Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Το Ισλαμικό Κράτος η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση – Στα 2 δισ. δολ. τα ετήσια έσοδά της

Forbes: Το Ισλαμικό Κράτος η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση – Στα 2 δισ. δολ. τα ετήσια έσοδά της
Στη δεύτερη θέση η ισραηλινή έκδοση του περιοδικού κατατάσσει την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς
Με έσοδα που φθάνουν τα 2 δισ. δολάρια ετησίως, το Ισλαμικό Κράτος έρχεται πρώτο στην κατάταξη των 10 πιο πλούσιων τρομοκρατικών οργανώσεων, με τελευταία στη εν λόγω λίστα την οργάνωση Μπόκο Χαράμ, με έσοδα «μόνον» 25 εκατ. δολάρια τον χρόνο.
Η λίστα αυτή, που κατήρτισε το περιοδικό Forbes του Ισραήλ, τοποθετεί στη δεύτερη θέση την παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, με έσοδα 1 δισ. δολάρια ετησίως.
Όπως επισημαίνεται, η Χαμάς αύξησε τα έσοδά της μετά το 2007, όταν έθεσε υπό τον έλεγχό της τη Λωρίδα της Γάζας, εκδιώκοντας διά της βίας τους προσκείμενους στην οργάνωση Φατάχ.
Ένα χρόνο μετά η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές στην Παλαιστίνη.
Σύμφωνα με το ισραηλινό Forbes, οι πηγές των εσόδων της Χαμάς βασίζονται σε δωρεές από αραβικές χώρες, κυρίως το Κατάρ και ισλαμικές οργανώσεις, αλλά και από φόρους που επιβάλλει από το 2007 σε προϊόντα που εισέρχονται στη Γάζα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη η φιλο-ιρανική ομάδα του Λιβάνου Χεζμπολάχ, που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με έσοδα 500 εκατομμύρια δολάρια κίνηση, ενώ η Αλ Κάιντα και τα παρακλάδια της στην περιοχή καταλαμβάνουν την έκτη θέση με έσοδα 150 εκατομμύρια δολάρια.
Από τις δέκα ομάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα, μόνο δύο δεν έχουν ισλαμιστικό χαρακτήρα: η κολομβιανή οργάνωση FARC (600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως), που κατετάγη τρίτη και η προτελευταία στη λίστα, η Real Ira (50 εκατομμύρια δολάρια).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης