Τελευταία Νέα
Gun Room

Τα «αμφιλεγόμενα» RUGER 10/22 του ισραηλινού στρατού

tags :
Τα «αμφιλεγόμενα» RUGER 10/22 του ισραηλινού στρατού
Σύμφωνα με το ισραηλινό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων "χρησιμοποιούν στην πράξη το Ruger ως μέσο διάλυσης διαδηλώσεων, βάλλοντας με πραγματικά πυρά"
Η Ισραηλινή Δύναμη Άμυνας (IDF) επιχειρεί σε ένα μοναδικό περιβάλλον χώρου και συνθηκών.
Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας τους αναλώνεται σε συμπλοκές με “άτακτους” και σε έλεγχο ταραχών/διαδηλώσεων.
Τις αποστολές αυτές σε κάποιο άλλο κράτος θα αναλάμβαναν αποκλειστικά αστυνομικές δυνάμεις, αλλά οι Ισραηλινοί δεν έχουν αυτή την "πολυτέλεια".
Οι μικροί αριθμοί επιβάλλουν συνεργασία και συχνά επικάλυψη ρόλων μεταξύ οργανισμών που αλλού θα χαρακτηρίζονταν ως "στρατός", "συνοριοφυλακή" και "αστυνομία" αντίστοιχα. Είναι δε σύνηθες τα στελέχη των παραπάνω να μεταπηδούν από τον ένα ρόλο στον άλλο σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Το αν αυτό είναι καλό ή βλαβερό, μόνο οι ίδιοι μπορούν να το απαντήσουν, με τη δική τους εμπειρία στις ιδιόρυθμες συνθήκες της χώρας τους. Όμως οι λύσεις στις οποίες καταφεύγουν, θα προκαλούσαν στους πολιτικούς άλλων χωρών… αποπληξία.
g2_53.JPG
Μια ανορθόδοξη λύση

Όταν το 1987 ο στρατός κλήθηκε να αντιμετωπίσει την εξέγερση της πρώτης ιντιφάντα, κινητοποίησε 80.000 άνδρες σε ρόλους αστυνόμευσης και ελέγχου διαδηλώσεων.
Φέρνοντας τη "στρατιωτική" λογική σε ένα πρόβλημα εσωτερικών ταραχών επέτρεψαν τη χρήση τυφεκίων διαμετρήματος ,22LR (Long Rifle) για εξουδετέρωση "ταραξιών" και υποκινητών στις διαδηλώσεις.
Το σκεπτικό ήταν πως αν τους πυροβολούσαν στα πόδια, το "ασθενικό" βλήμα .22 θα προκαλούσε λιγότερες και προσωρινές βλάβες στα θύματα. Έτσι θα περιόριζαν τις παράπλευρες απώλειες μεταξύ των διαδηλωτών που απαντούσαν με πετροπόλεμο και μπουκάλια μολότωφ.
Απέκτησαν ημιαυτόματα Ruger 10/22, τα οποία είναι δημοφιλή για ψυχαγωγική σκοποβολή και θήρα μικρών ζώων. Τα πρώτα όπλα αγοράστηκαν από την ιταλική Sabatti, η οποία τα τροποποίησε για τις ανάγκες του στρατού.
Σημαντικότερη αλλαγή συνιστούσε η τοποθέτηση ενός ογκώδους σιγαστήρα που περιέβαλλε την κάνη. Για να συμβεί αυτό, μέρος του εμπρόσθιου φυλακτήρα κόπηκε και το προφίλ του άλλαξε, ώστε να χωρέσει το εξωτερικό χιτώνιο. Οι Ισραηλινοί αντέγραψαν την τεχνολογία σιγαστήρων της Sionics από τα Μ-14 και τα Μ-16 της αμερικανικής βοήθειας για το 10/22.
Τα όπλα εξοπλίστηκαν με δίποδες Harris και διόπτρες μεγέθυνσης 6Χ από διάφορους κατασκευαστές. Οι στάνταρ γεμιστήρες χωρούν 10 σφαίρες.
Στα πρόσφατα χρόνια η εταιρεία FAB Defense σχεδίασε ένα συνθετικό σκελετό με πτυσόμενο κοντάκι. Μειώνει τον όγκο του όπλου και προσαρμόζεται στα μέτρα των χειριστών. Καινούργιοι γεμιστήρες BX25 (των 25 φυσιγγίων) και καλύτερες διόπτρες έχουν αποκτηθεί.
Οι Ισραηλινοί σκοπευτές χρησιμοποιούν βολίδες 40grain (2,6 γραμμαρίων), που πετούν με υποηχητική ταχύτητα και παράγουν χαμηλότερο θόρυβο. Δρούν σε ζεύγη με τον εμπειρότερο (παρατηρητή) να καθοδηγεί τον ελεύθερο σκοπευτή και να του υποδεικνύει τους στόχους. Ακολουθούν ομάδες οπλισμένες με βαρύτερα τυφέκια οι οποίες τους προστατεύουν και συχνά καταγράφουν τις βολές με κάμερες για αξιολόγηση.
g3_47.JPG
Οι νομικές αντιδράσεις

Οπως συμβαίνει πάντα όταν βαριά οπλισμένοι νεαροί συγκρούονται μεταξύ τους, η βία ξέφυγε από τα "προβλεπόμενα όρια".
Σύντομα οι σκοπευτές άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Όχι για να τραυματίσουν τους εξτρεμιστές στα πόδι, αλλά όπως αποδείχτηκε από εσωτερικές έρευνες, για να πλήξουν στο κεφάλι ή το θώρακα. Μέσα στην αναταραχή των διαδηλώσεων τα πλήγματα δε γίνονταν αντιληπτά, πριν κάποιος διαδηλωτής
καταρεύσει τραυματισμένος θανάσιμα. Υπήρξαν καταγγελίες από ισραηλινά μέσα και επενέβη ο γενικός στρατιωτικός εισαγγελέας, το γραφείο του οποίου το 2001 χαρακτήρισε τα 10/22 "θανατηφόρα όπλα" και
απαγόρευσε τη χρήση τους κατά διαδηλωτών.
Η απόφαση ανατράπηκε το 2009 και σήμερα χρησιμοποιούνται και πάλι, τουλάχιστον από την αστυνομία,
όπως δείχνουν φωτογραφίες από επίσημες ιστοσελίδες. Οι ισχύοντες κανόνες εμπλοκής καθορίζουν πως η χρήση τους θα γίνεται μόνο σε περιπτώσεις "άμεσου και πραγματικού κινδύνου" για τις ζωές Ισραηλινών. Σύμφωνα όμως με το ισραηλινό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων "χρησιμοποιούν στην πράξη το Ruger ως μέσο διάλυσης διαδηλώσεων, βάλλοντας με πραγματικά πυρά, ακόμη και χωρίς άμεσο κίνδυνο για τη ζωή Ισραηλινών".
g4_39.JPG
Άλλες χρήσεις

Η IDF χρησιμοποιεί τα Ruger 10/22 και σε άλλους ρόλους, εκμεταλλευόμενη την αποτελεσματικότητα των σιγαστήρων.
Χρησιμοποιούνται για εξουδετέρωση σκύλων και τη συσκότιση περιοχών (πυροβολώντας τις λάμπες) πριν εκτελέστεί έφοδος. Μια-δύο σφαίρες στα ελαστικά αρκούν ώστε το όχημα διαφυγής να αχρηστευτεί. Φαίνεται ότι προσφάτως, ο αριθμός των όπλων σε υπηρεσία αυξάνεται και πλέον χρησιμοποιούνται και μοντέλα χωρίς σιγαστήρα ως όπλα "ελεύθερου σκοπευτή" μικρών αποστάσεων.
Σύμφωνα με Ισραηλινούς πρώην στρατιωτικούς που έχουν αποφοιτήσει από το αντίστοιχο σχολείο εκπαίδευσης και έχουν μάχιμη εμπειρία, το βελτιωμένο Ruger "παραμένει αποτελεσματικό μέχρι τα 200 μέτρα". Αυτή και μόνη η διαπίστωση ανατρέπει την εντύπωση που έχουμε για το μικροσκοπικό διαμέτρημα .22 Long Rifle.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης