Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Δάκτυλο της Lufthansa και British Airways βλέπουν Olympic Air και Aegean – Τα νέα σχέδια της MIG – Όλο το παρασκήνιο

tags :
  Δάκτυλο της Lufthansa και British Airways βλέπουν Olympic Air και Aegean – Τα νέα σχέδια της MIG – Όλο το παρασκήνιο
Η απόρριψη του σχεδίου συγχώνευσης της Olympic Air με την Aegean από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν εξέπληξε τις διοικήσεις Βασιλάκη και Βγενόπουλου.
Το γνώριζαν εδώ και καιρό και ήξεραν το τελικό αποτέλεσμα.

Ίσως το πλέον εντυπωσιακό από όλα είναι ότι οι δύο ελληνικές εταιρίες στην επιχειρηματολογία τους να πείσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού ότι δεν τίθεται θέμα ολιγοπωλίου κατέθεσαν εγγράφως μια πρόταση που τουλάχιστον θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη.
Η πρόταση αυτή ήταν ότι οι δύο υπό συγχώνευση εταιρίες δεσμεύονταν ότι για τα επόμενα 3 χρόνια θα κρατούσαν αμετάβλητες τις τιμές των εισιτηρίων και των αεροπορικών διαδρομών.
Η πρόταση αυτή δεν έπεισε την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή Ανταγωνισμού και έτσι οδηγήθηκε στην τετελεσμένη πλέον απόφαση να απορρίψει το σχέδιο συγχώνευσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όμως εγείρει ερωτηματικά καθώς επικαλέσθηκε ζήτημα μονοπωλίου στις εθνικές αερομεταφορές.
Ωστόσο στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης υπάρχει και ένας εθνικός αερομεταφορέας πολλαπλάσιου μεγέθους του σχήματος που θα δημιουργείτο μεταξύ Olympic Air και Aegean.
Ορισμένες πηγές καταδεικνύουν δύο διεθνείς αεροπορικές εταιρίες ότι κρύβονται πίσω από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δεν λειτουργεί και πάντα αμερόληπτα και συγκεκριμένα την Γερμανική Lufthansa και την Βρετανική British Airways, οι οποίες έχουν ισχυρά συμφέροντα στην Ελλάδα.
Πίεση η ελληνική κυβέρνηση άσκησε ώστε να μην απορριφθεί η απόφαση συγχώνευσης αλλά ήταν μάλλον χαλαρή και προφανώς όχι πειστική.
Με βάση τα νέα δεδομένα μπορεί οι Olympic Air και η Aegean να αναφέρουν ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση προσφεύγοντας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ωστόσο κοιτούν την επόμενη μέρα.
Η MIG που είναι ο βασικός μέτοχος της Olympic Air αναθεωρεί προφανώς τα πλάνα και κυρίως το business plan και από το 2012 που ήταν ο στόχος να περάσει στα κέρδη θα εμφανίσει κέρδη το 2013.
Συνολικά σημειώνεται ότι για την Olympic Air  η MIG έχει επενδύσει ως κόστος αγοράς και λοιπές επενδύσεις περί τα 180 εκατ ευρώ.
Για την MIG η καθυστέρηση επανόδου της Olympic Air στην κερδοφορία δεν θα έχει τόσο σημαντική επίπτωση καθώς αποτελεί μεσαίου μεγέθους επένδυση στο συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.
Βέβαια αξιολογώντας με αυστηρούς οικονομικούς όρους την Olympic Air σημαίνει ότι το 2011 και 2012 θα εμφανίσει ζημίες οι οποίες προφανώς θα καταγραφούν και στον ενοποιημένο ισολογισμό της ΜΙG.
Ωστόσο η MIG είναι αποφασισμένη να επιταχύνει το σκέλος των συνεργιών της Olympic Air με τις άλλες εταιρίες του ομίλου MIG ενώ ταυτόχρονα θα εξετασθούν και άλλες συνεργασίες σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης