Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε χαμηλά έτους οι… κρατικές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ – Σημαντικές πιέσεις λόγω φόβου για αλλαγές στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων!

Σε χαμηλά έτους οι… κρατικές ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ – Σημαντικές πιέσεις λόγω φόβου για αλλαγές στην πολιτική ιδιωτικοποιήσεων!
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι ο κυρίαρχος καταλύτης για τις πιέσεις στο Χ.Α. εσχάτως, κάτι που καθρεφτίζεται ξεκάθαρα στις μετοχές... κρατικών εταιρειών...
Αξιοσημείωτες και καθόλου συνηθισμένες είναι οι πιέσεις εσχάτως σε μετοχές εταιρειών που είτε συνδέονται με το δημόσιο, είτε είναι ή… ήταν υποψήφιες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση. Πρόκειται για μετοχές κρατικών εταιρειών που χάνουν όχι μόνο περισσότερο από τις τράπεζες αλλά πολύ περισσότερο και από το Γενικό Δείκτη της αγοράς. Μετοχές όπως ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΥΑΘ κ.α. είναι ανάμεσα στις μετοχές που πιέστηκαν ιδιαίτερα σημαντικά το τελευταίο 20ήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ μεγάλη πτώση είχαν και χθες.
Πρόκειται για συντηρητικές – κατά τα λοιπά – μετοχές, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, η πτώση των οποίων φαίνεται πως συνδέεται – πλην των τρεχόντων αρνητικών παραγόντων που πιέζουν όλη την αγορά – στο γεγονός ότι υπάρχει φόβος ότι δεν πρόκειται να «περπατήσει» η ιδιωτικοποίησή τους.
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και η αυξημένη διαφορά στις δημοσκοπήσεις υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς και αλλάζει εντελώς τα δεδομένα και τα επενδυτικά… πλάνα όσων έχτιζαν θέσεις, με προοπτική την περαιτέρω μερική ή ολική αποκρατικοποίηση.

Σε χαμηλά διετίας τα ΕΛΠΕ, χαμηλά 52 εβδομάδων οι ΔΕΗ – ΕΥΔΑΠ

Η ΔΕΗ συνεχίζει να προβληματίζει καθώς το τελευταίο 7ήμερο του Σεπτεμβρίου απώλεσε το 14% της αξίας της, ενώ χθες έκλεισε στα 9,05 ευρώ με νέα πτώση 3,72% με κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ, πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων! Μόνο στις 4 Οκτωβρίου του 2013 είχε κλείσει χαμηλότερα!
Την εικόνα της μετοχής ασφαλώς επιβαρύνει σημαντικά και η γνωστοποίηση για ανεξόφλητα προς αυτή χρέη ύψους 1,7 δισ. ευρώ, ποσό, τρομερά μεγάλο, που δείχνει την πραγματική κατάσταση της οικονομίας. Και ασφαλώς, πρόκειται για… ιδιάζουσα επιχείρηση και μετοχή, καθώς από τη μία έχει το κρατικό μονοπώλιο και είναι εταιρεία Κοινής Ωφέλειας, εντούτοις είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο και πρέπει να παρουσιάζει κέρδη στους μετόχους της. Από τη μία το κράτος κάνει… πολιτική μέσω της ΔΕΗ, είτε εισπράττοντας το ΕΤΤΗΔΕ (το προηγούμενο χαράτσι πριν τον ΕΝΦΙΑ), είτε με… αυξομειώσεις τιμολογίων και από την άλλη η ΔΕΗ είναι «υποχρεωμένη» να φέρνει κέρδη στους μετόχους, ωσάν μια οποιαδήποτε εισηγμένη εταιρεία!
Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της ΕΥΔΑΠ βρέθηκε το Σεπτέμβριο στην κορυφή της πτώσης (μετά τη MIG -23,3%) στον FTSE 25 χάνοντας 22,56% της αξίας της! Απώλειες καθόλου συνηθισμένες για το συντηρητικό – και γενικά σταθερό – προφίλ της μετοχής. Χθες, στην πρεμιέρα του Οκτωβρίου πιέστηκε εκ νέου σε ποσοστό 4,92% χάνοντας τα 7 ευρώ με κλείσιμο στα 6,95 ευρώ! Πρόκειται για νέα χαμηλά 52 εβδομάδων, καθώς κάτω από τα 7 ευρώ είχε να κλείσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου του 2013.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε χθες σε νέα χαμηλά 26 μηνών, καθώς κλείσιμο κάτω από τα 5 ευρώ είχε να κάνει από τις 3 Ιουλίου του 2012, όταν η αγορά ξεκινούσε το ράλι αντίδρασης από τα χαμηλά 22,5 ετών! Πιο αναλυτικά, η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 4,96 ευρώ με πτώση 4,25% και κεφαλαιοποίηση στα 1,51 δισ. ευρώ, έχοντας στήριξη στα 4,90 ευρώ.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης