Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

EΛΠΕ: Ζημιές ύψους 88 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2014 - Πτώση 6% στις πωλήσεις

tags :
EΛΠΕ: Ζημιές ύψους 88 εκατ. ευρώ στο α' 6μηνο του 2014 - Πτώση 6% στις πωλήσεις
Τα EBITDA ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ
Ζημιές ύψους 88 εκατ. ευρώ κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ οι πωλήσεις (όγκοι διύλισης) ανήλθαν στα 5,97 δισ., καταγράφοντας πτώση 6% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Τα EBITDA ανήλθαν στα 78 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 35 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2013.
Στο β΄ τρίμηνο τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν ζημιές 50 εκατ. και EBITDA 53 εκατ.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Β' Τρίμ. 2014, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Γιάννης Κωστόπουλος, δήλωσε:
«Οι προκλήσεις για τον Ευρωπαϊκό κλάδο διύλισης συνεχίστηκαν στο Β' Τρίμηνο. Στα αδύναμα περιθώρια διύλισης προστέθηκε η αυξημένη μεταβλητότητα στις τιμές αργού πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες της περιοχής. Παρόλο το δυσμενές περιβάλλον, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ενίσχυσαν τις λειτουργικές τους επιδόσεις σε σχέση με πέρυσι σε όλους τους κλάδους όπου δραστηριοποιούνται, όπως αντανακλάται στα βελτιωμένα οικονομικά τους μεγέθη.
Το διυλιστήριο Ελευσίνας, μετά τις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης, σημείωσε ιστορικό υψηλό βαθμού απασχόλησης, με όλες τις νέες μονάδες να παρουσιάζουν ρεκόρ επιδόσεων, γεγονός που αναμένεται να προσφέρει επιπλέον ώθηση στη συνεισφορά του διυλιστηρίου στα αποτελέσματα του Ομίλου. Τα προγράμματα βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και της απόδοσης αποτέλεσαν τη βάση για την αυξημένη λειτουργική κερδοφορία σε όλες μας τις δραστηριότητες με σημαντικά οφέλη στο Α' Εξάμηνο, ενώ ο στόχος οικονομιών €80 εκατ. για το σύνολο του έτους αναμένεται να επιτευχθεί.
Αναφορικά με τη χρηματοοικονομική μας στρατηγική, προχωρήσαμε με μεγάλη επιτυχία στην πρώτη φάση μιας διαδικασίας διαχείρισης των δανειακών μας υποχρεώσεων, με την έκδοση δυο ομολόγων συνολικού ύψους άνω των €600 εκατ. και την επαναδιαπραγμάτευση του μεγαλύτερου κοινοπρακτικού μας δανείου. Με αυτές τις κινήσεις πετύχαμε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, καθώς και του χρηματοοικονομικού ρίσκου της εταιρείας, με την εξομάλυνση του προφίλ ωρίμανσης των δανειακών μας υποχρεώσεων. Τα οφέλη των κινήσεων αυτών θα επηρεάσουν θετικά τα οικονομικά μας αποτελέσματα από το Β' Εξάμηνο του 2014. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό για τη δέσμευσή και την αποτελεσματικότητά του και τους μετόχους μας για την εμπιστοσύνη και τη στήριξη τους».
Σαν αποτέλεσμα των ανωτέρω, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν στα €49 εκατ. (+133% έναντι του Β' Τριμ. 2013).
Το τελευταίο εξάμηνο ολοκληρώθηκε με επιτυχία ένα μεγάλο μέρος της στρατηγικής για την αναχρηματοδότηση του Ομίλου, με αύξηση σε διαθέσιμες μακροπρόθεσμες γραμμές και μείωση κόστους, μετά την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων συνολικού ύψους περίπου €620 εκατ. και αναδιαπραγμάτευση υφισταμένων δανειακών συμβάσεων με βελτίωση όρων, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΕΛΠΕ.
]
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης