Τελευταία Νέα
Πολιτική

Την προεκλογική περίοδο ανοίγει η ΔΕΘ - Στις φοροελαφρύνσεις ποντάρει ο Σαμαράς - «Μπορώ να κυβερνήσω» το μήνυμα Τσίπρα

Την προεκλογική περίοδο ανοίγει η ΔΕΘ - Στις φοροελαφρύνσεις ποντάρει ο Σαμαράς - «Μπορώ να κυβερνήσω» το μήνυμα Τσίπρα
Στις 10:30 τα εγκαίνια της έκθεσης - Ελαφρύνσεις εξαγγέλλει ο Σαμαράς - Αποκατάσταση των μισθών υπόσχεται ο Τσίπρας
Στη Θεσσαλονίκη - και πιο συγκεκριμένα στη ΔΕΘ - «χτυπάει» το πολιτικό θερμόμετρο της χώρας, καθώς ο Αντ. Σαμαράς και ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζονται για ακόμη μία «μάχη», ενόψει της μακράς προεκλογικής περιόδου.
Ουσιαστικά, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα δώσουν πολλαπλές «μάχες» μέχρι την τελική δοκιμασία της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, το Φεβρουάριο του 2015.
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί το πρώτο μέρος της σύγκρουσης, με τον Αντ. Σαμαρά και τον Αλ. Τσίπρα να ετοιμάζονται να καταθέσουν τα διαπιστευτήρια της κυβερνητικής τους δεινότητας.
Ο Αντ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το περιρρέον αρνητικό κλίμα και να άρει την κοινωνική δυσαρέσκεια.
Άλλωστε, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις καθιστούν αναγκαία την αλλαγή ρητορικής από την κυβέρνηση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να… ξεφεύγει!
Έτσι, ο Πρωθυπουργός προτίθεται κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης» (στις 10:30 το πρωί του Σαββάτου) να παρουσιάσει «ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με στοχευμένες ελαφρύνσεις βαρών, με διόρθωση αδικιών αλλά και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων».
Αν και από τις επαφές και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα δεν έχει δοθεί καμία οριστική απάντηση στα θέματα που έθεσε το οικονομικό επιτελείο για μια σειρά από μείζονα ζητήματα στην ελληνική οικονομία, ο κ. Σαμαράς φέρεται πως θα προχωρήσει στην ανακοίνωση δέσμης μέτρων στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων.
Από την άλλη πλευρά, ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να πείσει τον ελληνικό λαό πως είναι έτοιμος να κυβερνήσει.
Στόχος του να καταστήσει σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ και θέλει και μπορεί να αναλάβει τα ηνία της χώρας και να την οδηγήσει έξω από τη λιτότητα και την κρίση.
«Κλειδί» για τις επιδιώξεις του Αλ. Τσίπρα αποτελεί η παρουσίαση ενός κυβερνητικού προγράμματος, το οποίο θα ανταποκρίνεται τόσο στη δύσκολη πραγματικότητα όσο και στις προσδοκίες των Ελλήνων περί αλλαγής και απαγκίστρωσης από τις περιοριστικές πολιτικές.

Τα μέτρα ελάφρυνσης της κυβέρνησης
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, μείωση έως και 50% στο ποσοστό της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και αύξηση του αριθμού των δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια ο κ.Σαμαράς δεν πρόκειται να κάνει καμία αναφορά στο ότι η "έκτακτη" εισφορά αλληλεγγύης είναι ένα μέτρο που αν και είχε ανακοινωθεί ότι θα λήξει φέτος, παίρνει παράταση - τουλάχιστον - για δύο έτη ακόμα, ή ότι ο ΕΝΦΙΑ βασίζεται και αυτός στο επίσης έκτακτο "χαράτσι" του Βενιζέλου.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει και ένα συνολικό οδικό χάρτη για την Ελλάδα του 2021 που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα προβλέπει θεσμικές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αναθεώρηση του Συντάγματος.
Με αυτές τις εξαγγελίες ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν πιάσει τόπο, ότι το τοπίο για την ελληνική οικονομία έχει αλλάξει προς το θετικότερο και ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για να εξέλθει οριστικά η χώρα από την κρίση.
Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και συνολικά η κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όρια της και για αυτό είναι επιβεβλημένο να αλλάξει δραστικά το ακολουθούμενο έως σήμερα μείγμα της πολιτικής.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για την κυβέρνηση.
Ο αλληλοσπαραγμός στο ΠΑΣΟΚ, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά ακόμα και η τετραμερής σύσκεψη (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν και Ελλάδα) στην Ουάσινγκτον στα μέσα Νοεμβρίου για το ελληνικό χρέος είναι παράμετροι που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε πρόωρες εκλογές.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ
Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα, ο κ.Τσίπρας προτίθεται να αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα επίπεδα του 751 ευρώ.
Για αυτήν την πρόταση του μάλιστα ο κ.Τσίπρας είχε διαδοχικές επαφές τις προηγούμενες ημέρες με εκπροσώπους του ΣΕΤΕ, της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΣΕΒ, από τους οποίους και εισέπραξε θετικές αντιδράσεις.
Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ επεξεργάζεται το ενδεχόμενο της επαναφοράς της 13ης και 14ης σύνταξης.
Αν και το θέμα αυτό φέρεται να έχει συζητηθεί στις διαδοχικές συσκέψεις στο εσωτερικό του κόμματος, δεν έχουν ληφθεί ακόμα τελικές αποφάσεις, οι οποίες και θα οριστικοποιηθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.
Μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαμηνύσει ότι μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα προχωρήσει στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και στην φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, ότι θα διευρύνει τις ομάδες που θα δικαιούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο και αυτό με τη σειρά του θα αυξηθεί και ότι θα επαναφέρει το αφορολόγητο όριο για εισοδήματα ύψους 12.000 ευρώ.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύεται πως τα όσα θα ανακοινώσει από το βήμα της ΔΕΘ το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου ο κ.Τσίπρας είναι πλήρως κοστολογημένα.
Στις αιτιάσεις σχετικά με το «από πού θα βρεθούν τα λεφτά» από την υλοποίηση αυτών των μέτρων, απάντησε σήμερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Σταθάκης, ο οποίος τόνισε: «Τα μέτρα που εξαγγέλλει ο Τσίπρας είναι κοστολογημένα και οι πηγές των εσόδων προφανώς προκύπτουν από τη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε και στο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα αναδιανείμει τα φορολογικά βάρη με έναν τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό».
Στο ερώτημα εάν αυτό σημαίνει υψηλότερη φορολογία, ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι αναγκαίοι πόροι θα βρεθούν από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και από τη δικαιότερη ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η οποία θα απαλύνει τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την επιχειρηματολογία των δύο πλευρών θα εξαχθούν από τα όσα θα εξαγγείλει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος και προφανώς θα επιχειρήσει να τα αιτιολογήσει με συγκεκριμένα επιχειρήματα.
Η παρουσίαση ενός συγκεκριμένου και μετρημένου προγράμματος είναι μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης