Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Στα 3,2 ευρώ ανά μετοχή η καθαρή θέση της MIG – Προσδοκίες ανάκαμψης όταν έρθει η ανάπτυξη

tags :
 Στα 3,2 ευρώ ανά μετοχή η καθαρή θέση της MIG – Προσδοκίες ανάκαμψης όταν έρθει η ανάπτυξη
Με καθαρή θέση 2,46 δις ή 3,2 ευρώ ανά μετοχή ρευστότητα κοντά στα 500 εκατ και εταιρίες που διαδραματίζουν ρόλο στην πραγματική οικονομία ο όμιλος της MIG προσβλέπει στην διατήρηση της σταθερότητας του ισολογισμού σε αυτή την συγκυρία σε μια σημαντική ανάπτυξη όταν ο οικονομικός κύκλος από καθοδικός θα μετατραπεί σε ανοδικό.

Όπως έχει τονιστεί η ισχυροποίηση του ισολογισμού, η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας και κεφαλαίων, αλλά και νέες εξαγορές,  αποτελούν τις νέες προτεραιότητες της MIG για το 2011.
Το 2010 βρήκε τον όμιλο να λαμβάνει μια μεγάλη απόφαση να αποτιμά τις εταιρίες που ελέγχει ως holding στην τρέχουσα αξία και έτσι προέκυψαν οι απομειώσεις στην καθαρή θέση και οι ζημίες στα αποτελέσματα.
Η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη υπό την έννοια ότι ο όμιλος αποτιμάται πολύ ρεαλιστικότερα.
Έχουν αναφερθεί και γραφεί πολλά για το ποια είναι η πραγματική αξία της MIG.
Όμως αν αξιολογηθούν οι εξής 10 παράμετροι
1)το υφιστάμενο ενεργητικό της εταιρίας 6,7 δις ευρώ 2)τα κεφάλαια 2,46 δις 3)τα ρευστά διαθέσιμα 485 εκατ, 4)το πλήθος δεκάδων εταιριών 5)οι περίπου 60 χιλ εργαζόμενοι 6) η ποικιλία των επενδύσεων και η γεωγραφική τους διασπορά 7) το γεγονός ότι αποτελούν νευραλγικά κομμάτια της οικονομίας πολλές εκ των εταιρών της MIG 8)o μειούμενος δανεισμός 9) οι πρόσφατες σημαντικές απομειώσεις που έφθασαν τα 1,2 δις ευρώ περίπου και 10)η συμπεριφορά ομοειδών εταιριών στο εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι ο όμιλος της Marfin έχει προοπτικές ανάκαμψης αρκεί να βελτιωθεί και ο οικονομικός κύκλος της χώρας.
Πολλές φορές έχει λεχθεί ότι η MIG αγόρασε σε υψηλές τιμές εταιρίες  και οι υποαξίες τώρα δαπανούν κεφάλαιο.
Αυτό σε κάποιο βαθμό ισχύει,  ωστόσο τι συνέβη στο KKR, στο Blackstone ή στην General Electric Capital;
Αν πραγματοποιηθεί μια συμμετρική και πολύπλευρή ανάλυση ειδικά αυτών των 3 private equity και εταιριών συμμετοχών με πολύ υψηλή μόχλευση και πολυάριθμες επενδύσεις αποδεικνύεται κάτι που είναι εντυπωσιακό και αναμενόμενο.
Ότι δηλαδή όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν στον  ναδίρ του οικονομικού τους κύκλου το 2008 και το 2009 οι εταιρίες αυτές εμφάνιζαν υποαξίες έως 90%. Να ληφθεί υπόψη ότι η οι εταιρίες αυτές είχαν ακολουθήσει τακτικές υπερμόχλευσης είχαν δανεισθεί έως και 10 φορές τα κεφάλαια τους.
Οι εταιρίες αυτές όμως εσχάτως λόγω της σταδιακής ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ανακάμπτουν και προετοιμάζουν τα νέα επενδυτικά τους σχέδια, αυξάνουν κεφάλαια, ενώ οι επενδύσεις τους αρχίζουν να αποδίδουν.
Η MIG βρέθηκε στο 2010 στην χειρότερη φάση της από άποψης αποτίμησης καθώς το 2010 ήταν και η χειρότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία.
Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση ότι όλα τα private equity και εταιρίες συμμετοχών στον κόσμο σε έντονα καθοδικό οικονομικό κύκλο απλά δεν αποδίδουν.
Υπάρχει εξήγηση οι εταιρίες συμμετοχών είναι εταιρίες που επενδυτικά έχουν τοποθετηθεί σε εταιρίες εντάσεως κεφαλαίων και εντάσεως εργασίας δηλαδή σε όλο τον οικονομικό ιστό της οικονομίας.
Άρα όταν η οικονομία νοσεί ή καταγράφεται ύφεση της κλίμακας της Ελλάδος εταιρίες όπως η MIG επηρεάζονται πολύπλευρα.
Επίσης η MIG δεν ακολούθησε τακτικές υπερμόχλευσης δεν δανείσθηκε πολλαπλάσια των κεφαλαίων της καθώς αν το είχε κάνει ίσως να μην υπήρχε η εταιρία πλέον.
Η απόδοση της MIG δεν σχετίζεται τόσο με τις εξαγορές των εταιριών αλλά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.
Κάποιοι όμως συνεχίζουν να αμφισβητούν και αυτή την προσέγγιση και λένε ναι αλλά η μετοχή από τα 6,7 ευρώ έχει βρεθεί στα 0,75 ευρώ πτώση δηλαδή 88% της αξίας της.
Όντως πολύ μεγάλη πτώση χωρίς καμία αμφιβολία αλλά αν π.χ. συγκριθεί με την πλέον εύρωστη εταιρία της χώρα την τράπεζα Εθνική ποια ήταν η συμπεριφορά της μετοχής από τα 45 ευρώ – δεν θα αναφερθούν τα 47,2 ευρώ η κορύφωση – η μετοχή βρίσκεται στα 7,5 ευρώ δηλαδή πτώση 82%.
Η MIG υποχώρησε 88% και η Εθνική 82%.
Τι δείχνει αυτή η σύγκριση ότι η αιτία της πτώσης της Εθνικής με την αιτία της πτώσης της MIG έχουν πολλά κοινά.
Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, ενώ στην περίπτωση της Εθνικής πέραν αυτού του λόγου και οι ανησυχίες για την αναδιάρθρωση του χρέους ελέω του μεγάλου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
Το αποτέλεσμα το ίδιο 88% υποχώρησε η MIG και 86% η Εθνική. Ο μύθος καταρρίπτεται περί την MIG για τις επενδύσεις της.
Στην περίπτωση της MIG ο επιχειρηματικός κύκλος εναρμονίσθηκε με τον οικονομικό αλλά όπως απέδειξε και το παράδειγμα των private equity και των holding ανά τον κόσμο όταν ξεκινάει ο ανοδικός κύκλος οι εταιρίες αυτές ακολουθούν με γοργούς ρυθμούς.
Μέχρι τώρα επιχειρήθηκε μια προσέγγιση για την εικόνα της MIG για τις αιτίες της πτώσης της μετοχής.


Ποιος είναι οι ρόλος της Marfin στην πραγματική οικονομία;

Πρωτίστως να αναφερθεί ότι στον όμιλο Marfin εργάζονται περίπου 60 χιλ άνθρωποι που σημαίνει ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους βάση θέσεων απασχόλησης.
Σε μια περίοδο όπου η ανεργία καλπάζει η διασφάλιση των θέσεων εργασίας είναι μείζονος σημασία.
Η Marfin δραστηριοποιείται σε τομείς που μπορεί να θεωρηθούν πραγματική οικονομία, π.χ. τα γαλακτοκομικά προιόντα, γρήγορης εστίασης, μεταφορές υπό μια έννοια.
Οι κλάδοι τράπεζες και υγεία δεν ανήκουν στην πραγματική οικονομία αλλά σε δραστηριότητες που πολλαπλασιάζουν αξίες.
Αξιολογώντας τον όμιλο Marfin με όρους πραγματικής οικονομίας, που αφορούν το οικονομικό και κοινωνικό σύνολο και αξιολογώντας τον όμιλο Marfin με όρους αύξησης της αξίας με αγοραίους όρους μπορούν νε εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα.
Η Marfin στηρίζει την πραγματική οικονομία και αποτελεί μέλος της διασφαλίζοντας 60 χιλ και πλέον θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα παράγεται πρωτογενώς αξία.
Σε μια οικονομία με έντονο καθοδικό κύκλο όμως η μετατροπή της πραγματικής οικονομίας σε αξία πολλαπλασιαστική είναι ιδιαίτερα δύσκολη και δυσχερής.
Ποιο είναι το συμπέρασμα ότι η Marfin στηρίζει την πραγματική οικονομία αλλά η μετατροπή του πλούτου σε αγοραία αξία θα απαιτήσει χρόνο καθώς θα πρέπει ο καθοδικός κύκλος να μετατραπεί σε ανοδικό οικονομικό κύκλο.
Απλά για να έρθουν υπεραξίες στους μετόχους σε όσους αξιολογούν την Marfin με όρους αγοράς θα πρέπει να κάνουν υπομονή έως ότου να αλλάξει η τάση του οικονομικού κύκλου.
Η Marfin αποτελεί μέρος της πραγματικής οικονομίας. Όμως ο πλούτος αυτός για να αυξηθεί με όρους αγοράς χρειάζεται χρόνο….


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης