Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Συρρίκνωση ζημιών στα 38 εκ. ευρώ για τα ΕΛ.ΠΕ. το α’ 3μηνο του 2014

tags :
Συρρίκνωση ζημιών στα 38 εκ. ευρώ για τα ΕΛ.ΠΕ. το α’ 3μηνο του 2014
Ενίσχυση 35% στα αποτελέσματα EBITDA
Συρρίκνωση ζημιών στα 38 εκ. ευρώ εμφάνισαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για το α΄3μηνο του 2014.
Ειδικότερα, τα ΕΛ.ΠΕ. κατέγραψαν ζημιές ύψους 38 εκ. ευρώ έναντι 78 εκ. ευρώ το αντίστοιχο 3μηνο του 2013.
Παράλληλα, τα αποτελέσματα EBITDA ενισχύθηκαν κατά 35% καθώς διαμορφώθηκαν στα 51 εκ. ευρώ.
Επίσης, ο τζίρος συρρικνώθηκε κατά -8% καθώς υποχώρησε στα 6,567 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα, ο δανεισμός αυξήθηκε στο +7% και τα 2,33 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή της η εταιρεία:
Δυσμενές περιβάλλον για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης
Οι συνθήκες για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης παρέμειναν αντίξοες και στο Α’ Τρίμηνο 2014, με τις εξαγωγές Ρωσικού αργού να διατηρούνται σε μειωμένα επίπεδα ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα διαθεσιμότητας αργών από άλλους παραδοσιακούς παραγωγούς της περιοχής (Ιράκ, Λιβύη). Αντίθετα, τα διυλιστήρια των ΗΠΑ, εκμεταλλευόμενα τα ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα στο κόστος ενέργειας και πρώτων υλών, διατήρησαν τις εξαγωγές diesel προς την Ευρώπη σε υψηλά επίπεδα. Ως αποτέλεσμα, τα ενδεικτικά περιθώρια διύλισης Μεσογείου παρέμειναν αδύναμα, με τα περιθώρια FCC να διαμορφώνονται στα $1,7/bbl (Α’ Τρίμ. 2013: $4,1/bbl), κοντά στα χαμηλότερα 10ετίας, ενώ τα περιθώρια hydrocracking κυμάνθηκαν στα $4,1/bbl (Α’ Τρίμ. 2013: $4,7/bbl).

Σημάδια σταθεροποίησης στην εγχώρια αγορά καυσίμων
Το Α’ Τρίμηνο 2014 η ζήτηση για καύσιμα κίνησης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι, επιβεβαιώνοντας την τάση σταθεροποίησης που διαμορφώθηκε το Β’ Εξάμηνο του 2013. Δεδομένης της σταδιακής αύξησης των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων ΙΧ σε σχέση με βενζινοκίνητα, μετά την άρση της απαγόρευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για πετρελαιοκίνητα Ι.Χ. εδώ και δύο χρόνια, παρατηρείται αντίστοιχα σταδιακή υποκατάσταση στη ζήτηση βενζίνης από ντίζελ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος εισήγαγε στην αγορά νέα προϊόντα (BP Ultimate Diesel, Diesel Ekonomy) με βελτιωμένη σχέση τιμής προς απόδοση, ισχυροποιώντας τη θέση του στη νέα αυτή αγορά.
Οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Τριμήνου 2014 σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, σε συνδυασμό με τη διατήρηση του υψηλού ΕΦΚ, είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 15%, οδηγώντας τη συνολική ζήτηση για καύσιμα στην εσωτερική αγορά 4% χαμηλότερα από πέρυσι.

Βελτίωση αποτελεσμάτων
Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €51 εκ. (+35% έναντι Α’ Τριμ. 2013). Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά από την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας, την αναδιοργάνωση των εταιρειών λιανικής Εμπορίας στην Ελλάδα ΕΚΟ και ΕΚ (ΒΡ), τη μείωση κόστους σε όλες τις βασικές επιχειρηματικές μας δραστηριότητες. Oι συνολικές πωλήσεις προϊόντων πετρελαίου ανήλθαν σε 2,8 εκ. τόνους με τις εξαγωγές, να διαμορφώνονται στο 50%. Αντίθετα, η σημαντική επιδείνωση του Ευρωπαϊκού περιβάλλοντος διύλισης, με χαμηλότερα περιθώρια και πιο αδύναμο δολάριο σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, είχαν αρνητική επίδραση στα αποτελέσματα άνω των €20 εκ.
Η επίδοση του διυλιστηρίου Ελευσίνας ήταν θετική, παρά το προσωρινό σταμάτημα για απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης το Μάρτιο. Μετά την ασφαλή και επιτυχή ολοκλήρωσή τους, το διυλιστήριο επανήλθε σε πλήρη λειτουργία με υψηλή δυναμικότητα και βελτιωμένες επιδόσεις.
Σημαντική συνεισφορά προήλθε από τα έργα μετασχηματισμού και μείωσης δαπανών, με επιπλέον κέρδος €18 εκ. για το Α’ Τρίμηνο 2014 και €290 εκ. σωρευτικά από το 2008. Σαν αποτέλεσμα τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 13% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2013. Μια σειρά ενεργειών και έργων που ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2013, ή είναι υπό εκτέλεση, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά την κερδοφορία του Ομίλου τα επόμενα 2 χρόνια.
Σε επίπεδο δημοσιευμένων αποτελεσμάτων, η βελτιωμένη λειτουργική κερδοφορία οδήγησε σε Κέρδη EBITDA €25 εκ. (Α’ Τρίμ. 2013: -€12 εκ.) παρά την αρνητική επίπτωση λόγω αποτίμησης αποθεμάτων, ενώ τα Δημοσιευμένα Καθαρά Αποτελέσματα παρουσίασαν επίσης βελτίωση καθώς διαμορφώθηκαν στα -€38 εκ. (Α’ Τρίμ. 2013: -€78 εκ.).

Ισχυροποίηση κεφαλαιακής διάρθρωσης
Στις 16 Μαΐου 2014, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη έκδοση δολαριακού ευρω-ομολόγου ελληνικής εταιρείας χωρίς πιστοληπτική διαβάθμιση (unrated). Το ύψος της έκδοσης, διάρκειας 2 ετών, ανήλθε στα $400 εκ., αυξημένο σε σχέση με τον αρχικό στόχο, και το επιτόκιο στο 4,625%, λόγω του ιδιαίτερα ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Η έκδοση ενισχύει τη χρηματοοικονομική ρευστότητα του Ομίλου, επιτρέπει τη διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και οδηγεί στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.
Οι επενδύσεις του Ομίλου αφορούν κυρίως εργασίες συντήρησης και βελτίωσης των εγκαταστάσεων και ανήλθαν στο Α’ Τρίμηνο σε €25 εκ. καθώς το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία. Το κεφάλαιο κίνησης του Ομίλου επηρεάστηκε από τη μειωμένη λειτουργία των διυλιστηρίων κατά το τέλος του Α’ Τριμήνου, οδηγώντας τον Καθαρό Δανεισμό του Ομίλου στα €2,3 δις..

Υπογραφή σύμβασης παραχώρησης Δυτικού Πατραϊκού
Στις 14 Μαΐου 2014, υπεγράφη σύμβαση μίσθωσης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού κόλπου από κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. (διαχειριστής - operator), Edison International S.p.A. και Petroceltic Resources Plc. Οι ερευνητικές εργασίες θα ξεκινήσουν μετά την επικύρωση της σύμβασης από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Διαδικασία πώλησης ΔΕΣΦΑ
Μετά την υπογραφή της σύμβασης (SPA) για την πώληση του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ, από τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και το ΤΑΙΠΕΔ, στην εταιρεία SOCAR, αντί €400 εκ. οι διαδικασίες έγκρισης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές σε Ελλάδα και Ε.Ε. βρίσκονται σε εξέλιξη. Η ολοκλήρωση της συναλλαγής αναμένεται εντός του 2014. Το ποσό που αντιστοιχεί στο μερίδιο της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ για το 35% που κατέχει εμμέσως στον ΔΕΣΦΑ ανέρχεται στα €212 εκ.. Ο Όμιλος σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από την πώληση της συμμετοχής του στον ΔΕΣΦΑ για μείωση του δανεισμού και του χρηματοοικονομικού κόστους.

Κύρια σημεία των αποτελεσμάτων των επιχειρηματικών κλάδων:
ΔΙΥΛΙΣΗ, ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΣ & ΕΜΠΟΡΙΑ
­ Τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του κλάδου Εγχώριας Διύλισης, Εφοδιασμού και Εμπορίας ανήλθαν στα €25 εκ. (+7% σε σχέση με Α’ Τρίμ. 2013), καθώς η συνεισφορά του διυλιστηρίου Ελευσίνας και οι βελτιωμένες επιδόσεις του διυλιστηρίου Ασπροπύργου, αντιστάθμισαν το δυσμενές Ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης.

­ Η παραγωγή διαμορφώθηκε στα 2,5 εκ. τόνους, με αυξημένο το ποσοστό προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.
­ Οι εξαγωγές, στα 1,4 εκ. τόνους, αυξημένες κατά 7% σε σχέση με Α’ Τρίμ. 2013, υπερκάλυψαν τη μείωση στην εσωτερική αγορά, οδηγώντας τις συνολικές πωλήσεις στα 2,8 εκ. τόνους (+1%).

ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ
­ Οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις στους κλάδους Εμπορίας μέσω πρατηρίων και βιομηχανικών πελατών, μετά το επιτυχημένο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, οδήγησαν τα EBITDA της Εγχώριας Εμπορίας στα €2 εκ. (Α’ Τριμ 2013: €-3 εκ.), παρά την υποχώρηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης.
­ Μείωση σταθερών εξόδων κατά 10% σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο 2013.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
­ Ιδιαίτερα αυξημένα τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA, διαμορφώθηκαν στα €9 εκ. (+31%), λόγω βελτίωσης περιθωρίων, μείωσης κόστους και διατήρησης των όγκων πωλήσεων.

ΠΕΤΡΟΧΗΜΙΚΑ
­ Παρά τη διατήρηση των περιθωρίων πολυπροπυλενίου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, ο έλεγχος εξόδων και ο υψηλός βαθμός καθετοποίησης μεταξύ των μονάδων Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης οδήγησαν σε σημαντική αύξηση κερδοφορίας κατά 19%, με τα EBITDA να ανέρχονται στα €17 εκ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
­  H συνεισφορά της ΔΕΠΑ στα Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη του Ομίλου ανήλθε στα €13 εκ. (Α’ Τρίμ. 2013: €31 εκ.), λόγω μειωμένης ζήτησης, καθώς οι ηπιότερες καιρικές συνθήκες επηρέασαν αρνητικά τις πωλήσεις των ΕΠΑ, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Φ.Α. ήταν μειωμένη.

­ Τα EBITDA της Elpedison διαμορφώθηκαν στα €14 εκ. (+7% έναντι Α’ Τριμ. 2013).
ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΓΕΘΗ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΗΣ A’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2014
(σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης)
€ εκατ. A’ τρίμηνο 2013 Α’ τρίμηνο 2014 % Δ
Κύρια Αποτελέσματα Χρήσης
Πωλήσεις 2.241 2.077 -7%
EBITDA -12 25 -
Συγκρίσιμο EBITDA1 38 51 +35%
Καθαρά Κέρδη -78 -38 -
Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη1 -21 -19 -
Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€) -0,25 -0,12 -
Συγκρίσιμα Καθαρά Κέρδη ανά μετοχή (€) 1 -0,07 -0,06 -
Κύρια Στοιχεία Ισολογισμού
Απασχολούμενα Κεφάλαια 4.623 4.502 -3%
Καθαρός Δανεισμός 2.188 2.333 7%
Δανειακή Μόχλευση 47% 52% -

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης