επιτυγχάνουν. Η (θεωρητική) βαλλιστική υπεροχή του μεγαλύτερου “.38” έρχεται σε δεύτερη μοίρα μπρόστα στην ευχρηστία που προσφέρει το “.32”.
4_163.jpg
Οι κατάλληλες λαβές

Σπουδαίο ρόλο στο τιθάσσεμα της ανάκρουσης παίζουν οι λαβές και το ULTIMATE εξοπλίζεται με ένα ζεύγος πλακιδίων της VZ Grips.
Φθάνουν ψηλά, ώστε λείνουν το κενό πίσω από το χειροφυλακτήρα και καλύπτουν τη ράχη της λαβής. Είναι φτιαγμένα από συνθετικό G10 που τα καθιστά άθραυστα. Χιλιάδες μικροσκοπικές γραμμές έχουν χαραχθεί στην επιφάνεια τους, ώστε να αυξάνεται η πρόσφυση ακόμη και με βρεγμένες παλάμες, ενώ εσοχές για τα δάκτυλα δίνουν καλύτερο πιάσιμο.
Για να βοηθηθεί η απόκρυψη, το κάτω μέρος των λαβών έχει αποκοπεί και οι ακμές αμβλύθηκαν.
Για να διευκολύνεται η επαναγέμιση του βυκίου, υλικό σε σχήμα “μισοφέγγαρου” έχει αφαιρεθεί από το αριστερό πλακίδιο. Όλες οι παραπάνω βελτιώσεις δίνουν νέα πνοή σε ένα παλιότερο σχέδιο, φέρνοντας το 21ο αιώνα. Δείχνουν ότι το περίστροφο ως όπλο αυτοάμυνας παραμένει βιώσιμη λύση.

www.bankingnewsgr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης