Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γκρεμίζονται και τα επενδυτικά καταφύγια όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ – Συστημικές οι πιέσεις (και) στην πραγματική οικονομία του Χ.Α.

Γκρεμίζονται και τα επενδυτικά καταφύγια όπως ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ – Συστημικές οι πιέσεις (και) στην πραγματική οικονομία του Χ.Α.
Οι πιέσεις στο Χ.Α. έχουν σαφώς υπερβεί το τραπεζικό πρόβλημα και έχουν πάρει πιο… γενικευμένη μορφή, αγγίζοντας πλέον όλο το φάσμα της αγοράς, τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας
Την πιστοποίηση ότι η πτώση – απαξίωση στην αγορά έχει ξεφύγει εντελώς από τις ανησυχίες για τα stress test των τραπεζών και έχει πάρει οικουμενική – συστημική μορφή κάνει η παρακολούθηση των στατιστικών στοιχείων του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα. Η αγορά έχει υπερβεί – παραμερίσει τις ανησυχίες για τα τεστ αντοχής των τραπεζών, δείχνοντας ότι οι ανησυχίες είναι πιο γενικευμένες και αγγίζουν συστημικά όλο το χρηματιστήριο και όλη την οικονομία.
Κορυφαία blue chips – σηματωροί και οδηγεί της ανόδου από το ιστορικό ναδίρ 22,5 ετών του 2012 όπως π.χ. η ΔΕΗ έχουν «παραδοθεί» εντελώς στις πιέσεις εσχάτως, χάνοντας το 30% της αξίας τους, με διαρκή χαμηλά έτους.
Αυτό, αν μη τι άλλο μαρτυρά την αλλαγή πλεύσης των ισχυρών χαρτοφυλακίων που πλέον όχι μόνο δε ρισκάρουν νέα επενδυτικά κεφάλαια στο Χ.Α. αλλά βρίσκονται διαρκώς πωλητές εσχάτως.
Πωλητές – όπως έδειξαν και τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου – είναι πρωτίστως οι Έλληνες, θεσμικοί και ιδιώτες που αναζητώντας διακαώς ρευστότητα «σκοτώνουν» τις μετοχές, σε πολλές εκ των οποίων βέβαια υπάρχουν σημαντικά κέρδη για όποιον τοποθετήθηκε το 2012 και 2013…
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει δεχτεί το πλέον ισχυρό πλήγμα, καθώς στις 23 συνεδριάσεις από τις 8 Σεπτεμβρίου κλείνει πτωτικά στις 19 και μόλις σε 4 ανοδικά, καταγράφοντας απώλειες 30%!
Ο τίτλος δέχεται πρωτοφανείς για το σταθερό του προφίλ πιέσεις στο ελληνικό ταμπλό, χάνοντας διαδοχικά τη ζώνη των 11, των 10, των 9 και των 8 ευρώ, με διαρκή χαμηλά έτους!
Σημαντικές απώλειες 16% έχει ο ΟΠΑΠ μόλις στις 14 τελευταίες συνεδριάσεις από 19 Σεπτεμβρίου, ενώ πτώση 15,7% σημειώνουν τα ΕΛΠΕ από 8/9 με διαρκή χαμηλά έτους, στο -15,53% η Motor Oil και στο -23% η μετοχή των ΕΧΑΕ που δέχεται επίσης ισχυρότατες πιέσεις!
Είναι σαφές λοιπόν ότι οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν σαφώς υπερβεί το τραπεζικό πρόβλημα και έχουν πάρει πιο… καθετοποιημένη μορφή, αγγίζοντας πλέον όλο το φάσμα της αγοράς, τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας.
Πολλές άλλωστε από αυτές τις μετοχές ανήκουν και στο Mid Cap και δέχονται το εξεταζόμενο διάστημα πιέζεις από 15% έως 30%, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια που είχαν «χτίσει» θέσεις…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης