Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν μπορεί να μπλοκαριστεί όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση

Γιατί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ δεν μπορεί να μπλοκαριστεί όπως αυτή της ΕΥΔΑΠ – Τι φοβούνται στην κυβέρνηση
Στην κυβέρνηση φοβούνται μήπως η απόφαση του ΣτΕ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με μαζικές προσφυγές
Δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, οι οποίες δεν συγκρίνονται μεταξύ τους, είναι η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για μπλοκάρισμα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ.
Είναι ενδεικτικό ότι στην προ ημερών απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας για την ΕΥΔΑΠ, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχείρησης «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της ΑΕ διά του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα».
Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με την ΕΥΔΑΠ που το σύνολο των υποδομών βρίσκονται στην Ανώνυμη Εταιρία, η ΕΥΑΘ είναι ήδη διαχωρισμένη (σε ΕΥΑΘ Παγίων), συνθήκη που δημιουργεί εδώ και χρόνια το κατάλληλο έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της.
Μάλιστα η κυβέρνηση μάλιστα σκέφτεται να αντιγράψει το μοντέλο της ΕΥΑΘ και για την ΕΥΔΑΠ προκειμένου να υπερβεί τον σκόπελο της απόφασης του ΣτΕ.
Επίσης ένα ακόμη από τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι για την ΕΥΔΑΠ, είναι αυτό της πώλησης μειοψηφικού «πακέτου» μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει το μάνατζμεντ, όμως το Δημόσιο θα παραμείνει στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Στην κυβέρνηση πάντως φοβούνται μήπως η απόφαση του ΣτΕ ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, με μαζικές προσφυγές κατά των ιδιωτικοποίησων και ιδιαίτερα κατά των υποδομών της χώρας, αφού πλέον υπάρχει δεδικασμένο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης