Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Ισπανία στα πολιτικά... χνάρια της Ελλάδας – Το Podemos αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συστήθηκε και η ισπανική «Χρυσή Αυγή»

Η Ισπανία στα πολιτικά... χνάρια της Ελλάδας – Το Podemos αντιγράφει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συστήθηκε και η ισπανική «Χρυσή Αυγή»
Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη… σκιά χαρακτηρίζει το Podemos και τον ΣΥΡΙΖΑ ο πολιτικός αναλυτής της δεξαμενής σκέψης Open Europe
Στα χνάρια της Ελλάδας φαίνεται ότι κινείται σε πολιτικό επίπεδο η Ισπανία, καθώς το προσφάτως ιδρυθέν αριστερό κόμμα Podemos, που κινείται στην ίδια λογική με αυτήν του ελληνικού ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει ανάλογη δυναμική, με τις δημοσκοπήσεις να το φέρνουν πρώτο στην πρόθεση ψήφου, νικώντας τα δύο μεγάλα κόμματα, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) και το Σοσιαλιστικό (PSOE), τα οποία κυριαρχούσαν μέχρι τώρα στην πολιτική σκηνή της χώρας της Ιβηρικής Χερσονήσου.
Παράλληλα, κινητικότητα καταγράφεται και στα δεξιά άκρα του πολιτικού συστήματος της Ισπανίας, καθώς πέντε κόμματα του εν λόγω χώρου αποφάσισαν να συνασπιστούν, ιδρύοντας την ελληνική «Χρυσή Αυγή», την κίνηση LEM (La Espana en Marcha), προκειμένου να βελτιώσουν τη θέση τους στα πολιτικά πράγματα της χώρας.
Με αφορμή τη σημαντική απήχηση του προσφάτως ιδρυθέντος αριστερού κόμματος Podemos («Μπορούμε») στην Ισπανία, όπου στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται σημαντική αύξηση των ποσοστών του στην πρόθεση ψήφου, η εφημερίδα Wall Street Journal αφιερώνει ένα άρθρο - ανάλυση, στο οποίο μάλιστα συγκρίνεται η αναρρίχησή του με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, το Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις στην Ισπανία, όπως και το πολιτικά συγγενές κόμμα ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, που καθώς βρίσκεται στα… πρόθυρα ενός τρίτου προγράμματος διάσωσης βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.
Η αναρρίχηση του Podemos θα μπορούσε να αποτελέσει σεισμό για την πολιτική πραγματικότητα στην Ισπανία, σημειώνεται στο άρθρο, καθώς από το 1982 κανένα κόμμα εκτός από το σοσιαλιστικό PSOE και το συντηρητικό ΡΡ δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στην κατάκτηση της εξουσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη δημοσκόπηση για την ισπανική εφημερίδα El Pais, το Podemos έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις των Ισπανών με 27%, ακολουθούμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 26,2%, ενώ το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα καταγράφει μεγάλη συρρίκνωση του ποσοστού του στο 20% από το 44% που είχε λάβει στις βουλευτικές εκλογές του 2011.
Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή της δεξαμενής σκέψης Open Europe, Vivenzo Scarpeta, δηλώσεις του οποίου φιλοξενούνται στο άρθρο, «το πιο σημαντικό είναι ότι το Podemos, το οποίο ήδη διαθέτει πέντε ευρωβουλευτές, ενισχύει την αυξανόμενη λαϊκίστικη τάση στην Ευρώπη, οι πολιτικές της οποίας θα μπορούσαν να βλάψουν την διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».
Όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ο V. Scarpenta, το Podemos διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, όμως προσθέτει ότι πρόκειται για «ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στη σκιά».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αν προχωρήσουν στην υλοποίηση των μέτρων που προτείνουν, θα ήταν αδύνατον για τις χώρες τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο ενιαίο νόμισμα.
Παράλληλα, τονίζει ότι τόσο το Podemos όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην ίδια ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και υπενθυμίζει ότι ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος, ο 34χρονος Pablo Iglesias, ταξίδεψε στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχει στην εκστρατεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
Τέλος, τονίζει ότι το Podemos θα μπορούσε να πετύχει την πλειοψηφία που θα του επέτρεπε να κυβερνήσει το 2015 ή το 2016, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ πιέζει για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών τον Φεβρουάριο, στις οποίες θα μπορούσε να αυξήσει την παρουσία του στο Κοινοβούλιο.

Τα κόμματα της άκρας δεξιάς συνασπίστηκαν, ιδρύοντας την κίνηση «La Espana en Marcha»

Ένα από τα αποτελέσματα της κρίσης, αλλά και των πολιτικών που ακολουθήθηκαν ύστερα από τις επιταγές της Ε.Ε. ήταν η στροφή των πολιτών προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς, τα οποία παρουσιάζουν σημαντική ενίσχυση των ποσοστών τους, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, αλλά και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Νάιτζελ Φαράτζ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, πέντε κόμματα της άκρας δεξιάς στην Ισπανία αποφάσισαν να συνασπιστούν, υπογράφοντας τον περασμένο Ιούλιο ένα μανιφέστο και προχωρώντας στην ίδρυση της κίνησης LEM («La Espana en Marcha»).
Πρόκειται για τα κόμματα «Φάλαγγα», Ισπανικός Πατριωτικός Δεσμός, Εθνική Συμμαχία, Εθνικό Καθολικό Κίνημα και η Εθνική Δημοκρατία, τα οποία συμφώνησαν σε ένα κείμενο 16 σημείων, μεταξύ των οποίων είναι η κατάργηση του Συντάγματος, η απαγόρευση των αποσχιστικών ιδεών, η παύση της μετανάστευσης, η ριζική αντίθεσή τους στις αμβλώσεις και την ευθανασία, η κατάργηση των γάμων ομοφυλοφίλων και η κατάργηση της αυτονομίας.
Στόχος των κομμάτων αυτών είναι να κατέβουν με ένα κοινό ψηφοδέλτιο, προκειμένου να βελτιώσουν τα πενιχρά αποτελέσματα που εμφάνιζαν το κάθε ένα ξεχωριστά μέχρι τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης