Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Motor Oil - Βγαίνει στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου - Στόχος η άντληση 300 εκατ. ευρώ - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr

tags :
Motor Oil - Βγαίνει στις αγορές με την έκδοση 5ετούς ομολόγου - Στόχος η άντληση 300 εκατ. ευρώ - Πλήρης επιβεβαίωση του www.bankingnews.gr
Σταθερό το επιτόκιο
Στην άντληση ποσού 300 εκατ. ευρώ μέσω προσφοράς ομολογιών (SeniorNotes) πενταετούς διάρκειας με τοκομερίδιο (coupon) σταθερού επιτοκίου, προχωρά η Motor Oil.
Όπως ανακοινώθηκε, εκδότης των ομολογιών θα είναι η κατά 100% θυγατρική της ΜΟΤΟΡΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥΑ.Ε. εταιρία υπό την επωνυμία MOTOR OIL FINANCE PLC η οποία ιδρύθηκε σύμφωνα με τους νόμους της Αγγλίας και της Ουαλίας.
Οι Ομολογίες θα φέρουν την εγγύηση της ΜΟΤΟΡΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑΚΟΡΙΝΘΟΥΑ.Ε. (the “Guarantor”) ενώ έχει γίνει αίτηση για την εισαγωγή και διαπραγμάτευσή τους στην αγορά Euro MTF Market του Χρηματιστηρίου του Λουξεμβούργου (Luxembourg Stock Exchange).
Το ύψος της έκδοσης καθώς και του επιτοκίου του τοκομεριδίου θα καθοριστούν μέσω της διαδικασίας βιβλίου υποβολής προσφορών (book building process) και θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εγγραφών τις προσεχείς ημέρες.
Γενικός Συντονιστής (GlobalCoordinator) της έκδοσης είναι η HSBC Bank plc ενώ η Alpha Τράπεζα Α.Ε., η Citigroup Global Markets Limited, η Credit Suisse Securities (Europe) Limited, η HSBC Bankplc, η Εθνική Χρηματιστηριακή Α.Ε. και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. έχουν οριστεί διαχειριστές του βιβλίου προσφορών (JointBook-runners).
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα χρησιμοποιηθούν από τη ΜΟΤΟΡΟΙΛ (ΕΛΛΑΣ) ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥΑ.Ε. για την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων και γενικότερους εταιρικούς σκοπούς.

Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 09/05/2014:

Σειρά παίρνει η Motor Οil για την έκδοση εταιρικού ομολόγου - Ευνοϊκή συγκυρία και χαμηλά επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Σειρά παίρνει η Motor Οil για την έκδοση εταιρικού ομολόγου - Ευνοϊκή συγκυρία και χαμηλά επιτόκια για τις ελληνικές επιχειρήσεις
H διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθάρισε πως δεν στοχεύει άμεσα στην έκδοση ομολόγου, αφού βγήκε στις αγορές πέρυσι
H Μotor Oil αναμένεται να είναι η επόμενη ελληνική εταιρεία που θα πάρει σειρά στην έκδοση εταιρικών ομολόγων.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος της εταιρείας στις ξένες αγορές θα γίνει πριν από τις ευρωεκλογές, καθώς η συγκυρία, όπως έχει αποδειχθεί, είναι ευνοϊκή αφού η διεθνής κοινότητα σπεύδει να αγοράσει τους ελληνικούς τίτλους και υπερκαλύπτει τις εκδόσεις προσφέροντας επιτόκια που μπορούν πλέον να αντέξουν οι ελληνικές διοικήσεις.
Χθες τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν ότι ανέθεσαν στις τράπεζες BNP Paribas, Credit Suisse Securities (Europe) Limited, Eurobank Ergasias S.A. και HSBC Bank plc. την έκδοση δολαριακού ομολόγου διετούς διάρκειας και σταθερού επιτοκίου. Όπως ανακοινώθηκε, η έκδοση θα είναι εγγυημένη από τα ΕΛΠΕ και οι ομολογίες θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για αναχρηματοδότηση υφιστάμενων βραχυχρόνιων δανειακών υποχρεώσεων καθώς και για κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών στις δραστηριότητες του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με πηγές του ομίλου, η έκδοση θα κυμαίνεται στα 200 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ προχώρησαν από πέρυσι τον Απρίλιο σε έκδοση τετραετούς Ευρω-ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με σταθερό επιτόκιο 8%. Να σημειωθεί ότι είχαν προηγηθεί οι δύο τελευταίες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων από τη ΔΕΗ και την Intralot.
Στη ΔΕΗ το επιτόκιο για δύο εκδόσεις 200 εκατ. και 500 εκατ. τριετούς και πενταετούς διάρκειας διαμορφώθηκε σε 4,75% και 5,5% αντίστοιχα, όταν το μεσοσταθμικό επιτόκιο στο κοινοπρακτικό δάνειο ύψους 2,2 δισ. ευρώ που είχε εκδώσει πρόσφατα η εταιρεία είχε ανέλθει στο 6,5%.
Αντίστοιχα, η Intralot διέθεσε ομόλογο 250 εκατ. ευρώ επταετούς διάρκειας, με επιτόκιο 6%, όταν η ίδια εταιρεία τον Αύγουστο του 2013 είχε διαθέσει ομόλογο πενταετούς διάρκειας ύψους 325 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 10%!
Στην περίπτωση της ΔΕΗ η επιχείρηση σκόπευε να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ, αλλά οι προσφορές άγγιξαν τα 3 δισ. ευρώ (έξι φορές κάλυψη), με αποτέλεσμα να αντλήσει τελικά 700 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη ζήτηση κατεγράφη και για την ομολογιακή έκδοση της Intralot. Η εταιρεία ζητούσε 200 εκατ. ευρώ και συγκέντρωσε προσφορές ύψους 1,2 δισ. ευρώ (κάλυψη κατά 6 φορές), γι' αυτό και αποφασίστηκε να αυξηθεί η έκδοση στα 250 εκατ. ευρώ.
Σειρά στις ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων αναμένεται να πάρει ο όμιλος Μυτιληναίου, (αν και η έκδοση του έχει καθυστερήσει σημαντικά), ενώ αντίθετα παρά το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές για την Ελλάδα και τις ελληνικές επιχειρήσεις, η διοίκηση του ΟΤΕ ξεκαθάρισε πως δεν στοχεύει άμεσα στην έκδοση ομολόγου, αφού βγήκε στις αγορές πέρυσι.

Πρώτη ενημέρωση: 10:38, Δευτέρα 12 Μαϊου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης