Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Τα deals του 2013 δείχνουν τo δρόμο για το 2014 – Πάνω από 2 δισ. οι εισροές – ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ, Real Estate, Υποδομές, οι κυριότερες κινήσεις των ξένων

Τα deals του 2013 δείχνουν τo δρόμο για το 2014 – Πάνω από 2 δισ. οι εισροές – ΟΠΑΠ, ΔΕΣΦΑ, Real Estate, Υποδομές, οι κυριότερες κινήσεις των ξένων
Μετά από αρκετά χρόνια το 2013 ήταν ένα έτος με σημαντικές επενδυτικές κινήσεις των ξένων σε ελληνικές εταιρείες - είτε εισηγμένες είτε όχι - σκηνικό που αναμένεται να συνεχιστεί το 2014...
Έτος μεγάλων εισροών και σημαντικών επενδύσεων των ξένων στην Ελλάδα ήταν το 2013, τόσο σε επίπεδο «καθαρών» εισροών στο Χρηματιστήριο, όσο και εξαγορών μη εισηγμένων εταιρειών. Οι συνολικές εισροές ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ ενώ οι κυριότερες επενδύσεις που έγιναν ήταν η πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, αλλά και η πώληση του 66% της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Το 2013 έγιναν – έστω και με το… στανιό δύο αποκρατικοποιήσεις (ΟΠΑΠ – ΔΕΣΦΑ), απέτυχε η πώληση της ΔΕΠΑ, ενώ παράλληλα υπήρξαν και σημαντικές κινήσεις ξένων επενδυτών στο χώρο της Ενέργειας, Real Estate και Υποδομών.
Σημαντικές κινήσεις έκαναν μεγάλα επενδυτικά funds όπως Fairfax Financial Holding και York Capital Management, ενώ στα αξιοσημείωτα του 2013 ήταν η εξαγορά της Olympic Air από την Aegean Airlines, που καθιστά τη δεύτερη απόλυτη κυρίαρχο στο χώρο των αερομεταφορών στη χώρα.

Πώληση του 33% του ΟΠΑΠ έναντι 652 εκατ. ευρώ στην κοινοπραξία Emma Delta

Η πώληση του 33% του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, πιο γνωστού ως… ΟΠΑΠ στην κοινοπραξία Emma Delta ήταν ένα από τα σημαντικότερα deals του 2013 και ασφαλώς το σημαντικότερο από πλευράς σημειολογίας, δεδομένου ότι ήταν η πρώτη – μεγάλη – αποκρατικοποίηση μετά τον ΟΤΕ. Και εδώ οι αντιρρήσεις και οι ενστάσεις είναι αρκετές για το τίμημα, καθώς μιλάμε για έναν οργανισμό… κοφτήριο ρευστότητας. Όμως, οι… πωλητές «πάτησαν» πάνω στο νέο νόμο για αυξημένη φορολογία στα κέρδη του ΟΠΑΠ ώστε να είναι πιο… συμβατό το τίμημα, ενώ η (πικρή) αλήθεια είναι ότι δεν βρέθηκε καμιά άλλη σοβαρή πρόταση από Ελλάδα ή εξωτερικό που θα υπερκερνούσε την Emma Delta. Από το 2013 ο ΟΠΑΠ αποδίδει το 30% της μεικτής κερδοφορίας του στο κράτος. Παράλληλα, θα υπάρχει φορολόγηση κερδών από το πρώτο ευρώ! Κάτι που δεν υπήρχε.
Η κοινοπραξία Emma Delta είναι μια σύμπραξη του Τσέχου Γιούρι Σμετς (66,7%) και του Γιώργου Μελισσανίδη (33,3%) ενώ συμμετοχή στο όλο σχήμα έχει και η GTech, καθώς και η οικογένεια Κοπελούζου.

Το 66% του ΔΕΣΦΑ στην Αζερική Socar έναντι 400 εκατ. ευρώ

Ιδιαίτερα σημαντική σημειολογικά αλλά και γεωστρατηγικά ήταν η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, ενώ… πλήγμα αποτέλεσε η αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ. Πιο αναλυτικά, στον έλεγχο της κρατικής εταιρείας αερίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR πέρασε στα μέσα του 2013 ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου Α.Ε. (ΔΕΣΦΑ). Πρόκειται για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, συμφωνία που επετεύχθη μετά από διαπραγματεύσεις – θρίλερ μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ και αφετέρου, της εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν SOCAR. Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταβιβάστηκε στη SOCAR έναντι 400 εκατ. ευρώ το 66% του ΔΕΣΦΑ, ήτοι 31% που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ και 35% που κατείχαν τα ΕΛΠΕ.

Αστέρας Βουλιαγμένης - AGC Jermyn Street

Όσο κι αν υπάρχουν – πολύ θεμιτές - διαφωνίες για το χαμηλό τίμημα για το καλύτερο «φιλέτο» της Μεσογείου, ένα από τα σημαντικότερα deal του 2013 ήταν η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης στην Jermyn Street Real Estate Fund IV LP έναντι 400 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επένδυση τεράστιας σημασίας που αναμένεται να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα πρώτης κατηγορίας ελληνικά ακίνητα. Ταυτόχρονα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης αποτελεί το μεγαλύτερο έργο αποκρατικοποίησης στον τομέα ακίνητης περιουσίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο Αστέρας Βουλιαγμένης περιλαμβάνει το ξενοδοχείο Arion resort & spa συνολικής δυναµικότητας 123 δωµατίων, συγκρότηµα καµπανών συνολικής δυναµικότητας 58 δωµατίων, τη ξενοδοχειακή µονάδα The Westin Athens συνολικής δυναµικότητας 160 δωµατίων και το ξενοδοχείο Αφροδίτη που παραμένει κλειστό. Αποτελείται επίσης, από την παραλία Astir beach, εστιατόρια πολυτελείας, συνεδριακές αίθουσες και χώρους εκδηλώσεων, βοηθητικές εγκαταστάσεις και γήπεδα, όπως και χώρους στάθµευσης αυτοκινήτων και ελικοδρόµιο. Η AGC Jermyn Street ανήκει στο αραβικών συμφερόντων fund AGC Equity Partners που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Διαθέτει γραφεία στην Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο και στο μετοχικό κεφάλαιό του φέρεται να συμμετέχουν με συντριπτική πλειοψηφία δύο κρατικά funds του Αμπού Ντάμπι και του Κουβέιτ, και με μικρό ποσοστό η τουρκική Dogus.

Invel Real Estate - Εθνική Πανγαία

Πώληση που συζητήθηκε αρκετά και όχι άδικα ήταν αυτή της θυγατρικής της Εθνικής Πανγαία στην ολλανδική Invel Real Estate (Netherlands), συμφερόντων του Ισραηλινού επιχειρηματία Benny Steinmetz. Στις 25 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε η πώληση του 66% της ελληνικής εταιρείας real estate  έναντι συνολικού τιμήματος 653 εκατ. ευρώ. Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, η Εθνική Τράπεζα θα διατηρήσει ποσοστό 34% της μετοχικής συμμετοχής στην Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π. Θα συνεχίσει να έχει τον έλεγχό της έως 5 έτη, ορίζοντας τα μέλη του δ.σ. κ.λπ. Πάντως, ήταν μια συναλλαγή με αρκετές… σκοτεινές ή τουλάχιστον εντελώς αμφιλεγόμενες «περιοχές»…

Aegean Airlines – Olympic Air

Μετά από πολλές περιπέτειες, θεσμικούς και άλλους σκοπέλους στην προσπάθεια συγχώνευσης που επιχειρήθηκε προ λίγων ετών, φέτος η Aegean Airlines εξαγόρασε την Olympic Air! Εξέλιξη εξαιρετικά σοβαρή για τις εγχώριες και όχι μόνο αερομεταφορές. Πιο αναλυτικά, η Aegean Airlines που έχει σταθερά ανοδική πορεία τα 14 χρόνια που λειτουργεί από την ίδρυσή της στη χώρα μας, προχώρησε στην 100% εξαγορά της Olympic Air έναντι συνολικού τιμήματος 72 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 20 εκατ. ευρώ έχουν ήδη καταβληθεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε – τελικά – την εξαγορά, κρίνοντας και ζυγίζοντας όλα τα δεδομένα, κυριότερο εκ των οποίων ήταν ότι αν δεν εξαγοράζονταν, η Olympic Air θα οδηγούνταν σε οριστικό λουκέτο. Πλέον, η Aegean Airlines ισχυροποιείται περαιτέρω, συνεχίζοντας να αποτελεί ένα από τα πλέον… λαμπερά και επιτυχημένα επιχειρηματικά story των τελευταίων δεκαετιών, καθώς μέσα σε μόλις 13 – 14 χρόνια λειτουργίας, κατάφερε να καθιερωθεί ως η ηγέτιδα δύναμη και Εθνικός Πρωταθλητής στο χώρο των αερομεταφορών. Σ’ ένα τόσο απαιτητικό κλάδο κατάφερε να είναι η πρώτη αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα και υπολογίσιμη δύναμη στην Ευρώπη, ενώτα τελευταία χρόνια παίρνει τον τίτλο της καλύτερης περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης. Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς, η Olympic Air θα καταστεί θυγατρική της εισηγμένης Aegean και θα ξεκινήσει άμεσα η ενοποίηση των διοικητικών υπηρεσιών. Οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα διατηρήσουν η κάθε μια το όνομα και το σήμα της καθώς και διακριτό πτητικό έργο και στόλο. Η συγχώνευση αποτελούσε μονόδρομο για την Aegean που υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει περίπου 20 εκατ. ευρώ λόγω των συνεργιών από την (διοικητική, τεχνική κ.λπ.) ενοποίηση με την Olympic.

Η Wind εξαγόρασε το 32% της Forthnet

Η Wind Hellas εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης Forthnet, εξέλιξη που ασφαλώς είναι η σημαντικότερη στον ευρύτερο κλάδο των τηλεπικοινωνιών και του Internet εδώ και καιρό… Αρχικά η Wind Hellas εξαγόρασε το 3,06% της Forthnet, μέσω πακέτου 396.586 μετοχών, στην τιμή των 1,60 ευρώ ανά μετοχή, με τη συνολική αξία της συναλλαγής στα 634.538 ευρώ. Προ περίπου ενάμιση μήνα, η Wind Hellas εξαγόρασε επιπλέον 27% της Forthnet, ήτοι 3.503.073 μετοχές μέσω πακέτου στα 1,41 ευρώ ανά μετοχή, με την αξία της συναλλαγής στα 4,923 εκατ. ευρώ. Ήταν η εξέλιξη των υπογραφών που είχαν «πέσει» το καλοκαίρι με τη Wind Hellas να αποκτά δικαίωμα προαίρεσης αγοράς (call option). Η απόκτηση συμφωνήθηκε με την κυπριακή Fine Life, η οποία στις 17 Ιουλίου 2013 είχε αποκτήσει το παραπάνω ποσοστό από τους Ολλανδούς της Cyrte Investments. Φαίνεται πως απώτερος στόχος της Wind με την απόκτηση της Forthnet είναι η ενοποίηση των δικτύων της σταθερής τηλεφωνίας και η αξιοποίηση των τηλεοπτικών συνδρομητικών προγραμμάτων της Nova.

Πώληση του 49% των ΚΑΕ από την Folli Follie στην Dufry AG

Την πώληση του 100% των ΚΑΕ από τη Folli Follie Group στην Dufry AG μέσω δύο φάσεων, ήταν ένα από τα σημαντικότερα deals του 2013 που αφορούσαν εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία. Τον Απρίλιο η Folli Follie μεταβίβασε το 51% των ΚΑΕ στην Dufry AG, ενώ προ ελάχιστων εβδομάδων ολοκληρώθηκε η πώληση, μέσω της μεταβίβασης του υπολοίπου 49%. H Folli Follie θα λάβει ως τίμημα το ποσό των 328 εκατ. ευρώ μέσω συνδυασμού μετρητών και μετοχών της Dufry AG. Δια μέσω της συναλλαγής αυτής, η Folli Follie θα εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην Dufry, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της εισηγμένης.

Fairfax - Μυτιληναίος

Σε μια συγκυρία που άλλες επιχειρήσεις επιλέγουν το δρόμο της... ξενιτιάς για να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε δανεισμό, ο όμιλος Μυτιληναίου όχι μόνο μένει στην Ελλάδα, αλλά φέρνει και ισχυρά επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό! Πρόσφατα, ο (δραστήριος εσχάτως στην Ελλάδα) ο καναδικός επενδυτικός όμιλος Fairfax απέκτησε ποσοστό μειοψηφίας στην εταιρεία Μυτιληναίος, μέσω πακέτου που διακινήθηκε στην τιμή των 5,13 ευρώ και ήταν αξίας 25,5 εκατ. ευρώ! Το πακέτο διακινήθηκε με discount 10% επί της χρηματιστηριακής τιμής. Ο όμιλος Μυτιληναίου - Μέτκα βρίσκεται σε πλήρως δημιουργική - αναπτυξιακή φάση, έχοντας τακτοποιήσει εντελώς το χρηματοοικονομικό προφίλ.

Fidelity, Allianz και Swedbank Robur - Μέτκα

Το Νοέμβριο έλαβε χώρα placement στην Μέτκα όπου πουλήθηκε το 6% της εταιρείας σε ισχυρά ξένα χαρτοφυλάκια στην τιμή των 12,50 ευρώ ανά μετοχή (κοντά στα υψηλά 4ετίας δηλαδή), φέρνοντας νέα ισχυρή ρευστότητα στον όμιλο. Μάλιστα το placement της Μέτκα καλύφθηκε σε κάτι περισσότερο από μία ώρα, πιστοποιώντας την απόλυτη επιτυχία του εγχειρήματος και την ελκυστικότητά. Μεγάλοι επενδυτικοί όμιλοι παγκόσμιας εμβέλειας «μπήκαν» στο placement της Μέτκα όπως Fidelity, Allianz και Swedbank Robur. Το γεγονός ότι ο όμιλος κατάφερε να πουλήσει πλησίον των υψηλών 4 ετών για τη μετοχή, δείχνει ότι οι ξένοι βλέπουν προοπτικές και μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης της πιο διεθνοποιημένης ελληνικής εταιρείας.

Fairfax Financial Holding – Eurobank Properties

Το… μπάσιμο της Fairfax Financial Holdings δεν αφορά μόνο την ενέργεια και τις υποδομές αλλά και το χώρο του ευρύτερου real estate, καθώς ο καναδικός όμιλος θα επενδύσει συνολικά 164 εκατ. ευρώ στην Eurobank Properties. Ήδη η Fairfax έχει κάνει δημόσια πρόταση στα 6,86 ευρώ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Eurobank Properties, η οποία προχωρά σε αμκ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με τιμή διάθεσης 4,80 ευρώ ανά νέα μετοχή, προκειμένου να αντλήσει περίπου 200 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα Eurobank και η Fairfax θα συνάψουν συμφωνία μετόχων, η οποία θα επιτρέψει στην Eurobank να διατηρήσει τον έλεγχο της διοίκησης της Eurobank Properties μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020, ενώ η Fairfax θα έχει εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της Eurobank Properties, καθώς και συνήθη για τέτοιου τύπου συναλλαγές δικαιώματα βέτο. Η συμφωνία αυτή ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι η συμμετοχή της Eurobank στη Eurobank Properties παραμένει πάνω από το 20%. Μετά την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης, η Fairfax δεν θα επιδιώξει τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας (squeeze out) από το Χρηματιστήριο Αθηνών και δεν θα κάνει χρήση του δικαιώματος εξαγοράς.

York Capital - Τέρνα Ενεργειακή

Στις 10 Δεκεμβρίου μέσω πακέτου 3.279.432 που αντιπροσωπεύει το 3% της Τέρνα Ενεργειακή, η York Global Finance Offshore BDH (Luxembourg) S.a.r.l. μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας. Η εξαγορά έγινε από την ΓΕΚ Τέρνα. Η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στα 3,14 ευρώ ανά μετοχή και συνολική αξία συναλλαγής 10.297.416 ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη επένδυση του αμερικανικού fund στην Ελλάδα σε ενέργεια και κατασκευές, κάτι που ασφαλώς έχει τη σημειολογία του για το timing που γίνεται πάντα σε σχέση με όσα αναφέρουμε παραπάνω. Μάλιστα, η York Global Finance Offshore BDH έχει συμφωνήσει με τον όμιλο Τέρνα για τη δυνατότητα απόκτησης του 11,6% της Τέρνα Ενεργειακή έως το 2018!

Η York Capital βάζει 125 εκατ. στην Πανγαία

Το.. πρώτο deal του 2014 ήταν η ανακοίνωση στις 2 Ιανουαρίου ότι το αμερικανικό fund York Capital Management (York Capital) βάζει 125 εκατ. ευρώ για να συμμετάσχει κοινοπραξία της Invel Real Estate η οποία εξαγόρασε την Πανγαία έναντι 652 εκατ. ευρώ. Η Πανγαία, μετά από κάποιες σχεδιαζόμενες εξαγορές κατά τη διάρκεια του πρώτου 4μήνου του 2014 θα φτάσει να κατέχει ένα χαρτοφυλάκιο 269 εμπορικών ακινήτων, μικτής επιφάνειας προς εκμίσθωση σχεδόν 700.000 τετραγωνικών μέτρων και αξίας πάνω από 1,0 δισ. ευρώ!

ΓΕΚ Τέρνα - GDF Suez

Εντός του 2013 η διοίκηση της ΓΕΚ Τέρνα συμφώνησε για την πώληση του 25% της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της κοινοπραξίας με την GDF Suez στη Βοιωτία έναντι 58 εκατ. ευρώ.

Εξαγορά Praktiker Hellas από Eurobank Properties

Ο κλάδος του real estate ήταν στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια του 2013, ενώ κινήσεις έγιναν τόσο σε εισηγμένες, όσο και μη εισηγμένες εταιρείες. Πρόσφατα, η Eurobank Properties υπέγραζψε συμφωνία για την απόκτηση εταιρείας η οποία διαθέτει χαρτοφυλάκιο τεσσάρων κεντρικών καταστημάτων (retail boxes) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εκμισθωμένα στην Praktiker Hellas, την Carrefour-Μαρινόπουλος και την McDonalds. Το τίμημα για την απόκτηση της εταιρείας δεν αναμένεται να υπερβεί τα 50 εκατ. ευρώ ενώ η μισθωτική απόδοση εισόδου αναμένεται να είναι διψήφια. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην οδό Πειραιώς 176 στο Ταύρο Αττικής, στο Ελληνικό Αττικής, στην πάροδο της Λεωφόρου Βουλιαγμένης, στο Αιγάλεω Αττικής επί της Ιεράς Οδού 339 και το 4ο στην Πυλαία Θεσσαλονίκης επί των οδών Μαρίνου Αντύπα 34 και Θεσσαλονίκης-Θέρμης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης