Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Kόκκινο πανί για τους βουλευτές της κυβέρνησης η πώληση του νερού - Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ

tags :
Kόκκινο πανί για τους βουλευτές της κυβέρνησης η πώληση του νερού - Εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ
Τo ΣτΕ φέρεται αποφασισμένο να μπλοκάρει την διαδικασία
"Κόκκινο πανί" για πολλούς βουλευτές, ακόμη και εκείνους που στηρίζουν την κυβέρνηση, αποτελεί η ιδιωτικοποίηση τόσο της ΕΥΑΘ όσο και της ΕΥΔΑΠ.
Το νερό είναι κοινωνικό αγάθο και δεν δεν πωλείται, αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Οι περισσότεροι πάντως έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην τελική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (που αναμένεται προσεχώς), το οποίο και φέρεται αποφασισμένο να μπλοκάρει την διαδικασία ιδιωτικοποίησης τους.
Το σκεπτικό, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το εξής: το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί, αλλά και το ότι η είσοδος ιδιωτών σε ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ, θα σήμαινε και αύξηση των τιμολογίων.
Από την άλλη, στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ αναφέρουν για την περίπτωση της ΕΥΑΘ που έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, ότι δεν πωλείται το κομμάτι της εταιρίας που έχει τις πηγές, τα φράγματα και τους αποταμιευτήρες, αλλά του κομματιού που είναι αρμόδιο για τη συντήρηση και βελτίωση των δικτύων.
Ήδη πάντως η πώληση της ΕΥΑΘ έχει τεθεί εκτός χρονοδιαγράμματος και ενδεχομένως με την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ - στο οποίο έχουν προσφύγει οι εργαζόμενοι που είναι κατά της πώλησης - να παγώσει τελείως.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγους μήνες η Κομισόν απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκου Χουντή, επισήμανε ότι δέχεται να εξαιρεθούν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ από την ιδιωτικοποίηση, εάν το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας ότι ήταν αποκλειστικά απόφαση των ελληνικών αρχών να βάλουν ιδιώτες στις εταιρείες ύδρευσης.
Μάλιστα, σε απάντησή του ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρέν δήλωνε ότι «η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί ευθύνη των κρατών-μελών και γι’ αυτόν τον λόγο η Κομισιόν έχει πάρει ουδέτερη θέση επί του θέματος της δημόσιας ή της ιδιωτικής ιδιοκτησίας των υδάτινων πόρων», αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι «το νερό είναι δημόσιο αγαθό που έχει ζωτική σημασία για τους πολίτες».
Nα σημειωθεί ότι το 2012 ο τζίρος της ΕΥΑΘ ανήλθε στα 74 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 24 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 17,8 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία έχει μηδενικό τραπεζικό δανεισμό και το προσωπικό από 405 άτομα το 2009 έχει περιορισθεί λόγω συνταξιοδοτήσεων σε 248, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχείαν του εννεαμήνου του 2013.
Οι δύο κοινοπραξίες που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού - και αν προχωρήσει η διαδικασία θα υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές - είναι η γαλλική Suez μαζί με την Άκτωρ Παραχωρήσεις και η ισραηλινή Mekorot μαζί με την εταιρεία συμμετοχών Γ. Αποστολόπουλος (Iαττρικό Κέντρο) και στον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης