Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πάνος Τσακλόγλου (καθ. Οικον. Παν. Αθηνών): Αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Πάνος Τσακλόγλου (καθ. Οικον. Παν. Αθηνών): Αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Προτείνει να κρατάμε "μικρό καλάθι" για την ελάφρυνση του χρέους
O καθηγητής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Τσακλόγλου, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από τη θέση του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και την εκπροσώπηση της χώρας στο Euroworking Group, σχολιάζει τις εξελίξεις και τις διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα.
Σε συνέντευξή του στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου ο κ. Τσακλόγλου, σημείωσε πως δεν είναι πια μέσα στα πράγματα για να γνωρίζει αν θα επιστρέψει η τρόικα.
Αμφισβητεί τις εκτιμήσεις των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δισ., ενώ προτείνει να κρατάμε "μικρό καλάθι" για την ελάφρυνση του χρέους.
Συγκεκριμένα, για την επιστροφή της αποστολής της Τρόικας σημείωσε πως δεν είναι «πλέον “insider”, για να απαντήσει στο αν θα επιστρέψει η Τρόικα.
"Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι πολύ υψηλό το διακύβευμα και από την πλευρά τη δική τους και από τη δική μας, για να μη βρεθεί η λύση.
Η αίσθησή μου είναι ότι κάτι θετικό θα δούμε».
«Ακούσαμε για 2,5 και 3,5 δισ. ευρώ δημοσιονομικού κενό.
Από την εμπειρία μου και από τα στοιχεία μου έχουμε, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Αν υπάρχει κιόλας κενό...», ανέερε για το δημοσιονομικό κενό.
Για όσα ακούγονται περί αλλαγών στο ΦΠΑ διερωτήθηκε «για ποιο λόγο ο πολίτης της Ευρυτανίας, θα πρέπει να έχει διαφορετικό συντελεστή από τον πολίτη της Μυκόνου;»
«Αν αυξηθεί ο ΦΠΑ στα φάρμακα, ποιοι θα το πληρώσουν; Κυρίως κάποιοι ηλικιωμένοι, συνταξιούχοι και πάει λέγοντας...
Και σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία, την ώρα που έχουμε αυξήσει την ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας, πάμε να τη ρίξουμε προς τα κάτω.
Οπότε αν υπάρχει κάποια επιλογή ανάμεσα στις παραπάνω περιπτώσεις, νομίζω ότι είναι σαφής», ανέφερε.
Για το θέμα της παράτασης του μνημονίου για τεχνικούς λόγους, σημείωσε πως «τεχνικές παρατάσεις στην Ευρώπη είχαμε στην Πορτογαλία και στο ΔΝΤ.
Δεν είναι κάτι τόσο ασυνήθιστο.
Το κρίσιμο για την επόμενη μέρα είναι κατά πρώτον σε ποια συμφωνία θα έρθουμε με τους εταίρους μας και ποια συμφωνία θα έχουμε για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
«Αν δούμε την ιστορία γενικά, θα διαπιστώσουμε ότι οι νομισματικές ενώσεις που επιβίωσαν ήταν αυτές που ήταν και δημοσιονομικές ενώσεις.
Δημοσιονομική ένωση σημαίνει κάποιας μορφής κεντρικό προϋπολογισμό.
Σημαίνει κάποιας μορφής μηχανισμό μεταφοράς, που δεν θα είναι κάτι μόνιμο.
Δεν εννοούμε ότι οι Γερμανοί θα πληρώνουν μονίμως τους Έλληνες.
Αυτό σημαίνει ότι κεφάλαια μεταφέρονται από μία χώρα που είναι σε ανάπτυξη, προς κάποια που είναι σε ύφεση», σημείωσε για το μέλλον του ευρώ.
Σχετιμά με την ελάφρυνση χρέους, τόνισε «ότι πιθανώς να γίνει με κάποιο οδικό χάρτη.
Λίγο να προσέξουμε όμως.
Η διατύπωση που έκαναν οι Ευρωπαίοι, το Νοέμβριο του 2102, ήταν... «αν χρειαστεί». Και να μη το θεωρούμε τόσο εύκολο».
Για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι «εξακολουθεί να πηγαίνει σε καλό μονοπάτι.
Η θέση μας συνεχίζει να είναι εύθραυστη από την άποψη ότι έχουμε ένα πολύ μεγάλο χρέος.
Το κύριο όμως θέμα είναι στο πολιτικό πεδίο, όχι στο οικονομικό.
Ας το πω διαφορετικά. Πρέπει να συνεχίσουμε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων και αυτό το ξεκαθαρίζω».
«Τον ΕΝΦΙΑ πρέπει να τον κάνουμε φόρο για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά ένα κομμάτι του θα πρέπει να πηγαίνει σε αναδιανομή, γιατί διαφορετικά θα έχουμε πολλά έσοδα σε πλούσιες περιοχές και μειωμένα στις φτωχότερες», τόνισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης