Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Mέτκα επιστρέφει στην Ελλάδα - Το δυναμικό comeback της εταιρίας του Ομίλου Μυτιληναίου – Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές για το 2014

Η Mέτκα επιστρέφει στην Ελλάδα - Το δυναμικό comeback της εταιρίας του Ομίλου Μυτιληναίου – Ιδιαίτερα θετικές οι προοπτικές για το 2014
Στα 372 εκατ. ευρώ το τελευταίο έργο που ανέλαβε στην Αλγερία

Δυναμικό comeback στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Μέτκα του Ομίλου Μυτιληναίου.
Η επιστροφή της εταιρίας που τα τελευταία χρόνια επικεντρώθηκε κυρίως στα έργα του εξωτερικού είναι πλέον γεγονός. Με την επισημοποίηση της ανάληψης του έργου, ύψους 273 εκατ. ευρώ, για λογαριασμό της ΕΡΓΟΣΕ, η Μέτκα στρέφει πλέον την προσοχή της σε έργα ελληνικού ενδιαφέροντος.
Μάλιστα το γεγονός αυτό είχε προαναγγείλει την περασμένη άνοιξη ο ισχυρός άνδρας της Μέτκα, Γιάννης Μυτιληναίος, o oποίος είχε τονίσει ότι, εφόσον συντρέξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις σε σχέση με το μακροοικονομικό περιβάλλον για την ελληνική οικονομία, τότε η εταιρεία προσανατολίζεται στη διεκδίκηση σημαντικών εγχώριων έργων.
Εκτός από το μεγάλο σιδηροδρομικό έργο, η Μέτκα συμμετέχει σε διαγωνισμούς που αφορούν τη διαχείριση απορριμμάτων Αττικής-Φυλής, Δ. Αττικής - Λιοσίων, Ν.Α. Αττικής - Κερατέας και Β.Α. Αττικής - Γραμματικού (έχει περάσει στην β΄φάση του διαγωνισμού), καθώς και Αχαΐας και Ηπείρου.
Η τελευταία πενταετία για την Μέτκα ήταν ιδιαίτερα εξωστρεφής καθώς μέχρι πρόσφατα εξαρτιόταν σε συντριπτικό ποσοστό από τα «ελληνικά» έργα και κυρίως από τα έργα της ΔΕΗ.
Το άνοιγμα στις αγορές του εξωτερικού ήταν ιδιαίτερα επιτυχές, καθώς πραγματοποιήθηκαν στρατηγικά ανοίγματα στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και σε χώρες όπως η Τουρκία, η Συρία, η Αλγερία και το Ιράκ.
Ειδικότερα στον τομέα της κατασκευής εξειδικευμένων έργων ενέργειας η Μέτκα έχει υπογράψει μεγάλα συμβόλαια σε Τουρκία, Αλγερία και Ιράκ, ενώ έχουν ολοκληρωθεί αντίστοιχες υποδομές για μεγάλα ενεργειακά έργα στο Πακιστάν, τη Ρουμανία, την Τουρκία και την Ιορδανία συνολικής ισχύος 3,5 GW.
Την τελευταία συμφωνία που αποτελεί και το τέταρτο κατά σειρά συμβόλαιο υπέγραψε πριν από δύο μήνες στην Αλγερία. Το έργο συνολικής αξίας 372 εκ. ευρώ θα το υλοποιήσει σε συνεργασία με την General Electric και αφορά την κατασκευή σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 590,726 MW.

Χρονιά σταθμός αναμένεται να είναι το 2014 για τον Όμιλο

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις των χρηματιστηριακών αναλυτών για τον Όμιλο Μυτιληναίου το 2014, σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς αναλυτές.
Όπως τόνισε και σε πρόσφατη ενημέρωση ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο όμιλος κινήθηκε σε σωστές βάσεις και οι προοπτικές που αναπτύσσονται από τη συνεχώς διευρυνόμενη εξωστρέφειά του είναι πολύ καλές.
Eπίσης τόνισε ότι η κεφαλαιακή δύναμη της Fairfax θα χρησιμεύσει στο να προχωρήσει σε εξαγορές, εάν κριθούν ότι θα προσφέρουν αξία στον όμιλο.
Για την Μέτκα το ανεκτέλεστο διαμορφώνεται σε 2,7 δις ευρώ, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι τα ετησιοποιημένα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) για την περίοδο 2013-2015 σε ό,τι αφορά τα ηλεκτροπαραγωγικά έργα (EPC) μπορούν να διαμορφωθούν σε 90-100 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης