Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Με στρατηγικό και συστημικό τρόπο ο Μελισσανίδης νίκησε τον Κόκκαλη, διασφαλίζοντας και το δημόσιο συμφέρον

Με στρατηγικό και συστημικό τρόπο ο Μελισσανίδης νίκησε τον Κόκκαλη, διασφαλίζοντας και το δημόσιο συμφέρον
Το ελληνικό κράτος αντί να πάρει 5,25 εκατ τώρα από το ιπποδρομιακό στοίχημα θα λάβει τουλάχιστον 40 εκατ ευρώ.
Με ένα αρκετά εύστοχο, στρατηγικό  και συστημικό τρόπο ο Δημήτρης Μελισσανίδης εκ των βασικών μετόχων του ΟΠΑΠ και ιδιοκτήτης της Aegean Oil κατάφερε μια αξιοπρόσεκτη νίκη έναντι του Κόκκαλη της Intralot στον διαγωνισμό για το Ιπποδρομιακό στοίχημα.
Αν επρόκειτο για μια απλή διαδικασία ενός απλού διαγωνισμού ουδείς θα το σχολίαζε αλλά σπανίως συμβαίνει το εξής να ταυτίζονται τα συμφέροντα των επιχειρηματιών με το δημόσιο συμφέρον.
Το ιπποδρομιακό στοίχημα δεν είναι ένα μεγάλο deal που θα δινόταν η μάχη του αιώνα ήταν μια αξιοπρόσεκτη ιδιωτικοποίηση  που σχετίζεται με ένα ζημιογόνο οργανισμό τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος, που είναι υπερδανεισμένος, με κεφαλαιακό έλλειμμα αλλά και με κάποιες προοπτικές.
Το ιπποδρομιακό στοίχημα λοιπόν αποτέλεσε, μήλον της έριδος για τον Κόκκαλη μέσω της Intralot και του Δ. Μελισσανίδη όπου μαζί με ΟΠΑΠ και Global Family Partners διεκδίκησαν το ιπποδρομιακό στοίχημα.
Η Intralot επιχείρησε με 5,25 εκατ να πάρει το ιπποδρομιακό στοίχημα και με «το πλεονέκτημα ότι ο νέος CEO του ΤΑΙΠΕΔ» προέρχεται από τον Intracom φαινόταν σχεδόν σίγουρο ότι ο διαγωνισμός είχε κλείσει.
Το Global Family Partners με έδρα στο Λονδίνο σχετιζόμενο με τον Μελισσανίδη και με τον ΟΠΑΠ υπέβαλλε προσφορά 40 εκατ με κυρίαρχο χαρακτηριστικό ότι δεν ζήτησε να πραγματοποιήσει οικονομικό έλεγχο.
Το ΤΑΙΠΕΔ παραδόξως δεν δέχθηκε την προσφορά του Global Family τονίζοντας ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα και έτσι έμεινε μόνο η Intralot.
Η Intralot έχασε αυτόν τον διαγωνισμό από ματαιοδοξία και ίσως μερική αλαζονεία υπό την έννοια ότι υποεκτίμησαν τον αντίπαλο τους και υπερεκτίμησαν τις δυνατότητες τους.
Η προσφορά που υπέβαλλαν για το ιπποδρομιακό στοίχημα ήταν απαράδεκτη μόνο 5,25 εκατ δεν είχε λογική.
Όλο αυτό το σχήμα Global Family, ΟΠΑΠ, Μελισσανίδης από νωρίς είχαν ανεβάσει ψηλά τον πήχη 40 εκατ έναντι προσφοράς 5,25 εκατ της Intralot.
Η Intralot προσπαθώντας να εξηγήσει το χαμηλό τίμημα, δεν έπεισε καθώς την διέψευσε το ΤΑΙΠΕΔ.
Βελτιώστε  την προσφορά σας είπε το ΤΑΙΠΕΔ και η Intralot σκέφθηκε «αφού παίζουμε μόνοι ας ανεβάσουμε λίγο το τίμημα».
Τα 12 εκατ της νέας προσφοράς που υπέβαλλε χθες 27 Αυγούστου στο ΤΑΙΠΕΔ η Intralot ήταν προκλητικά χαμηλή συνεχίζοντας έτσι να υποτιμούν το σχήμα Global Family, Μελισσανίδη και ΟΠΑΠ.
Το βρετανικό fund και το επιτελείο του Μελισσανίδη όμως κατάλαβαν ότι μόνο με σοβαρές πρωτοβουλίες θα αλλάξουν ριζικά τα δεδομένα και αποφάσισαν πριν 10 ημέρες να εκπονήσουν το ανατρεπτικό σχέδιο.
Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το ΤΑΙΠΕΔ να….ακυρώσει τον διαγωνισμό του Ιπποδρομιακού στοιχήματος ήταν μια κίνηση ματ.
Σε αυτή την κίνηση συνέδραμε η Πειραιώς που έδωσε εγγυητική επιστολή 40 εκατ στην Global Family και ΟΠΑΠ.
Τα 40 εκατ της εγγυητικής αντιστοιχούν στα 40 εκατ της προσφοράς της Global Family.
Το ΤΑΙΠΕΔ που πουλάει assets του δημοσίου δεν μπορούσε να αψηφήσει προσφορά που ήταν καλυμμένη από εγγυητική επιστολή της Πειραιώς.
Να σημειωθεί ότι πριν 10 ημέρες το www.bankingnews.gr είχε αποκαλύψει ότι η Global Family ετοιμάζει εγγυητική επιστολή για να μπλοκάρει τον διαγωνισμό και το ΤΑΙΠΕΔ ήταν έτοιμο να διαψεύσει την πληροφορία.
Δεν είχαν πιστέψει ότι θα κατατεθεί η εγγυητική επιστολή και αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε το σκηνικό, η εγγυητική επιστολή κατατέθηκε από την Πειραιώς για λογαριασμό Global Family, Μελισσανίδη και ΟΠΑΠ.
Έτσι το Ταμείο υποχρεώθηκε να ακυρώσει τον διαγωνισμό και εντός 15 ημερών να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα.
Ο περίπατος που νόμισε ότι θα κάνει η Intralot αποδεικνύεται δύσκολος μαραθώνιος.
Γιατί όμως ο Μελισσανίδης αποδείχθηκε στρατηγικός και συστημικός παίκτης;
Γιατί
1)Υποχρέωσε το ΤΑΙΠΕΔ να ανακοινώσει ότι και η νέα προσφορά της Intralot δηλαδή τα 12 εκατ είναι χαμηλή για το ιπποδρομιακό στοίχημα.
Το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό ανέφερε συγκεκριμένα, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα.  
2)Υποχρεώνει την Intralot αν θέλει να διεκδικήσει το ιπποδρομιακό στοίχημα να πληρώσει πάνω από 40 εκατ για να πλειοδοτήσει στην διαδικασία.
3)Ο Μελισσανίδης και ο ΟΠΑΠ εμφανίζονται με την στρατηγική τους να διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον.
Δεν πέρασε η χαμηλή προσφορά αλλά αποτιμήθηκε η υψηλή προσφορά των 40 εκατ.
4)Προφανώς στον νέο διαγωνισμό, οι προσφορές θα ανέβουν αν αποφασίσει η Intralot να μπει στην λογική της πλειοδοσίας.
5)Με την κίνηση ματ κατάφερε ο Μελισσανίδης να περάσει ένα μήνυμα στον Κόκκαλη ότι οι δουλειές στην Ελλάδα μπορούν να γίνονται και πάνω από το τραπέζι.
Έτσι λοιπόν ο Μελισσανίδης κατάφερε να νικήσει τον Κόκκαλη σε μια μάχη, να κερδίσει πόντους στον πόλεμο που θα κριθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2014.

Το συμπέρασμα

Το ελληνικό κράτος αντί να πάρει 5,25 εκατ τώρα από το ιπποδρομιακό στοίχημα θα λάβει τουλάχιστον 40 εκατ ευρώ.
Για το ελληνικό δημόσιο και τον φορολογούμενο,  η εξέλιξη αυτή είναι πολύ καλή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης