Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία αναφορά Τσίπρα για λοδογοσία τρόικας και πολιτικών στη δικαιοσύνη - Το «φάουλ» της El Pais

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία αναφορά Τσίπρα για λοδογοσία τρόικας και πολιτικών στη δικαιοσύνη - Το «φάουλ» της El Pais
Το επίμαχο σημείο διορθώθηκε μετά από επεξηγήσεις
Μια σειρά από στοιχεία για τη σημερινή οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, που αποδεικνύουν ότι η συνταγή του μνημονίου απέτυχε, επιφέροντας μάλιστα, κοινωνική καταστροφή, παραθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στη γνωστή ισπανική εφημερίδα El Pais.
Η συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δόθηκε το Σαββατοκύριακο, ενώ βρισκόταν στο συνέδριο των Podemos, στην οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνει λόγο για επερχόμενη νίκη του κόμματος του, υπογραμμίζοντας την διαφορά 11 μονάδων που του δίνουν κάποιες δημοσκοπήσεις.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος και το κόμμα του δεν εμπνέουν τον φόβο και την ανασφάλεια, όπως οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν, και φέρεται να σημειώνει ότι κάποιοι το 2012 τον παρουσίαζαν ως τον διάβολο, ενώ σήμερα ο φόβος έχει μετακομίσει στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της καγκελαρίου Merkel.
Ωστόσο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μία αναφορά του Αλέξη Τσίπρα παρερμηνεύτηκε από την δημοσιογράφο που πήρε την συνέντευξη, καθώς στο κείμενό της σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η τρόικα και οι πολιτικές ηγεσίες των χωρών, που αποδέχτηκαν την εφαρμογή μνημονίων να λογοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό ή διεθνές δικαστήριο.
Ουδέποτε ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του, κάνει λόγο για πολιτική λογοδοσία εκείνων που οδήγησαν τις χώρες του Νότου στα μνημόνια, αναφορά που απέχει πολύ από την ερμηνεία που δόθηκε από τη συντάκτρια.
Η επίμαχη φράση διορθώθηκε μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις.

Δ. Αλειφερόπουλος


Η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα στην «El Pais»: Ο φόβος έχει μετακομίσει τώρα στην πλευρά της Angela Merkel

Τις καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα από την εφαρμοζόμενη πολιτική της αυστηρής λιτότητας και της επιμονής τήρησης των μνημονίων με την τρόικα τονίζει σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα «El Pais» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της επίσκεψής του στο ιδρυτικό συνέδριο του ισπανικού κόμματος Podemos, στο οποίο μίλησε ως επίτιμος προσκεκλημένος.
Όπως τονίζει ο κ. Τσίπρας, η πολιτική λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης και η επιμονή τήρησης των συμφωνηθέντων με την τρόικα δεν έχουν οδηγήσει την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα δεν είναι αυτή ενός ευρωπαϊκού κράτους, αλλά η εικόνα ενός μεταπολεμικού σεναρίου.
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας αναφέρει στην εφημερίδα τα στοιχεία για το χρέος, το οποίο πριν την πρώτη διάσωση το 2010 διαμορφωνόταν στο 124% του ΑΕΠ, ενώ τώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια αυστηρής λιτότητας έχει ανέλθει στο 175% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, υπογραμμίζει το υψηλό ποσοστό της ανεργίας, το οποίο έχει φθάσει στο 27% και το οποίο στους νέους ανέρχεται σε 60%.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη αναφέρεται και στις πρόωρες εκλογές, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για νίκη του κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την ψηφοφορία για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, απ' όπου εξαιρείται ο ΕΝΦΙΑ, πετυχαίνοντας τη στήριξη μόλις 147 βουλευτών.
Ερωτηθείς ο κ. Τσίπρας για τα σχόλια του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, που τον ονόμασε το 2012 ως τον πιο επικίνδυνο άνδρα της Ευρώπης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «το 2012 με παρουσίαζαν σαν διάβολο, σαν αντιευρωπαϊστή» και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν έχει πει ψέματα, αλλά ότι ο λόγος του έχει γίνει πιο ρεαλιστικός.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «ο φόβος έχει περάσει στην άλλη πλευρά, στην πλευρά της γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel».
Κληθείς να απαντήσει αν η γερμανίδα καγκελάριος θα δεχόταν να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «δεν με ενδιαφέρει καθόλου τι δέχεται και τι όχι η κ. Μέρκελ», προσθέτοντας ότι την Ε.Ε. την απαρτίζουν 28 χώρες – μέλη και την Ευρωζώνη 17 κράτη, έτσι «η Γερμανία δεν δικαιούται να μιλά εξ ονόματος των υπολοίπων μελών.
Τέλος, σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι αυτό που απειλή την Ε.Ε. είναι η συνέχιση πολιτικών όπως αυτή του ισπανού πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, ή του έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά και της γερμανίδας καγκελάριου στη Γερμανία.
Η Ευρώπη, τόνισε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να διαλέξει ποιο μέλλον επιθυμεί, αυτό ενός κατακερματισμένου χώρου η ενός ενιαίου χώρου, με κοινωνική συνοχή και μέλλον, ικανού να απαντά και να δίνει λύσεις σε θέματα από αυτό της Ουκρανίας ως και της Συρίας.
Το μέλλον μας, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να είναι η συνεργασία για να επιτύχουμε τον κύριο στόχο, που δεν είναι άλλος από το να ξεπεράσουμε την κρίση με υποστηρικτικές πολιτικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης