Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σπάνε margins calls, φεύγουν μεσαίου μεγέθους funds λόγω πολιτικής ανησυχίας – «Ξύλο» (και) στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας

Σπάνε margins calls, φεύγουν μεσαίου μεγέθους funds λόγω πολιτικής ανησυχίας – «Ξύλο» (και) στις μετοχές της πραγματικής οικονομίας
Τις μετοχές της λεγόμενης πραγματικής οικονομίας "χτυπούν" τώρα οι short στο Χ.Α. -- Υπάρχει σπάσιμο margins calls και ανατροφοδοτούμενη πτώση λόγω συστημικής ανησυχίας
Εξαιρετικά δυσμενής η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου εσχάτως, καθώς συνεχίζει την ακάθεκτη πτωτική του πορεία, χωρίς στηρίξεις, χωρίς άμυνες και αναχώματα, εν μέσω πλήρους ειδησεογραφικής σύγχυσης αλλά και μεγάλης συστημικής ανησυχίας.
Οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο τελευταία έχουν πάρει συστημικές διαστάσεις κάτι που καθρεφτίζεται στα ελληνικά ομόλογα που πέφτουν πολύ, ενώ τα spreads απλώς επιβεβαιώνουν και «σφραγίζουν» τις ανησυχίες για την ελληνική οικονομία.
Μετά το χθεσινό ξεπούλημα όπου ο Γ.Δ. έχασε το 5,70% της αξίας του, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούνιο του 2013, σήμερα συνεχίζεται το ξεπούλημα σχεδόν σε όλο το φάσμα του ταμπλό. Η πτώση είναι ανατροφοδοτούμενη, καθώς ακόμη και όσοι πόνταραν σε βραχυχρόνιο ανοδικό γύρισμα τεχνικής εκτόνωσης αναδιπλώνονται, ενισχύοντας τη «σκληρότητα» των πιέσεων. Σύμφωνα με πηγές από χρηματιστηριακές εταιρείες σπάνε margins calls κάτι που κλιμακώνει την πτώση σε όλο σχεδόν τo FTSE 25.
Παράλληλα, η ραγδαία επιδείνωση στα ομόλογα και οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα μπαίνει σε μια 5μηνο προεκλογική περίοδο όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν, οδηγούν μεσαίου μεγέθους ξένα funds να ρευστοποιούν θέσεις τους σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας, τόσο του FTSE 25 όσο και του Mid Cap. Η ανησυχία για την πορεία της πραγματικής οικονομίας της χώρας, μετά και τους… ακτιβισμούς για ανεξαρτητοποίηση από τη συνδρομή και την επιτήρηση του ΔΝΤ και των διεθνών δανειστών, ασφαλώς και «λύνει» τις αναστολές των ξένων σε σχέση με τις ρευστοποιήσεις τους στο ελληνικό χρηματιστήριο! Αυτό είναι το κεντρικό συμπέρασμα από την αγορά τις τελευταίες πολλές ημέρες.
Έτσι, blue chips που ανήκουν στη… δεύτερη σειρά του FTSE 25, δέχονται ισχυρότατες πιέσεις, έχοντας κατέλθει σε νέα χαμηλά 52 εβδομάδων. Ειδικά οι μετοχές των κατασκευών, υποδομών, ενέργειας και μετάλλων είναι στην κορυφή των πιέσεων το τελευταίο διάστημα.
Η ΓΕΚ Τέρνα χάνει εκ νέου 6,14% σήμερα μετά το -20,4% έως χθες από τα υψηλά της 8ης Σεπτεμβρίου, η Τέρνα Ενεργειακή χάνει 5,45% ανεβάζοντας στο 30% τις απώλειές της από τις 8/9, ενώ η Ελλάκτωρ μετά το χθεσινό άδειασμα -10,10% χάνει 2,90% σε νέα χαμηλά έτους!
Η Μυτιληναίος χάνει 3,74% σήμερα και 20% από 8/9, η Motor Oil στο -3,41% σήμερα και 24% από 8/9, η Viohalco χάνει 4,90% σήμερα ανεβάζοντας την πτώση από τα υψηλά της 8ης Σεπτεμβρίου στο 30%!
Σημαντικές οι πιέσεις και σε άλλα blue chips όπως Folli Follie που χάνει 22,36% από 8 Σεπτεμβρίου και επιπλέον 3,42% σήμερα, η Jumbo που έχει πτώση 23,40% από 8/9 και 2,90% σήμερα, ενώ η  Intralot που έχει πτώση 30,94% από 8 Σεπτεμβρίου κατακρημνίζεται εκ νέου σήμερα σε ποσοστό 6,40%!

Μεγάλες πιέσεις και στο μεσαίο χώρο

Εξαιρετικά μεγάλες είναι οι πιέσεις και στο χώρο των μεσαίας και μικρότερης αποτίμησης εταιρειών, δείχνοντας ότι οι πωλήσεις έχουν πάρει γενικευμένες διαστάσεις. Η Intracom βρίσκεται και σήμερα στην κορυφή των πιέσεων στο χώρο του Mid Cap χάνοντας 7,98% ανεβάζοντας την πτώση στο 38% από 8/9, η Frigoglass χάνει 5% σήμερα και συνολικά 27% από 8/9, Σιδενόρ -3,43% και 38% αντίστοιχα, Fourlis -4,74% και 28% κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης