Ελλάδα

Απορρίφθηκε από την Ε.Ε. η συγχώνευση Olympic Air - Aegean Airlines υπό το φόβο ολιγοπωλίου - Αντιδράσεις από τις εταιρείες

Απορρίφθηκε από την Ε.Ε. η συγχώνευση Olympic Air - Aegean Airlines υπό το φόβο ολιγοπωλίου - Αντιδράσεις από τις εταιρείες
(upd3) Πίεση προς την κυβέρνηση θεωρείται η απόρριψη της συγχώνευσης της Οlympic Air με την Aegean Airlines από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το αιτιολογικό της απόρριψης είναι ότι παραμένει υψηλό το κόστος τελών αεροδρομίου στην Ελλάδα ενώ το γεγονός ότι λόγω των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί, δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέο αεροδρόμιο σε απόσταση μικρότερη από το Ελ. Βενιζέλου, θα δημιουργήσει συνθήκες ολιγοπωλίου στην ελληνική αεροπορία. "Ενδεχόμενη στρατηγική συμφωνία συγχώνευσης των δύο εταιρειών θα υπονόμευε τις συνθήκες ανταγωνισμού στην ελληνική αγορά", καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η απόφαση αυτή ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκφράσει προ μηνών επιφυλάξεις. H Επιτροπή θεωρεί ότι με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργηθεί στις εσωτερικές γραμμές κατάσταση μονοπωλίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέβλεψε “μη ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας μιας νέας αεροπορικής εταιρείας που ενδεχομένως να επιθυμούσε να εισέλθει στην αγορά. Οι δύο εταιρείες, Olympic Air και Aegean Airlines, συγκεντρώνουν το 90% της ελληνικής αγοράς.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σε θέματα ανταγωνιστικότητας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Joaquin Almunia τόνισε: “Η ενδεχόμενη συγχώνευση ανάμεσα στις δύο εταιρείες θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολιγοπώλιο και κατ' επέκταση, σε υψηλότερες τιμές και μείωση της ποιότητας των υπηρεσιών για Έλληνες αλλά και ξένους επιβάτες, ειδικά στα δρομολόγια της Αθήνας προς τα ελληνικά νησιά και αντιστρόφως. Είναι καθήκον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παρεμβαίνει και να αποτρέπει τη δημιουργία μονοπωλίων ή ολιγοπωλίων σ' αυτές τις περιπτώσεις. Προσωπικά έκανα το καλύτερο δυνατό για να βρεθεί λύση αλλά οι αντιπροτάσεις που έγιναν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες κρίθηκε ότι δεν προστατεύουν επαρκώς τα συμφέροντα των περίπου 4 εκατομμυρίων επιβατών των διαδρομών αυτών”.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξόφθαλμη πιθανότητα εφαρμογής πολιτικής ολιγοπωλίου παρατηρήθηκε στις διαδρομές από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά, Μυτιλήνη, Σαντορίνη, Κω, Χίο και Σάμο.
Οι καλοκαιρινοί προορισμοί των Ευρωπαίων στάθηκαν ικανοί να αποτρέψουν τη συμφωνία...

Αντιδράσεις από Olympic Air και Aegean Airlines - Κοινή ανακοίνωση

"Οι εταιρείες ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και MARFIN INVESTMENT GROUP ανακοινώνουν τα ακόλουθα:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωστοποίησε σήμερα, ύστερα από έρευνα που διήρκεσε 10 μήνες, την τελική απόφασή της σύμφωνα με την οποία δεν εγκρίνει την προτεινόμενη συγκέντρωση που αφορούσε τη συγχώνευση της Olympic Air με την AEGEAN  όπως αυτή είχε συμφωνηθεί και γνωστοποιηθεί στις 22/02/2010.
Η συναλλαγή είχε προσυμφωνηθεί μεταξύ των βασικών μετόχων της ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. και της MARFIN INVESTMENT GROUP την 22/02/2010, τελούσε όμως υπό την αίρεση της παροχής της εγκρίσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Δεδομένης της ανωτέρω απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η  συμφωνία της 22/02/10 μεταξύ των δύο μερών λύεται.
Σχολιάζοντας την ανωτέρω εξέλιξη ο Πρόεδρος της AEGEAN κ. Θεόδωρος Βασιλάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Κατά το τελευταίο έτος παρουσιάσαμε στην ΕΕ τα οφέλη από τη συγχώνευση για τις εταιρείες μας αλλά και για το επιβατικό κοινό και την οικονομία της χώρας. Παράλληλα προσφέραμε σημαντικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των καταναλωτών καθώς και διευκολύνσεις για την είσοδο νέων ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Δυστυχώς, η ΕΕ κατέληξε στη μη έγκριση  της συγκέντρωσηs. Χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία για ακόμη ισχυρότερη εκπροσώπηση  στον ευρωπαϊκό κλάδο αερομεταφορών. Προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις και συνεχίζουμε. Η πορεία μας άλλωστε έχει δείξει ότι  πετυχαίνουμε στα δύσκολα».
Ο Πρόεδρος της MARFIN INVESTMENT GROUP κ. Ανδρέας Βγενόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:  
«Η απόφαση της ΕΕ θα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο για το επιβατικό κοινό όσο και για την οικονομία της χώρας μας, θα λειτουργήσει δε υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας. Προφανώς κι εμείς, όπως και η AEGEAN, θα συνεχίσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τα στελέχη και το προσωπικό μας, τους μετόχους μας και το επιβατικό κοινό».
Οι εταιρείες, θα μελετήσουν  το κείμενο της απόφασης της ΕΕ που σήμερα μόλις παραλαμβάνουν και κατόπιν προσεκτικής ανάλυσης και συζήτησης με τους συμβούλους τους, θα αποφασίσουν για τις τυχόν περαιτέρω ενέργειες τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη νομοθεσία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης