Τελευταία Νέα
Οικονομία

Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Άνω των 219 εκατομμυρίων οι άνεργοι παγκοσμίως το 2019

tags :
Διεθνής Οργάνωση Εργασίας: Άνω των 219 εκατομμυρίων οι άνεργοι παγκοσμίως το 2019
Κατά τουλάχιστον 11 εκατομμύρια θα αυξηθούν οι άνεργοι τα επόμενα 4 χρόνια αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας
Δυσοίωνα παραμένουν τα μηνύματα για την απασχόληση σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς σε έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) αναφέρεται πως το 2019 οι άνεργοι θα έχουν ξεπεράσει τα 219 εκατομμύρια.
Βάσει της έκθεσης της ILO που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 11 εκατομμύρια.
«Περισσότερες από 61 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν αφότου άρχισε η παγκόσμια κρίση το 2008 και οι προβολές μας δείχνουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να επιδεινώνεται ως το τέλος της δεκαετίας.
Αυτό σημαίνει πως η κρίση της απασχόλησης απέχει πολύ από το τέλος της», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας Guy Ryder κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης στη Γενεύη της Ελβετίας.
Βάσει της έκθεσης, η απασχόληση θα παραμείνει δύσκολη σε πολλές προηγμένες οικονομίες, κυρίως στην Ευρώπη, αν και αναφέρει ότι υπήρξαν σημάδια βελτίωσης σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Μ. Βρετανία.
«Οι πολιτικές λιτότητας, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, συνέβαλαν στη θεαματική αύξηση της ανεργίας.
Δεν πιστεύω πως ήταν αναπόφευκτες» τόνισε ο Ryder.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ILO εκτιμά πως η ανεργία στη Γερμανία θα φτάσει το 5% (από 4,7% που είναι φέτος) ενώ στη Γαλλία θα παραμείνει άνω του 10% έως και το 2017, όταν και αναμένεται μια μικρή μείωση.
Πέρα όμως από την Ευρώπη, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση τόσο στα κράτη του αραβικού κόσμου όσο και σε περιοχές της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι νέοι, ηλικίας 15 έως 24 ετών, θα εξακολουθήσουν να πλήττονται από την ανεργία.
«Εφόσον το χαμηλό επίπεδο των μισθών υποχρεώνει τους ανθρώπους να καταναλώνουν λιγότερο και οι επενδύσεις παραμένουν χαμηλές, αυτό έχει προφανώς αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη.
Σε ορισμένες προηγμένες οικονομίες, οι εισοδηματικές ανισότητες πλησιάζουν πλέον τα επίπεδα που παρατηρούνται στις αναδυόμενες οικονομίες.
Αντίθετα αυτές οι τελευταίες έχουν πραγματοποιήσει προόδους μειώνοντας το υψηλό επίπεδο των ανισοτήτων» υποστήριξε ο Gyder.
Σύμφωνα με την έκθεση της ILO, οι εισοδηματικές ανισότητες θα συνεχίσουν να αυξάνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς το 10% των πλουσιότερων θα κατέχει το 30% ως 40% των συνολικών εισοδημάτων ενώ το 10% των φτωχότερων θα πρέπει να αρκεσθεί στο 2% ως 7%.
Για αυτό το λόγο η ILO προειδοποιεί για κοινωνική αστάθεια και ταραχές, κυρίως στις χώρες και τις περιφέρειες όπου η ανεργία των νέων είναι υψηλή ή αυξάνεται με ταχύτητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης