Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Γιατί ο Χριστοδούλου αποχώρησε από την Εθνική για μια εταιρία του Μαρινάκη με κέρδη μόλις 5,8 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2014;

Γιατί ο Χριστοδούλου αποχώρησε από  την Εθνική για  μια εταιρία του Μαρινάκη με κέρδη μόλις 5,8 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2014;
Τίθενται ορισμένα ερωτήματα και θα ήταν ορθό να δοθούν απαντήσεις ώστε να αποσαφηνιστούν σκοτεινά σημεία...
Πραγματικά αποτελεί απορίας άξιον πως ένα τραπεζικό στέλεχος επί χρόνια στην Εθνική και στον ΟΔΔΗΧ, με διεθνή εμπειρία αποφασίζει να αποχωρήσει από την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής για να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος και οικονομικός διευθυντής στην Capital Product Partners των επιχειρήσεων Βαγγέλη Μαρινάκη, γνωστού εφοπλιστή, επιχειρηματία και εσχάτως και «πολιτικού που ενεπλάκηκε επιτυχώς στον Δήμο Πειραιά»
Αναφερόμαστε στον Πέτρο Χριστοδούλου μέχρι πρότινος κατείχε την θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος  συμβούλου της Εθνικής τράπεζας, λαμβάνοντας αξιοπρεπείς μεν αλλά για να είμαστε δίκαιοι χαμηλές αποδοχές.
Συγκεκριμένα από την Εθνική λάμβανε 264.894 ευρώ μεικτά ετησίως ή καθαρά 165.484 ευρώ.
Η Εθνική βάση ενεργητικού παραμένει πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα αλλά βάση δανείων και καταθέσεων έχει υποχωρήσει στην τρίτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα.
Δεν θα προβαίναμε σε αυτή την ανάλυση αν δεν προϋπήρχαν ορισμένα ζητήματα τα οποία αποτελούν απορία και ζητούν προφανώς απαντήσεις.
Ο Β. Μαρινάκης είναι ένας γνωστός και ισχυρός εφοπλιστής αλλά εσχάτως έχει ανοικτά μέτωπα με την δικαιοσύνη.
Προφανώς και διαθέτει το τεκμήριο της αθωότητας αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα θέμα, όπου αυτός ο επιχειρηματίας είναι στοχοποιημένος.
Παράλληλά ο Χριστοδούλου αποχώρησε από την Εθνική και προσέξτε αναλαμβάνει CEΟ στην Capital Product Partners που κατέγραψε κέρδη στο β΄ τρίμηνο του 2014 ακριβώς 5,8 εκατ ευρώ ή 7,8 εκατ δολάρια (συναλλαγματική ισοτιμία 1,3345 δολ) και ενεργητικό 1,366 δισεκ. δολάρια ή περίπου 1 δισεκ. ευρώ και total long term liabilities 579,6 εκατ δολάρια.
Όμως αν ήταν μόνο αυτά τα στοιχεία επίσης δεν θα υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος να προβούμε σε αυτή την ανάλυση.
Υπάρχουν όμως ορισμένα ζητήματα τα οποία χρήζουν μεγάλης διερεύνησης και για τον λόγο αυτό θα τα παρουσιάσουμε υπό την μορφή ερωτημάτων.
Θα αναμέναμε απαντήσεις από την Capital Product Partners ώστε να αποκαταστήσει την αλήθεια και να απομακρύνει τις σκιές που υπάρχουν και πλανώνται και το κυριότερο να διαψεύσει την πλειάδα των φημών.
Τα ερωτήματα είναι τα εξής.
1)Όταν η Εθνική μέσω της Πανγαία αγόρασε το ακίνητο της Παιανίας έναντι 120 εκατ (η αγορά πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά με κεφάλαια της Πανγαία) από την εταιρία συμφερόντων ανάπτυξης ακινήτων Dimand Real Estate οι επιχειρήσεις Μαρινάκη είχαν ή όχι σχέσεις με το εν λόγω ακίνητο;
2)Ο όμιλος Μαρινάκη συμμετείχε στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής τράπεζας το 2013, το ερώτημα λοιπόν είναι ο όμιλος Μαρινάκη έλαβε μετοχοδάνειο από την Εθνική τράπεζα για να συμμετάσχει ναι ή όχι;
3)Ο όμιλος Μαρινάκη είχε συνάψει και στο παρελθόν μετοχοδάνεια π.χ. ΜΙΓ για να αγοράσει μετοχές και εν συνεχεία έλαβε δάνειο από την Marfin Popular Bank, δάνεια τα οποία βρίσκονται στην τράπεζα Πειραιώς.
Αν ναι τα δάνεια αυτά εξυπηρετούνται;
Τα ερωτήματα λοιπόν είναι αυτά και θα είχε σίγουρα αξία να λαμβάναμε απαντήσεις που θα επιβεβαίωναν ή διέψευδαν τα ερωτήματα αυτά.
Όμως αν αποδειχθεί ότι υπήρχαν πολλές και μεγάλες διασυνδέσεις του ομίλου Μαρινάκη με την Εθνική (πέραν των πολύ φιλικών σχέσεων Μαρινάκη με Τουρκολιά CEO της Εθνικής) τότε εγείρεται θέμα για το πώς ανέλαβε ο Πέτρος Χριστοδούλου CEO στην Capital Product Partners.
Αν τώρα αποδειχθεί ότι τα ερωτήματα δεν έχουν βάση τότε απλά η μετακίνηση του Χριστοδούλου στον Μαρινάκη είναι απλά μια μετακίνηση στελέχους και τίποτε άλλο.
Ένα επιπλέον ερώτημα που πρέπει να τεθεί είναι ορισμένοι χαρακτηρίζουν μεταβατική την μετακίνηση Χριστοδούλου στον όμιλο Μαρινάκη καθώς απώτερος στόχος είναι το Third Point το αμερικανικό hedge funds.
Αν ισχύει αυτό που προφανώς θα επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί εν καιρώ εγείρεται και ένα θέμα γιατί στο Third Point το οποίο κερδοσκόπησε έναντι της Ελλάδος κατά τρόπο απαράδεκτο.
Τα ερωτήματα αυτά δεν έχουν τεθεί για εντυπώσεις, αν θέλαμε εντυπώσεις θα γράφαμε αυτά που διαρρέονται και φημολογούνται.
Επιλέξαμε την οδό των ερωτημάτων ώστε να μάθουμε εμείς και οι αναγνώστες αν υπάρχει συσχέτιση – διασύνδεση του επιχειρηματία Μαρινάκη με τον Εθνική τράπεζα…..
Για λόγους αρχής δεν παίρνουμε ακόμη θέση και αναμένουμε τις απαντήσεις.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης