Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Μετοχές της πραγματικής οικονομίας - Τα νέα… πουλέν του αναδυόμενου Χ.Α. - Ενδιαφέρον στοίχημα του 2014 οι ποιοτικοί τίτλοι mid & small caps

Μετοχές της πραγματικής οικονομίας - Τα νέα… πουλέν του αναδυόμενου Χ.Α. - Ενδιαφέρον στοίχημα του 2014 οι ποιοτικοί τίτλοι mid & small caps
Το... στοίχημα που πρέπει να απαντηθεί πλέον είναι αν θα «ξυπνήσουν» μετοχές που είναι σε χρόνια απαξίωση
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εδώ και πολλά χρόνια παρουσιάζει εντελώς μονοδιάστατο και μονοφασικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς όλη η ρευστότητα, οι τζίροι, οι όγκοι και η εμπορευσιμότητα μεταφέρθηκε στο χώρο του FTSE 25, θέτοντας εντελώς στο περιθώριο το υπόλοιπο χρηματιστήριο.
Το... στοίχημα που πρέπει να απαντηθεί πλέον υπό το νέο καθεστώς της αγοράς (πρόσφατη υποβάθμιση) είναι αν θα «ξυπνήσουν» μετοχές που είναι σε χρόνια απαξίωση. Αναφερόμαστε σε μετοχές μικρότερης αποτίμησης, πέρα δηλαδή από τα στάνταρ και… σεσημασμένα blue chips της αγοράς. Τα συντηρητικά (ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία) χαρτοφυλάκια, ποντάρουν μόνο στον FTSE 25 και στις τράπεζες.
Η ένταξη της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στην κατηγορία των «ώριμων» το Μάρτιο του 2001, σταδιακά έφερε μια μνημειώδη μετάλλαξη στις επιλογές, στις επενδυτικές συνήθειες και γενικώς στην ημερήσια συμπεριφορά τις αγοράς. Σταδιακά, οι μετοχές μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης πέρασαν σε δεύτερη, τρίτη και… τέταρτη μοίρα, συνάμα με την απογοήτευση και την… ήττα των εγχώριων μικροεπενδυτών.
Παράλληλα, από το 2003 και μετά που ξεκίνησε η ανάκαμψη, στο προσκήνιο βγήκαν πρωτίστως οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης και δη οι τράπεζες! Για πρώτη φορά στην ιστορία του Χ.Α. οι μετοχές του FTSE άρχισαν να δίνουν υψηλότερες αποδόσεις από τις μετοχές της μεσαίας και μικρής αποτίμησης! Μνημειώδης μετάλλαξη της αγοράς, με σύνθετα και όχι υπεραπλουστευμένα αίτια ασφαλώς.
Τα εγχώρια λόμπι του ’99 αντικαταστάθηκαν από τα… διεθνή, τα οποία αντί να «παίζουν» στην περιφέρεια του Χ.Α. και στις μετοχές του πανηγυριού και της φούσκας, «έπαιζαν» - επένδυαν (sic) στις μετοχές των τραπεζών! Διαρκείς αναβαθμίζεις, διαρκείς εκθέσεις υποστήριξης του… προϊόντος, οδήγησαν όλη τη ρευστότητα στις μετοχές μεγαλομεσαίας αποτίμησης και κυρίως στις τράπεζες, «πνίγοντας» τις μετοχές μικρότερης αποτίμησης, ασχέτως μάλιστα ποιότητας.
Με τον καιρό, όλη η ρευστότητα, οι εκθέσεις, οι αναβαθμίσεις κ.λπ. εστιάζονταν αποκλειστικά στον FTSE 20 και σε ελάχιστα χαρτιά του 40άρη. Με ότι αυτό συνεπάγεται για το υπόλοιπο χρηματιστήριο!
Οι ξένοι, επέβαλαν τη δική τους «αλήθεια» σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις, το ακριβό βαφτίζονταν… φθηνό και προχωρούσαν όλοι ανοδικά και αγαπημένοι! Έτσι, φτάσαμε οι τράπεζες να καταστούν στην ουσία μια… μετοχική ουτοπία, μια φούσκα, καθώς στα υψηλά του 2007 η Εθνική οδηγήθηκε στα 47 ευρώ και οι Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank μεταξύ 20 και 30 ευρώ, με «τρελές» αποτιμήσεις.
Στον αντίποδα, δεκάδες αν όχι εκατοντάδες μετοχές μικρότερης αποτίμησης, απαξιώθηκαν. Άλλες δικαίως, άλλες, πολλές, αδίκως! Εφόσον δεν υπήρχαν εγχώριοι επενδυτές και εφόσον όλοι οι ξένοι είτε λόγω καταστατικού είτε λόγω μεγέθους επένδυαν μόνο στα blue chips, στέρεψαν από εμπορευσιμότητα οι μετοχές μικρότερης αποτίμησης. Ασχέτως ποιότητας, υπήρξε μια μνημειώδης μετάλλαξη, που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση, όπου σχεδόν τα 2/3 των μετοχών είναι ωσεί παρόν στο ταμπλό, με μηδενικούς όγκους ή με καθόλου άνοιγμα σε εβδομαδιαία βάση! Πρόκειται ασφαλώς για στρέβλωση, για άρρωστη κατάσταση, για μονοφασική κατεύθυνση της αγοράς.

Υπάρχουν ποιοτικές μετοχές και στις μικρότερες αποτιμήσεις

Η διοίκηση του Χ.Α. εδώ και χρόνια μέσω διαφόρων παρεμβάσεων, κατηγοριοποιήσεων, αλλαγών στη διαπραγμάτευση κ.λπ. προσπάθησε να δώσει «φως» στο χώρο της μικρότερης κεφαλαιοποίησης, αλλά τα αποτελέσματα είναι μηδενικά. Το θέμα είναι να υπάρξει ρευστότητα, να υπάρξουν κεφάλαια που θα εστιαστούν και στο χώρο των μικρότερης αποτίμησης μετοχών. Πάντως, αρκετοί επιχειρηματίες, ακολουθούν και συμμετέχουν στα Road Show της ΕΧΑΕ σε Λονδίνο και ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, αρκετοί έχουν εκσυγχρονίσει πλήρως το λειτουργικό τους οργανόγραμμα με Εταιρική Ευθύνη κ.ο.κ.
Και στο μεσαίο χώρο υπάρχουν αξιόλογες μετοχές εταιρειών με διεθνή προσανατολισμό, συνεπές management και άριστη επιχειρηματική υπόσταση. Μετοχές εταιρειών με διεθνοποιημένο προφίλ, αναπτυξιακή κατεύθυνση επί χρόνια, σημαντικά ανταγωνιστικές, όχι μόνο στην Ελλάδα.
Μένει να δούμε λοιπόν αν τα πιο αυξημένου ρίσκου χαρτοφυλάκια που «παίζουν» στις αναδυόμενες, ρισκάρουν τοποθετήσεις και στα mid caps.
Μετοχές εταιρειών όπως Σαράντης, Fourlis, J&P Άβαξ, Υγεία, Aegean Airlines, Ελληνικά Καλώδια, Μέτκα, Autohellas, MLS, Πλαστικά Θράκης, Info Quest, Κρι Κρι, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, Ελβάλ, Έλτον Χημικά, Ικτίνος, Κυριακίδης, Kleemann Hellas και αρκετές άλλες.
Μετά την υποβάθμιση στις αναδυόμενες, το ποσοστό στάθμισης της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι ήταν στις… ώριμες. Εύλογο το γιατί. Το ίδιο ισχύει και για τις μετοχές ξεχωριστά. Ίσως έτσι ελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια που διαφορετικά δεν θα έλκυαν. Τα πάντα όμως κρίνονται από την πορεία των δημοσιονομικών της χώρας. Τα πάντα. Αν η χώρα διασωθεί, αν συνεχίζει και εξυγιάνει την οικονομία της, τότε επενδυτικά και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει μέλλον και μάλιστα ανοδικό…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης