Τελευταία Νέα
Gun Room

Το ρεκόρ του Jerry Miculek: Έξι βολές σε 1,88 δευτερόλεπτα

Το ρεκόρ του Jerry Miculek: Έξι βολές σε 1,88 δευτερόλεπτα
Η καριέρα του Miculek έχει συνδεθεί με τη Smith & Wesson, η οποία των στηρίζει στις εμφανίσεις του
Το πιο διάσημο βιβλίο που γράφτηκε ποτέ για περίστροφα, είναι το “ Fast And Fancy Revolver Shooting” του 1938.
Σε αυτό ο σκοπευτής επιδείξεων και εκπαιδευτής σκοποβολής Ed McGivern (Εντ Μακ Γκίβερν) περιέγραφε τις εμπειρίες, τη μέθοδο και τα τεκμηριωμένα ρεκόρ του.
Ο εξαιρετικός αυτός σκοπευτής κατάφερνε να πετυχαίνει κέρματα στον αέρα ή να τραβά από θήκη και να βάζει πέντε σφαίρες στο στόχο σε 2/5 (δύο πέμπτα) του δευτερολέπτου!
Χρησιμοποιώντας ένα από τα πρώιμα περίστροφα .357 Magnum επιδείκνυε την ικανότητα να χτυπά στόχους ανθρωπίνου μεγέθους στα 548 μέτρα (600 γυάρδες).

Με έμπνευση το ίνδαλμα του

Ένα αντίτυπο έπεσε στα χέρια του Jerry Miculek που μεγάλωνε στη Λουιζιάνα.
Ο νεαρός μηχανικός εκμεταλλευόταν όλο τον ελεύθερο χρόνο και χρήμα που είχε στη διάθεση του για να μάθει και να αντιγράψει τα επιτεύγματα του ινδάλματος του.
Ξεκινώντας το 1989, όχι μόνο διέπρεψε στη σκοποβολή, αλλά κατέχει πέντε παγκόσμια ρεκόρ για ταχύτητα και ακρίβεια με περίστροφο, εκατοντάδες διεθνείς διακρίσεις και πολλαπλά πρωταθλήματα.
Το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του το έχει περάσει ως επαγγελματίας σκοπευτής.
Αν και έχει διακρίσεις σε όλες τις κατηγορίες πρακτικής σκοποβολής χρησιμοποιώντας τυφέκια, πιστόλια ή λειόκανα, η μεγάλη του “αγάπη” παραμένει το ρεβόλβερ και θεωρείται επί μακρώ ο ταχύτερος σκοπευτής με αυτό τον τύπο όπλου. Το 1999 είχε καταφέρει να στείλει 12 σφαίρες σε ένα στόχο (έξι, επαναγέμιση και ακόμη έξι) από τα 6 μέτρα σε μόλις 2,99 δευτερόλεπτα. Και δεν είναι μόνο η ταχύτητα.
Χρησιμοποιώντας ένα Smith & Wesson μοντέλο 929 έχει επιδείξει την ικανότητα να “βρίσκει” το στόχο από τα 914 μέτρα (1.000 γυάρδες).
2_222.jpg
Ένα “ιδιαίτερο” περίστροφο

Η καριέρα του Miculek έχει συνδεθεί με τη Smith & Wesson, η οποία των στηρίζει στις εμφανίσεις του.
Εξυπακούεται ότι έχει σχεδόν απεριόριστη πρόσβαση στο κέντρο ανάπτυξης και τον τομέα “Performance Center” (όπου οι καλύτεροι οπλουργοί της S&W κατασκευάζουν χειροποίητα και μοναδικά όπλα.
Πολλά επιτεύγματα του έχουν γίνει με μοντέλα 625 (.45 ACP) και 327(.357 Magnum).
Αμφότερα βασίζονται στο σκελετό τύπου”Ν” αλλά κατασκευάζονται από διαφορετικό υλικό. Ανοξείδωτο ατσάλι και σκάνδιο αντίστοιχα. Για το επόμενο του κατόρθωμα χρειαζόταν κάτι διαφορετικό. Μη μπορώντας να καταρρίψει για τεχνικούς λόγους το ρεκόρ του McGivern, αποφάσισε να γίνει “ο γρηγορότερος άνθρωπος που μπορεί να πετύχει έξι μεταλλικούς δίσκους από τα έξι μέτρα”. Το σχετικό ρεκόρ κατείχε μέχρι τότε ο Aμερικανός Max Michel με χρόνο 2,05 δευτερόλεπτα. Το είχε πετύχει με ένα ημιαυτόματο πιστόλι 9mm.
Ο Miculek ήθελε ένα περίστροφο που έρχεται γρήγορα στο ύψος των ματιών και σταματά εύκολα στο σωστό σημείο για κάθε μία από τις έξι βολές. Προτίμησε το σκελετό από σκάνδιο του 327 που έχει χαμηλότερη μάζα. Το συνδύασε με ένα ελαφρύ βυκίο τιτανίου από το μοντέλο 929. Είναι κατασκευασμένο για το διαμέτρημα 9Χ19mm και δέχεται 8 φυσίγγια. Ο κοντύτερος κάλυκας επιτρέπει να κερδίζουν βάρος από το βραχύτερο μήκος του βυκίου. Το τιτάνιο έχει περίπου τη μισή μάζα από το ατσάλι πράγμα που σημαίνει πως κάθε φορά που πατά τη σκανδάλη, απαιτείται λιγότερη δύναμη για την περιστροφή του κυλίνδρου. Μικρότερο βάρος έλξης, λιγότερη δύναμη και χαμηλή ανάκρουση είναι τα ζητούμενα.
Η σκανδάλη λειτουργεί μόνο σε “διπλή ενέργεια” και αφαίρεσαν το τμήμα της σφύρας που εξέχει για χειροκίνητη όπλιση.
Η κάνη αποτελείται από δυο μέρη: το εσωτερικό, ατσάλινο χιτώνιο μέσα στο οποίο ταξιδεύουν τα βλήματα και το περίβλημα από σκάνδιο που στεγάζει την μπροστινή ακίδα. Έχει μήκος 6.5 ίντσες (16.5cm).
Για τη στόχευση βασίστηκε στο οπτικό red dot τύπου Vortex Compdot με κουκίδα μεγέθους 8 ΜΟΑ, γιατί τα “69 χρονών μάτια” του δε θα μπορούσαν να διακρίνουν σιδερένια σκόπευτρα με τόση ταχύτητα. Στηρίζεται στη βάση C.O.R.E. και επιτρέπει την προσαρμογή πολλών μοντέλων στοχάστρων.
Τέλος, οι λαβές είναι οι στρογγυλές J.M. Signature που επιτρέπουν στο σκοτευτή να αναπροσαρμόζει γρήγορα το κράτημα του στο όπλο όταν τραβά με ταχύτητα από τη θήκη.
3_211.jpg
Ρεκόρ πάνω σε ρεκόρ

Η προσπάθεια ορίστηκε για την 6η Οκτωβρίου 2021, ημέρα εγκαινίων του νέου Κέντρου της Smith & Wersson. Στην πρώτη προσπάθεια ο Jerry Miculek έσπασε το ρεκόρ του Max Michel με 2.01 δεύτερα για 6 επιτυχείς βολές. Και το πέτυχε με περίστροφο!
Θα μπορούσε να είχε σταματήσει εκεί, αλλά λίγα λεπτά αργότερα ξαναπροσπάθησε.
“Ζεστός” πλέον τράβηξε και έστειλε 6 βολές σε ισάριθμους μεταλλικούς δίκους σε… 1,88 δευτερόλεπτα!
Οι επίσημοι καταγραφείς της NRA πιστοποίησαν δύο διαφορετικά ρεκόρ.
Με την ευκαιρία του γεγονότος, η S&W ανακοίνωσε την κατασκευή 1.880 αντιγράφων του περιστρόφου που χρησιμοποιήσε ο Miculek.
Συναρμολογούνται από την ομάδα του Performance Center και έρχονται σε μια βαλίτσα Pelican, πλήρη με το σκοπευτικό Vortex. Η διάθεση τους ξεκίνησε πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Ο κωδικός τους: Model 327 WR (από World Record: Παγκόσμιο Ρεκόρ).
4_182.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης