Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ν. Μηταράκης (υφ. Ανάπτυξης) - Στόχος η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο

Ν. Μηταράκης (υφ. Ανάπτυξης) - Στόχος η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο
Συνέδριο του Economist με θέμα «Ευρώπη και Αραβικός κόσμος. Η προοπτική επενδύσεων για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας»
Η εμβάθυνση της συνεργασίας της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότη Μηταράκη, στο Συνέδριο του Economist.
Οι αραβο-ελληνικές σχέσεις καταγράφουν πορεία χιλιάδων ετών, από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έχουν διαδραματίσει πάντοτε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο, την πολιτική ανάπτυξη και την ευημερία των λαών μας, τόνισε ο Ν. Μηταράκης.
Οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας με τις αραβικές χώρες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικό επίπεδο. Όσον αφορά το διμερές εμπόριο, οι εισαγωγές της Ελλάδας από τις αραβικές χώρες φτάνουν τα €3,5 δισ., αποτελώντας το 7,6% του συνόλου των εισαγωγών για το 2013, ενώ οι εξαγωγές φτάνουν τα €3,3 δισ, ήτοι το 12,4%. Και χωρίς να παραγνωρίζω τη σημασία των συγκεκριμένων μεγεθών η αίσθησή μου είναι ότι μπορούμε πολύ καλύτερα, πρόσθεσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.
Και σε αυτή την κατεύθυνση, της εμβάθυνσης της μεταξύ μας συνεργασίας, δουλεύουμε σε δύο επίπεδα: Και σε εθνικό και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
1. Σε εθνικό επίπεδο: Έχουμε υπογράψει σημαντικά μνημόνια συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων και του εμπορίου. Μνημόνια που δεν έμειναν στα χαρτιά αλλά που ήδη παρήγαγαν χειροπιαστά αποτελέσματα. Όπως η συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι στην αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η συμμετοχή της AGC Equity Partners στον Αστέρα Βουλιαγμένης με επένδυση της τάξης των €400 εκατ., η συμφωνία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – QPI (Qatar Petroleum International, που αποτελεί την πρώτη επένδυση κρατικής εταιρείας του Κατάρ στην Ελλάδα και η συμμετοχή της Al Dahra Agricultural Spain, στους Μύλους Λούλη. Ενώ αύριο υπογράφεται η «Συμφωνία Προστασίας και Προώθησης Επενδύσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, για την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού συνεργασίας σε θέματα επενδύσεων».
2. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικότερα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών – Σύνθεση Εμπορίου, που έχω την τιμή να προεδρεύω, αναδείξαμε τις σχέσεις Αραβικού κόσμου και Ε.Ε. ως προτεραιότητα της Προεδρίας μας, συμπεριλαμβάνοντάς τες και στην Ημερήσια Διάταξη της Επιτροπής Πολιτικής Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτιο στην Αθήνα.
Και αυτή τη συνεργασία μπορούμε να τη συνεχίσουμε με εντατικότερους ρυθμούς. Ιδίως τώρα που, γεννιέται μία Νέα Ελλάδα. Με την πρόσφατη έκθεση της, η Commission καταδεικνύει ότι η Ελλάδα μπαίνει στην μετά Μνημόνιο εποχή. Διότι οι τρεις βασικοί λόγοι που μας ανάγκασαν να ζητήσουμε ειδικό μηχανισμό στήριξης – το Μνημόνιο – έχουνε πλέον αντιστραφεί. Έχουμε μια νέα Ελλάδα που το δημοσιονομικό έλλειμμα του χτες έχει γίνει πλεόνασμα. Μια νέα Ελλάδα που παράγει και εξάγει, όπως φαίνεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Μια νέα Ελλάδα, που επέστρεψε στις αγορές και διατήρησε τα οφέλη του ευρώ.
Και αντί να μιλάμε για νέους φόρους, από 1η Ιουλίου μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές ως ένα επιπλέον κίνητρο για την πραγματοποίηση προσλήψεων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Το επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί ριζικά. Αποτέλεσμα: Από τον Ιούλιο 2012, έχουν γίνει 3 ιδιαίτερα μεγάλες επενδύσεις (Mega Deals) άνω του 1 δισ. ευρώ έκαστη.
- Πρώτον, η αξιοποίηση του παλαιού αεροδρομίου του Ελληνικού αποτελεί μια επένδυση 7,5 δισ, με την συμμετοχή του Al Maabar από το Άμπου Ντάμπι. Επένδυση που δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα μητροπολιτικά πάρκα στον κόσμο αλλά και ήπια ανάπτυξη οικιστικών, τουριστικών και εμπορικών χρήσεων.
- Δεύτερον, επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συν. Π/Υ €1,5 δισ. με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.
- Τρίτον, όμιλος υπό την Καναδική Fairfax επενδύει 1,3 δισ για την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, οι Ξένες Άμεσες Επενδύσεις το 2013 επανήλθαν στο μέσο όρο προ κρίσεως. Τονίζω, δε, ότι οι μεγάλες αυτές επενδύσεις έχουν επίπτωση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, διότι αλλάζουν το κλίμα και την ψυχολογία της αγοράς και δημιουργούν ζήτηση για τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ως προς τις εξαγωγές, προχωράμε εντός χρονοδιαγραμμάτων στην υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές. Δηλαδή στις 25 επιμέρους δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών, που αφορούν στους τελωνειακούς και προ-τελωνειακούς ελέγχους. Χάρη στο single window στοχεύουμε στην μείωση του χρόνου για εξαγωγή κατά 50% και του κόστους κατά 20%, έως 2015.
Αποτέλεσμα τη χρονιά που μας πέρασε, το 2013, καταφέραμε να κρατήσουμε τις εξαγωγές μας στο ύψος ρεκόρ των €27,5 δισ. που πετύχαμε το 2012. Σπάσαμε μία αρνητική παράδοση που μας θέλει ως χώρα τα ρεκόρ μας να μην μπορούμε να τα κρατήσουμε. Βεβαίως, γνωρίζω πως υπάρχει μία κόπωση και για αυτό λαμβάνουμε πρόσθετα μέτρα. Όπως π.χ. τα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Με στόχο την επαναφορά της χώρας σε ρυθμούς ανάπτυξης, ολοκληρώσαμε το Εθνικό Αναπτυξιακό πρότυπο γα την Ελλάδα του 2021. Το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Στόχος η επίτευξη ταχύρρυθμης οικονομικής ανάπτυξης, η οποία θα οδηγήσει και σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σε μείωση της ανεργίας.
Στηριζόμενοι στους τομείς όπου η χώρα μας έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με κατάλληλες οριζόντιες πολιτικές για να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε το επενδυτικό κλίμα. Με μείωση της φορολογίας, με ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, με αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Διευκολύνοντας το διεθνές εμπόριο και την εξωστρέφεια της οικονομίας.
Τα μεγάλα ζητούμενα που έχει ανάγκη ο τόπος μας, όπως οι θέσεις εργασίας, η ανάπτυξη, η εξωστρέφεια, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις δεν διατάσσονται. Κατακτούνται! Με σύστημα, με μέθοδο και με προγραμματισμό. Κατακτούνται όταν το όραμα συνδυάζεται με δράση. Και όταν αυτά που νομοθετούμε ερχόμαστε μετά να τα αξιολογήσουμε και να τα βελτιώσουμε.
Και βεβαίως όταν κάνουμε τις σωστές στρατηγικές συμμαχίες. Με δυναμικούς και αξιόπιστους εταίρους, όπως είναι ο αραβικός κόσμος. Ένας εταίρος που η συνεργασία μαζί του έχει μακρύ παρελθόν, αλλά πιστεύουμε ακόμη μακρύτερο και λαμπρότερο μέλλον», κατέληξε η ομιλία του Ν. Μηταράκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης