Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το νέο Ελντοράντο των ξένων στην Ελλάδα – Ποιες εισηγμένες είναι στο επίκεντρο – «Σάρωμα» από Fairfax, York Capital

Το νέο Ελντοράντο των ξένων στην Ελλάδα – Ποιες εισηγμένες είναι στο επίκεντρο  – «Σάρωμα» από Fairfax, York Capital
Yπάρχει τεράστια ανάγκη για χρηματοδότηση στον ευρύτερο κλάδο κατασκευών, ενέργειας και υποδομών
Ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ οι (καθαρές) εισροές των ξένων στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά με ένα σημαντικό κομμάτι εξ αυτών να έχει στραφεί προς τον πολλά υποσχόμενο χώρο ευρύτερο χώρο της ενέργειας, των κατασκευών, του real estate και γενικότερα των υποδομών. Μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα στην Ελλάδα να έχει «χτυπήσει» ιστορικό ναδίρ πολλών δεκαετιών, όμως η χώρα φαίνεται πως βρίσκεται σε ένα νέο, πολλά υποσχόμενο σταυροδρόμι. Αναλυτές, ξένοι οίκοι αξιολόγησης, διεθνείς παράγοντες και άλλοι… κριτές και προγνώστες των καιρών και των κατευθύνσεων των αγορών και των οικονομιών, διακρίνουν ότι η Ελλάδα χτύπησε… πάτο. Οι τιμές είναι απαξιωμένες στο έπακρο και ειδικά στο real estate και στις κατασκευές – υποδομές γενικότερα υπάρχει πεδίο ανάπτυξης λαμπρό. Η επανεκκίνηση των μεγάλων έργων υποδομών και των οδικών δικτύων, με κεφάλαια που θα έρθουν και από την Ε.Ε. είναι ένα ισχυρότατο κίνητρο και μοχλός ανάπτυξης για πολλές εταιρείες του χώρου, και εισηγμένες. Ο ευρύτερος κλάδος κατασκευών, ενέργειας και γενικότερα υποδομών ασφαλώς μπαίνει σε νέο επενδυτικό κύκλο, οπότε υπάρχει τεράστια ανάγκη για χρηματοδότηση, σε μια ελληνική αγορά που έτσι κι αλλιώς ήταν «άνυδρη» από κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.

«Κλειδί» για όλα αυτά, για όλη την πορεία των επενδύσεων και την εισροή ξένων κεφαλαίων στην Ελλάδα είναι η δημοσιονομική εξυγίανση και το στοίχημα του turn around story. Η γενική αίσθηση σύσσωμων των διεθνών αναλυτών και μεγάλων οίκων είτε αξιολόγησης (Fitch, Moody’s, Standard and Poor’s), είτε επενδυτικών οίκων (JP Morgan, Morgan Stanley, Citigroup κ.α.) είναι ότι η Ελλάδα αρχίζει και κερδίζει το… στοίχημα. Παρ’ ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, η γενική αίσθηση – όπως καθρεφτίζεται απόλυτα και στην πορεία των spreads – είναι ότι η Ελλάδα είδε τα χειρότερα και πλέον μόνο καλύτερα μπορεί να πάει. Ασχέτως με την καθημερινότητα των πολιτών, σε επενδυτικό επίπεδο είτε χρηματιστηριακά, είτε σε επίπεδο ομολόγων κ.λπ. η βελτίωση διαφαίνεται αρκετά πιο μπροστά. Το χρηματιστήριο, ήδη έχει καταγράψει άνοδο 150% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη από τα περυσινά χαμηλά 22,5 ετών και τις 471 μονάδες (5 Ιουνίου 2012)! Παράλληλα, φέτος το Χρηματιστήριο ενισχύεται σε ποσοστό 31% και παρά τη συσσώρευση των τελευταίων ημερών, παραμένει πολύ κοντά στα υψηλά 28 μηνών! Επίσης, το spread του 10ετούς κινούνται στα χαμηλότερα επίπεδα από την αρχή της κρίσης, προσεγγίζοντας τα επίπεδα που είχαν το Μάρτιο του 2010, πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Αυτά απλώς έρχονται να επιβεβαιώσουν τη γενικότερη αίσθηση που υπάρχει ότι - μετά από χρόνια - μπαίνει κάποια τάξη στα δημοσιονομικά.

Από τον Αστέρα στις κατασκευές, την ενέργεια και τις υποδομές

Είτε… κοράκια, είτε επενδυτές με όραμα, είτε… τυχοδιώκτες λοιπόν, οι ξένοι «βλέπουν» επενδυτικά ξανά την Ελλάδα και το δείχνουν με πράξεις φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ελκυστικότερου φιλέτου της Μεσογείου από τους Άραβες έναντι μόλις 400 εκατ. ευρώ, αποδεικνύει όλα τα παραπάνω. Οι ξένοι ήρθαν για να μείνουν, διακρίνοντας τις τιμές και τα διεθνή δεδομένα. Παράλληλα, διαβλέπουν ασφαλώς προοπτικές ανάπτυξης και κερδοφορίας για να «ρίχνουν» κεφάλαια στην ελληνική αγορά και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Επίσης, κατά τη διάρκεια του 2013 υπήρξε η συμφωνία του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα για την πώληση του 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της κοινοπραξίας με την GDF Suez στη Βοιωτία έναντι 58 εκατ. ευρώ. Τα κυριότερα λοιπόν deal στον ευρύτερο χώρο των κατασκευών, της ενέργειας και των υποδομών είναι τα εξής:

Fairfax - Μυτιληναίος

Σε μια συγκυρία που άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν το δρόμο της... ξενιτιάς για να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό, ο όμιλος Μυτιληναίου όχι μόνο μένει στην Ελλάδα, αλλά φέρνει και ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό! Εξέλιξη αν μη τι άλλο εξαιρετική, που δίνει ψήφο εμπιστοσύνης τόσο στον όμιλο όσο και στην ελληνική οικονομία γενικότερα. Πρόσφατα, ο (δραστήριος εσχάτως στην Ελλάδα) ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας (4,25%) στην εταιρεία Μυτιληναίος, μέσω πακέτου που διακινήθηκε στην τιμή των 5,13 ευρώ και ήταν αξίας 25,5 εκατ. ευρώ! Το πακέτο διακινήθηκε με discount 10% επί της χρηματιστηριακής τιμής. Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Μυτιληναίου - εκτός των άλλων - έχει θυγατρική την εταιρεία Μέτκα, που είναι μέσα στους 10 μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλου παγκοσμίως, με κύκλο εργασιών πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως και ανεκτέλεστο υπόλοιπο 1,2 δισ. ευρώ! Ο όμιλος Μυτιληναίου - Μέτκα βρίσκεται σε πλήρως δημιουργική - αναπτυξιακή φάση, έχοντας τακτοποιήσει εντελώς το χρηματοοικονομικό προφίλ.

Fidelity, Allianz και Swedbank Robur - Μέτκα

Το Νοέμβριο έλαβε χώρα placement στην Μέτκα όπου πουλήθηκε το 6% της εταιρείας σε ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια στην τιμή των 12,50 ευρώ ανά μετοχή (κοντά στα υψηλά 4ετίας δηλαδή), φέρνοντας νέα ισχυρή ρευστότητα στον όμιλο. Μάλιστα το placement της Μέτκα καλύφθηκε σε κάτι περισσότερο από μία ώρα, πιστοποιώντας την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος και την ελκυστικότητά. Μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας «μπήκαν» στο placement της Μέτκα όπως Fidelity, Allianz και Swedbank Robur. Το γεγονός ότι ο όμιλος κατάφερε να πουλήσει πλησίον των υψηλών 4 ετών για τη μετοχή, δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν προοπτικές και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της πιο διεθνοποιημένης ελληνικής εταιρείας.

Fairfax Financial Holding – Eurobank Properties

«Πιστεύουμε ότι οι Eλληνες πέρασαν δύσκολες στιγμές αλλά επίσης θεωρούμε ότι ίσως το τούνελ τελειώνει και οι χειρότερες ημέρες έχουν περάσει. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές στην Ελλάδα». Η δήλωση αυτή του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της καναδικής Fairfax Financial Holdings Πρέμ Γουάτσα στο Bloοmberg προ λίγων μηνών, δίνει χαρακτηριστικά το στίγμα για όσα αναφέρουμε στο παρόν κείμενο. Ο καναδικός όμιλος θα επενδύσει συνολικά 164 εκατ. ευρώ στην Eurobank Properties. Αναφερόμενος σ’ αυτή την επένδυση ο επικεφαλής της Fairfax είπε πως οι προοπτικές ανάπτυξης για την ελληνική εταιρεία αναμένονται ιδιαίτερα σημαντικές τα προσεχή 5-10 έτη.
Ήδη η Fairfax έχει κάνει δημόσια πρόταση στα 6,86 ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank Properties, η οποία προχωρά σε αμκ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Η Τράπεζα Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%. Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η Fairfax δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας (squeeze out) από το Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς.

York Capital - Τέρνα Ενεργειακή

Στις 10 Δεκεμβρίου μέσω πακέτου 3.279.432 που αντιπροσωπεύει το 3% της εισηγμένης Τέρνα Ενεργειακή, η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l. μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η εξαγορά έγινε από την ΓΕΚ Τέρνα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 3,14 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 10.297.416 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του αμερικανικού fund στην Ελλάδα σε ενέργεια και κατασκευές, κάτι που ασφαλώς έχει τη σημειολογία του για το timing που γίνεται πάντα σε σχέση με όσα αναφέρουμε παραπάνω. Μάλιστα, η York Global Finance Offshore BDH έχει συμφωνήσει με τον όμιλο Τέρνα για τη δυνατότητα απόκτησης του 11,6% της Τέρνα Ενεργειακή! Το δικαίωμα αυτής της αγοράς μπορεί να ασκηθεί οποιαδήποτε ημερομηνία, αρχής γενομένης από 10/12/2013 και μέχρι την 10/12/2018.

Invel Real Estate - Εθνική Πανγαία

Πώληση που συζητήθηκε αρκετά και όχι άδικα ήταν αυτή της θυγατρικής της Εθνικής Πανγαία στην ολλανδική Invel Real Estate (Netherlands), συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία Benny Steinmetz. Στις 25 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η πώληση του 66% της ελληνικής εταιρείας real estate  έναντι συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. Θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχό της έως 5 έτη, ορίζοντας τα μέλη του δ.σ. κ.λπ. Πάντως, ήταν μια συναλλαγή με αρκετές… σκοτεινές ή τουλάχιστον εντελώς αμφιλεγόμενες «περιοχές»…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης