Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η μετοχή της MIG αρχίζει να κινείται – Οι προσδοκίες και η πραγματική αξία…

tags :
 Η μετοχή της MIG αρχίζει να κινείται – Οι προσδοκίες και η πραγματική αξία…
Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της MIG επιδεικνύει κινητικότητα.
Η μετοχή στα 0,94 ευρώ με καλή συμπεριφορά, όγκο και άνοδο.
Αφορμή αποτέλεσε μια λανθασμένη έκθεση της UBS.

Aιτία είναι κυρίως το γεγονός ότι ορισμένες επενδυτές είδαν πιο ψύχραιμα την MIG και διαπίστωσαν ότι ήταν υπερβολικά υποτιμημένη.
Έκτοτε μεσολάβησε και η επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Marfin Popular και σχηματίσθηκε η αντίληψη στην αγορά ότι ο όμιλος Marfin βρίσκεται σε καλή χρηματοοικονομική κατάσταση.
Έχει πολλές φορές επισημανθεί ότι η MIG με καθαρή θέση 2,46 δις ή 3,2 ευρώ ανά μετοχή ρευστότητα κοντά στα 500 εκατ και εταιρίες που διαδραματίζουν ρόλο στην πραγματική οικονομία ο όμιλος της MIG προσβλέπει στην διατήρηση της σταθερότητας του ισολογισμού σε αυτή την συγκυρία σε μια σημαντική ανάπτυξη όταν ο οικονομικός κύκλος από καθοδικός θα μετατραπεί σε ανοδικό.
Όπως έχει τονιστεί η ισχυροποίηση του ισολογισμού, η μείωση των δανειακών υποχρεώσεων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, η διατήρηση επαρκούς ρευστότητας και κεφαλαίων, αλλά και νέες εξαγορές,  αποτελούν τις νέες προτεραιότητες της MIG για το 2011.
Το 2010 βρήκε τον όμιλο να λαμβάνει μια μεγάλη απόφαση να αποτιμά τις εταιρίες που ελέγχει ως holding στην τρέχουσα αξία και έτσι προέκυψαν οι απομειώσεις στην καθαρή θέση και οι ζημίες στα αποτελέσματα.
Η κίνηση αυτή είναι επιβεβλημένη υπό την έννοια ότι ο όμιλος αποτιμάται πολύ ρεαλιστικότερα.
Έχουν αναφερθεί και γραφεί πολλά για το ποια είναι η πραγματική αξία της MIG.
Όμως αν αξιολογηθούν οι εξής 10 παράμετροι
1)το υφιστάμενο ενεργητικό της εταιρίας 6,7 δις ευρώ
2)τα κεφάλαια 2,46 δις
3)τα ρευστά διαθέσιμα 485 εκατ,
4)το πλήθος δεκάδων εταιριών
5)οι περίπου 60 χιλ εργαζόμενοι
6) η ποικιλία των επενδύσεων και η γεωγραφική τους διασπορά
7) το γεγονός ότι αποτελούν νευραλγικά κομμάτια της οικονομίας πολλές εκ των εταιρών της MIG
8)o μειούμενος δανεισμός
9) οι πρόσφατες σημαντικές απομειώσεις που έφθασαν τα 1,2 δις ευρώ περίπου και
10)η συμπεριφορά ομοειδών εταιριών στο εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι ο όμιλος της Marfin έχει προοπτικές ανάκαμψης αρκεί να βελτιωθεί και ο οικονομικός κύκλος της χώρας.
Πολλές φορές έχει λεχθεί ότι η MIG αγόρασε σε υψηλές τιμές εταιρίες  και οι υποαξίες τώρα δαπανούν κεφάλαιο.
Αυτό σε κάποιο βαθμό ισχύει,  ωστόσο τι συνέβη στο KKR, στο Blackstone ή στην General Electric Capital;
Αν πραγματοποιηθεί μια συμμετρική και πολύπλευρή ανάλυση ειδικά αυτών των 3 private equity και εταιριών συμμετοχών με πολύ υψηλή μόχλευση και πολυάριθμες επενδύσεις αποδεικνύεται κάτι που είναι εντυπωσιακό και αναμενόμενο.
Ότι δηλαδή όταν οι ΗΠΑ βρέθηκαν στον  ναδίρ του οικονομικού τους κύκλου το 2008 και το 2009 οι εταιρίες αυτές εμφάνιζαν υποαξίες έως 90%. Να ληφθεί υπόψη ότι η οι εταιρίες αυτές είχαν ακολουθήσει τακτικές υπερμόχλευσης είχαν δανεισθεί έως και 10 φορές τα κεφάλαια τους.
Οι εταιρίες αυτές όμως εσχάτως λόγω της σταδιακής ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας ανακάμπτουν και προετοιμάζουν τα νέα επενδυτικά τους σχέδια, αυξάνουν κεφάλαια, ενώ οι επενδύσεις τους αρχίζουν να αποδίδουν.
Η MIG βρέθηκε στο 2010 στην χειρότερη φάση της από άποψης αποτίμησης καθώς το 2010 ήταν και η χειρότερη χρονιά για την ελληνική οικονομία.
Επιβεβαιώνεται πλήρως η εκτίμηση ότι όλα τα private equity και εταιρίες συμμετοχών στον κόσμο σε έντονα καθοδικό οικονομικό κύκλο απλά δεν αποδίδουν.
Υπάρχει εξήγηση οι εταιρίες συμμετοχών είναι εταιρίες που επενδυτικά έχουν τοποθετηθεί σε εταιρίες εντάσεως κεφαλαίων και εντάσεως εργασίας δηλαδή σε όλο τον οικονομικό ιστό της οικονομίας.
Άρα όταν η οικονομία νοσεί ή καταγράφεται ύφεση της κλίμακας της Ελλάδος εταιρίες όπως η MIG επηρεάζονται πολύπλευρα.
Επίσης η MIG δεν ακολούθησε τακτικές υπερμόχλευσης δεν δανείσθηκε πολλαπλάσια των κεφαλαίων της καθώς αν το είχε κάνει ίσως να μην υπήρχε η εταιρία πλέον.
Η απόδοση της MIG δεν σχετίζεται τόσο με τις εξαγορές των εταιριών αλλά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης