Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Επενδύσεις 25-50 εκατ. ετησίως σχεδιάζει η Suez αν περιέλθει σε αυτήν ο έλεγχος της ΕΥΑΘ

tags :
Επενδύσεις 25-50 εκατ. ετησίως σχεδιάζει η Suez αν περιέλθει σε αυτήν ο έλεγχος της ΕΥΑΘ
Θα δημιουργηθούν 2.000-4.000 θέσεις εργασίας
Επενδύσεις σε υποδομές 25-50 εκατ. ευρώ ετησίως, από τις οποίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μέχρι και 2.000-4.000 θέσεις εργασίας σε μια πενταετία, ενδέχεται να πραγματοποιήσει στο δίκτυο ύδρευσης της Θεσσαλονίκης η γαλλική εταιρεία Suez Environment, εάν τελικά περιέλθει σε αυτήν το 51% της ΕΥΑΘ.
Η εταιρεία, που διεκδικεί το 51% σε κοινοπραξία με τον Άκτωρα, θα πρέπει στην επόμενη πενταετία να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε υποδομές, οι οποίες δεν θα ανήκουν σε αυτήν, αλλά στην ΕΥΑΘ Παγίων.
Η τάξη μεγέθους των συνολικών επενδύσεών της στο εν λόγω χρονικό διάστημα θα είναι συγκρίσιμη με την αξία της ΕΥΑΘ Α.Ε. στο χρηματιστήριο, ενώ θα πρέπει να καταβληθεί και τίμημα για την απόκτηση του 51% των μετοχών.
Στη φάση αυτή, η εταιρεία - σε συνεργασία με χρηματοοικονομικό σύμβουλο - μελετά τους όρους της πιθανής σύμβασης παραχώρησης και όλα τα στοιχεία, που συγκέντρωσε το τελευταίο διάστημα για το δίκτυο της ΕΥΑΘ και τις απαιτούμενες επενδύσεις.
Η αξιολόγησή της, η οποία θα καθορίσει και το τελικό ύψος των επενδύσεων, αναμένεται να ολοκληρωθεί τη άνοιξη, ώστε να κατατεθεί η πρότασή της, όπως γνωστοποίησε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Suez Environment για το νερό στην Ευρώπη, Dianne D' Arras. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι θεωρεί τη μετοχή της ΕΥΑΘ υπερτιμημένη.
Όσον αφορά την προσφυγή που εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της παραχώρησης, η Suez απαντά ότι θα σεβαστεί τη διαδικασία για την απόφαση του δικαστηρίου, ενώ σχετικά με το αν θα επιμείνει στον σχεδιασμό της για την ΕΥΑΘ, σε περίπτωση που ένα δημοψήφισμα δείξει την αντίθεση των πολιτών, επισημαίνει ότι «το δημοψήφισμα είναι μεν σημαντικό, αλλά αποτελεί πράξη πολιτικής. Πιστεύω ότι πρέπει να μείνουμε στο νομικό μέρος, στην απόφαση του ΣτΕ».
Όσον αφορά τη στάση της σε περίπτωση που οι δήμοι διεκδικήσουν να τους επιστραφούν οι υποδομές που είχαν παραχωρήσει παλαιότερα στις δημόσιες εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, η κ. Dianne D' Arras τόνισε «ότι στην Ελλάδα υπάρχει νομιμότητα. Θα σεβαστούμε τον νόμο και πιστεύουμε ότι και οι εταίροι μας θα τον σεβαστούν [...] Το χειρότερο για εμάς είναι να είμαστε σε μια χώρα που δεν σέβεται τον νόμο».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Dianne D' Arras στη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας στο όλο εγχείρημα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία «θα λάβει σοβαρά υπόψη της το τοπικό όραμα για την πόλη», ενώ δεν έχει αντίρρηση στη συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, ως ανεξάρτητων μελών, στο νέο διοικητικό συμβούλιο που θα προκύψει.
Όσον αφορά τις τιμές του νερού σημείωσε ότι δεν μπορεί να τις αποφασίζει ούτε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ούτε ο δήμος, αλλά μόνον η αρμόδια ρυθμιστική αρχή, γι' αυτό και η Suez εξαρχής επέμεινε στη δημιουργία της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι βασική προτεραιότητα για τη Suez στη Θεσσαλονίκη είναι η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και «η επαναφορά της ποιότητας στον Θερμαϊκό Κόλπο».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ την αντίθεσή του στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να ξεπουλήσει την ΕΥΑΘ» εκφράζει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τάσσεται υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ο λαός της Θεσσαλονίκης.
Αναφερόμενος στη συνέντευξη Τύπου, σημειώνει ότι έγινε «σχεδόν εν κρυπτώ», με επιλεγμένους προσκεκλημένους δημοσιογράφους, ενώ επισημαίνει: «Φαίνεται πως η εταιρία, τρομοκρατημένη από το κίνημα εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, το οποίο έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, θέλει να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης