Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς προωθεί το υπ. Ναυτιλίας

Ρύθμιση για τους απλήρωτους ναυτικούς προωθεί το υπ. Ναυτιλίας
Προειδοποίηση Βαρβιτσιώτη προς ασυνεπείς ακτοπλοϊκές εταιρείες ότι το υπουργείο Ναυτιλίας δεν θα φανεί ελαστικό σε φαινόμενα απλήρωτης εργασίας
Νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου το Δημόσιο να πληρώνει τους απλήρωτους ναυτικούς όταν η εταιρεία ακτοπλοΐας ασκεί δημόσια υπηρεσία και αμείβεται από το κράτος, προανήγγειλε από τη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος επισήμανε ακόμη ότι ολοκληρώνεται ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η παρακράτηση και η εκχώρηση.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί του νομοσχεδίου για τα τουριστικά πλοία, το οποίο σημειωτεόν ψηφίστηκε επί της αρχής με ευρεία πλειοψηφία από το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. και το ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην απεργία της ΠΝΟ, τονίζοντας πως σήμερα το πρωί θα ανακοινώσει στους εκπρόσωπους των ναυτικών συγκεκριμένες προτάσεις με βασικούς στόχους και κατευθύνσεις την ενίσχυση του έλληνα ναυτικού, την ανταγωνιστικότητά του, τη διευκόλυνσή του τη στιγμή του πόνου και ιδιαίτερα την εξασφάλισή του τη στιγμή που βρίσκεται απλήρωτος.
Μάλιστα, προειδοποίησε τις ακτοπλοϊκές εταιρείες που δεν είναι συνεπείς, ότι ο ίδιος και οι υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας δεν θα φανούν ελαστικοί στα φαινόμενα απλήρωτης εργασίας που υφίστανται στο Λιμάνι του Πειραιά.
Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα κατάρτισης και υπογραφής μιας συλλογικής σύμβασης εργασίας, σημειώνοντας ότι «δεν θέλουμε ούτε εργασιακό χάος, ούτε Μεσαίωνα όπως μας κατηγορούν θέλουμε εξορθολογισμό και βελτιώσεις».
Εξήγησε ακόμη ότι η ρύθμιση του πλοίου ασφαλείας εξασφαλίζει το κοινωνικό δικαίωμα της συγκοινωνίας και περιφρουρώντας το δικαίωμα της απεργίας, προκειμένου να μην προχωρά η κυβέρνηση σε επιστρατεύσεις, κάτι που ούτε η ίδια θέλει.
Ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα σήμερα, οπότε και ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου, θα υπάρξουν βελτιώσεις στη διάταξη με κανόνες και περιορισμούς για τη χρήση του δικαιώματος του πλοίου ασφαλείας που θα ξεκαθαρίζουν τα πράγματα και εκτίμησε ότι το πλοίο ασφάλειας δεν θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απεργίας, αλλά σε περίπτωση κατάρρευσης ακτοπλοϊκής εταιρείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης