Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα της Ελλάδας - Οι 9 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου

Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα της Ελλάδας - Οι 9 άξονες του κυβερνητικού σχεδίου
Το δίχτυ ασφαλείας της Ελλάδας θα φέρει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών
Ευρωπαϊκό δίχτυ ασφαλείας θα περιλαμβάνει η επόμενη μέρα της Ελλάδας, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, στη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού 2015.
Όπως εξήγησε ο κ. Σταϊκούρας "η κυβέρνηση εργάζεται σε αυτή την κατεύθυνση υιοθετώντας και εφαρμόζοντας συγκεκριμένο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο οικονομικής πολιτικής, το οποίο θα περιέχει όλες τις διασφαλίσεις των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών και οι οποίοι θα λειτουργούν ως δίχτυ ασφαλείας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον".
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, το κυβερνητικό σχέδιο επιδιώκει την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στοχεύει σε μια ανταγωνιστική παραγωγική βάση με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Βασικοί άξονες του σχεδίου σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα είναι:
1ον. Η σταδιακή ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των πολιτών, με την ένταξη του «αφανούς» τμήματος της οικονομίας στο «εμφανές» πεδίο της.
Η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα διευρύνει τους βαθμούς ελευθερίας για την περαιτέρω μείωση του φορολογικού βάρους νοικοκυριών και επιχειρήσεων και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής.
Η εξάντληση των περιθωρίων για φορολογικές ελαφρύνσεις αποτελεί βασική επιδίωξη.
2ον. Η διασφάλιση της επίτευξης υψηλών, διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων.
Πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα προέρχονται, κυρίως, από το σκέλος των δαπανών, τη μεγέθυνση της οικονομίας και την καταπολέμηση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής.
Μέσω της άσκησης αυτής της πολιτικής θα υπάρξει αύξηση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος και όχι μέσω της εισοδηματικής ενίσχυσης κάποιων κοινωνικών ομάδων.
Αυτό είναι οικονομικά πιο αποτελεσματικό και διατηρήσιμο, αλλά και κοινωνικά πιο δίκαιο.
3ον. Η βελτίωση της «ποιότητας» των δημόσιων οικονομικών.
Παράγοντες όπως η εκπαίδευση, η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν προϋποθέσεις για μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική.
4ον. Η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών, ώστε να περιορισθεί το επίπεδο της φτώχειας και οι διευρυμένες, πράγματι, κοινωνικές ανισότητες.
Με στοχευμένες παρεμβάσεις κοινωνικής πολιτικής, όπως η διασφάλιση της υγειονομικής περίθαλψης για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά και το καθεστώς του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, που ξεκίνησε πιλοτικά για 6 μήνες σε 13 Δήμους απ’ όλες τις Περιφέρειες της χώρας, με σκοπό να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας στρατηγικής κοινωνικής πρόνοιας.
5ον. Η δημιουργία ενός δίκαιου, αποτελεσματικού και σύγχρονου κράτους.
Βρισκόμαστε, πλέον, στη φάση όπου περνάμε σταδιακά από την επίτευξη ποσοτικών στόχων στην εκπλήρωση των κρίσιμων ποιοτικών μεταρρυθμίσεων, με προτεραιότητα στην πάταξη της γραφειοκρατίας.
6ον. Η αύξηση των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών, καθώς και η διατήρηση της κατανάλωσης σε υψηλά επίπεδα, έχοντας, όμως, σημαντικά μικρότερο συντελεστή βαρύτητας στη διαμόρφωση του ΑΕΠ.
Με τη σημαντική συμβολή του τουρισμού και της ναυτιλίας, αλλά και της αγροτικής παραγωγής, της μεταποίησης, της καινοτόμας βιομηχανίας, της ενέργειας.
Με την προσήλωση στην πραγματοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
7ον. Η ακόμη ταχύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Το ποσοστό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ φτάνει σήμερα το 86%.
Ενώ η χώρα μας θα εισπράξει, προκαταβολικά, ένα σημαντικό ποσό από το ΕΣΠΑ 2014-2020 για εμπροσθοβαρή, ώριμα έργα.
Συνολικά, 12 δισ. ευρώ αναμένεται να είναι διαθέσιμα στην Ελληνική οικονομία έως το τέλος του 2015 (4,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2007-2013, 4,9 δισ. ευρώ από εμπροσθοβαρείς δράσεις του νέου ΕΣΠΑ και 2,9 δισ. ευρώ από έργα phasing στο νέο ΕΣΠΑ).
8ον. Η εντατικότερη υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.
Στόχος είναι η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, οδηγώντας σε δημιουργία θέσεων εργασίας, σε νέα φορολογικά έσοδα και σε καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες, η άμεση μείωση του δημόσιου χρέους, η μείωση ή/και εξάλειψη της κρατικής χρηματοδότησης, το άνοιγμα των αγορών και η ενίσχυση του ανταγωνισμού.
Ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο περιουσιακών στοιχείων έχει μεταφερθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).
Κατά τη λειτουργία του Ταμείου, από το 2011, υλοποιήθηκαν έργα αποκρατικοποιήσεων συνολικής αξίας 5,4 δισ. ευρώ.
9ον. Η εξομάλυνση της πιστωτικής επέκτασης και της ρευστότητας της αγοράς.
Σήμερα, τα τεστ αντοχής των συστημικών τραπεζών ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί.
Οφείλουν συνεπώς να ανταποκριθούν, άμεσα και με επάρκεια, στο διαμεσολαβητικό τους ρόλο και να παράσχουν την απαραίτητη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Σ’ αυτό το ρόλο, εκτιμώ ότι θα ανταποκριθούν. Και πρέπει να ανταποκριθούν, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης