Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mετά από 5 χρόνια ανοίγει ξανά ο χορός των εισαγωγών στο χρηματιστήριο – Ξεκινά η δημόσια εγγραφή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος

Mετά από 5 χρόνια ανοίγει ξανά ο χορός των εισαγωγών στο χρηματιστήριο  – Ξεκινά η δημόσια εγγραφή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος
Μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια, το Χ.Α. ανοίγει ξανά τις πύλες του να υποδεχτεί καινούρια εταιρεία - Τελευταία εισαγωγή ήταν της Mig Real Estate τον Ιούλιο του 2009!
Σηματοδοτώντας ίσως την αλλαγή πλεύσης στο γενικότερο οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα, μετά από μια 5ετία ανομβρίας, με μικρούς όγκους και τζίρους, αδυναμία αυξήσεων κεφαλαίου και φυγής εταιρειών, το ελληνικό χρηματιστήριο ανοίγει ξανά τις πύλες του για μια νέα εισαγωγή!
Η θυγατρική της Ελλάκτωρ, η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος Α.Ε. θα είναι η πρώτη εισαγωγή στο Χ.Α. εταιρείας μετά από ακριβώς πέντε χρόνια, καθώς τελευταία εισαγωγή ήταν η Mig Real Estate που μπήκε στο χρηματιστήριο στις 23 Ιουλίου του 2009! Έκτοτε, καμιά άλλη εταιρεία δεν εισήχθη στην αγορά, καθώς υπήρξε μια περίοδος πλήρους ανομβρίας σε όλα τα επίπεδα, με «στέγνωμα» της διαθέσιμης ρευστότητας, που οδήγησε μάλιστα αρκετές εταιρείες είτε σε αποχώρηση από το Χ.Α. είτε σε μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό, για ευκολότερη πρόσβαση σε ζωτικά κεφάλαια ανάπτυξης.
Η «ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος» λοιπόν θα εγκαινιάσει τη νέα εποχή εισαγωγών στο ελληνικό χρηματιστήριο και ευχή όλων είναι να στεφτεί με επιτυχία και να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος προς φθηνότερα κεφάλαια ανάπτυξης για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με καλό business story.
Η Άνεμος έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές και η Δημόσια Προσφορά θα ξεκινήσει αύριο Τετάρτη 9 Ιουλίου και πρόκειται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουλίου, ενώ η τιμή διάθεσης θα γνωστοποιηθεί στις 14 Ιουλίου.
Πρόκειται για εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος είναι η άντληση περίπου 10 εκατ. ευρώ  κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού της πλάνου κατά τη διετία 2014-2015.
Το επενδυτικό πλάνο αφορά στην υλοποίηση έργων ισχύος 94 MW, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση κατασκευής.
Η εταιρεία προγραμματίζει να αξιοποιήσει το σύνολο των υπό άντληση κεφαλαίων εντός 18 μηνών.
Σημειώνεται ότι το 45% θα χρησιμοποιηθεί εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2014, το 40% εντός του πρώτου εξαμήνου του 2015, ενώ το 15% εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2015.
Η Άνεμος μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα εκδώσει και θα διαθέσει με Δημόσια Προσφορά στο επενδυτικό κοινό, 20.667.000 νέες κοινές μετοχές, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ επί συνόλου 82.667.000 κοινών μετοχών προς εισαγωγή.  
Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Δημόσιας Προσφοράς είναι η NBG Securities Α.Ε.Π.Ε.Υ., Σύμβουλοι Έκδοσης η Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε. και η NBG Securities Α.Ε.Π.Ε.Υ. και λοιποί ανάδοχοι οι Alpha Bank A.E., Τράπεζα Eurobank Ergasias A.E., Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε., Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Γενική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., Axia Ventures Group LTD, Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. και Παντελάκης Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Η εταιρεία, ιστορικό

Η ΕΛ.ΤΕΧ – Άνεμος ιδρύθηκε το 2000 και σήμερα απασχολεί 32 στελέχη.
Το 2001 υπέβαλε τις πρώτες αιτήσεις για άδεια παραγωγής και το 2003 ξεκίνησε η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα της εταιρείας. Έχει καταστεί σημαντικός παίκτης στην αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη χώρα με έμφαση στην παραγωγή αιολική ενέργειας στην ελληνική επικράτεια. Βασικός σκοπός της εταιρείας είναι η μελέτη, ανάπτυξη και λειτουργία έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια.
Μετά την ψήφιση του New Deal, διασφαλίστηκε ένα ξεκάθαρο και συμβατικό περιβάλλον με σταθερές αποδόσεις σε βάθος 20 και πλέον χρόνων και ταυτόχρονα σημαντική δυναμική ανάπτυξης.
Έχει «χτίσει» ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο έργων που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη ως την Κρήτη και από τη Μυτιλήνη ως την Κεφαλονιά, αξιοποιώντας το σημαντικό ενεργειακό δυναμικό της χώρας σε ΑΠΕ.
Σήμερα, διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 171 ΜW, εκ των οποίων τα 164MW αφορούν σε αιολική ενέργεια.
Την τελευταία 3ετία διπλασίασε την εγκατεστημένη ισχύ από 87MW σε 171MW, με ταυτόχρονη αύξηση εσόδων στα 37 εκατ. ευρώ το 2013 και αυτό σε μια άκρως αφιλόξενη οικονομικά συγκυρία για τη χώρα...

Οι νέες εισαγωγές που έγιναν… ανέκδοτο

Ευχή όλων λοιπόν είναι η νέα εποχή καινούριων εισαγωγών εταιρειών στο Χ.Α. να είναι διαφορετική από την περίοδο 1999 – 2004, όπου έγινε ένα… πανηγύρι εισαγωγών αμφίβολης υπόστασης εταιρειών, με τους αναδόχους να κάνουν πάρτι με ανεξέλεγκτο τρόπο. Αποτέλεσε… ντροπή και όνειδος για την ελληνική αγορά το πανηγύρι των νέων εισαγωγών τότε, καθώς είδαμε εταιρείες που έμπαιναν με… διθυράμβους στην αγορά να χρεοκοπούν εντός δύο ή τριών ετών, ή να απαξιώνονται με σκανδαλώδη τρόπο χρηματιστηριακά, ξεφτιλίζοντας το θεσμό του Χρηματιστηρίου.
Η αλήθεια είναι πάντως ότι η ιστορία αυτή των ανεξέλεγκτων εισαγωγών αμφίβολης υπόστασης και ηθικής αξιοπιστίας εταιρειών σταμάτησε άμα της ανάληψης της διοίκησης του Χ.Α. από τον κ. Σπύρο Καπράλο.
Γιατί πρωτύτερα, έλαβαν χώρα τριτοκοσμικά φαινόμενα με τις εισαγωγές εταιρειών να έχουν καταντήσει μια… πληγεί για την αγορά, χλευάζοντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα των επενδυτών, με όλα τα αποτελέσματα που αυτό αποφέρει για τον επίσημο επενδυτικό φορέα του κράτους. Ποιος δεν θυμάται τις περιπτώσεις των Δυναμική Ζωή (!!), Datamedia, Sex Form, Domus, Μπαλάφας ΑΤΕ, Έμφασις Πληροφορική, Ipirotiki Software και πολλές άλλες που για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, σκανδάλισαν το θεσμό, χρεοκοπώντας αδικαιολόγητα γρήγορα σε σχέση με την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης