Τελευταία Νέα
Διεθνή

Podemos: Το πρόβλημα του χρέους σε Ελλάδα και Ισπανία πρέπει να λυθεί

tags :
Podemos: Το πρόβλημα του χρέους σε Ελλάδα και Ισπανία πρέπει να λυθεί
Υπάρχουν κι άλλοι Ευρωπαίοι με τα ίδια προβλήματα κι εάν δεν αντιδράσουν τώρα θα υποφέρουν το ίδιο
Το πρόβλημα του χρέους πρέπει να λυθεί και στην Ελλάδα και στην Ισπανία, τόνισε ο Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ, ένα από τα σημαντικότερα στελέχη της ηγεσίας του ισπανικού πολιτικού κινήματος Podemos.
Ο Σάντσεθ Εστόπ βρέθηκε τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, προσκεκλημένος σε εκδήλωση που διοργάνωσαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Πουλαντζά κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τη διαχείριση του χρέους των χωρών στην Ευρώπη.
Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο συνέδριο της Αθήνας, ο Χουάν Ντομίνγο Σάντσεθ Εστόπ παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

-Θα ήθελα να μας κάνεις μία περίληψη και να μας πεις την εντύπωσή σου από τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτή τη συζήτηση.
-Λοιπόν τα συμπεράσματα.
Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι το χρέος είναι το πρώτο θέμα για τις πολιτικές της Αριστεράς παντού στην Ευρώπη.
Χωρίς να υπάρξει μία σταθερή λύση σ' αυτό το πρόβλημα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα - ούτε στην Ισπανία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού στην Ευρώπη.
Λοιπόν, αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί.
Κι ο Γιάννης Μηλιός, και τα άλλα μέλη του αρμόδιου τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ μας έκαναν μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση γι' αυτό το θέμα: μία ακύρωση, χωρίς ακύρωση, του χρέους.
Κάτι πολύ διπλωματικό, κάτι πολύ πολιτικό νομίζω.
Επίσης θα γίνει και μία άριστη βάση για μία πανευρωπαϊκή συζήτηση για το θέμα και σίγουρα επίσης για την πολιτική γραμμή του Podemos.
Πρέπει αυτό να το συζητήσουμε κι εντός του Podemos ως θέμα πρώτης προτεραιότητας.
Άλλα συμπεράσματα: είμαστε πολύ κοντά σε μία ανατροπή στην Ευρώπη. Εάν γίνουν εδώ εκλογές και πολύ πιθανόν τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα είμαστε στην αρχή μίας μακροπρόθεσμης διαδικασίας αλλαγής παντού στην Ευρώπη - πρώτα στη Νότια Ευρώπη, μα σίγουρα κι ευρύτερα στην ΕΕ.
Γιατί η λύση των προβλημάτων μας δεν είναι στενά εθνική, δεν μπορεί να είναι εθνική γιατί το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και αν θέλετε και παγκόσμιο.
Είναι θέμα του Νεοφιλελεύθερου καθεστώτος, που τώρα το έχουμε παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, μία πρώτη λύση γι' αυτό το πρόβλημα μπορούμε να την έχουμε, μπορούμε να ξαναποκτήσουμε τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, και να καταργήσουμε τη δικτατορία των αγορών, μέσα από αυτές τις σημαντικές πολιτικές νίκες, που ίσως θα δούμε πολύ σύντομα..

-Που δρομολογούνται κιόλας;
-Ναι, και με ένα -εγώ ελπίζω- πολύ στενό συντονισμό μεταξύ των δυνάμεων της Αριστεράς, εδώ στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Ιρλανδία - όπου αυξάνει πολύ τη δύναμή του το Σιν Φέιν και είναι τώρα στο επίπεδο του 25% στις δημοσκοπήσεις και πλησιάζουμε σε μία πολύ νέα κατάσταση, κι η οποία μέλλει να είναι πολύ δύσκολη, γιατί η αντίδραση της ευρωπαϊκής ολιγαρχίας θα είναι σκληρή -αυτό πρέπει να το ξέρουμε- και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ν α αντιδράσουμε σε μία πολύ σοβαρή κατάσταση, σε μία κατάσταση που επίσης, για πρώτη φορά, μας δίνει ελπίδα για να αλλάξουμε τις τεράστιες κοινωνικές καταστάσεις που ξέρουμε στις χώρες μας. Κυρίως στην Ελλάδα και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, αλλά και στην Ιταλία. Και τώρα μπαίνει και το Βέλγιο, όπου γίνεται σήμερα (Δευτέρα, 15/12) μία εθνική απεργία γι' αυτό είμαι ακόμη εδώ, ευτυχώς.
Οι απεργίες είναι παντού κάτι πολύ καλό, δεν είναι μόνον μέσο γι' άλλους σκοπούς, είναι κάτι που έχει δική του σημασία. Η απεργία είναι μία στιγμή ελευθερίας για τον κόσμο.
Είναι μία στιγμή που έχουμε την εμπειρία μίας άλλης διαφορετικής ζωής κι αυτό τώρα γίνεται και σε μία χώρα της Βόρειας Ευρώπης κι είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Γιατί δεν είμαστε μόνοι μας οι Νότιοι.
Υπάρχουν κι άλλοι Ευρωπαίοι με τα ίδια προβλήματα κι εάν δεν αντιδράσουν τώρα θα υποφέρουν το ίδιο, με τα ίδια μέτρα, το ίδιο κούρεμα και τα ίδια μέτρα, που μας έχουν εφαρμόσει εδώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης