Τελευταία Νέα
Οικονομία

Βαρουφάκης στην El Mundo: «Αν η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει το χρέος»

Βαρουφάκης στην El Mundo: «Αν η Ελλάδα δεν αναπτύσσεται, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πληρώσει το χρέος»
Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις, όμως όχι αυτές που μας προστάζουν οι Ουάσιγκτον και η Φρανκφούρτη, σημειώνει
Ως μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ο οικονομολόγος και υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθήνας, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παρέθεσε στην ισπανική εφημερίδα «El Mundo», επικρίνοντας τόσο τους χειρισμούς της ΕΚΤ όσο και των ελληνικών κυβερνήσεων, ενώ συνέδεσε την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη της χώρας.
Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ενεργήσει μονομερώς, αλλά σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους, σημειώνει και προσθέτει ότι το πρώτο που θα κάνει, είναι να ζητήσει χρόνο.
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «μας πιέζουν ώστε μέσα σε επτά ημέρες μετά τις εκλογές να υπογράψουμε τα πάντα. Δεν πρόκειται να υπογράψουμε τίποτα βιαστικά, θα ζητήσουμε δύο βδομάδες, κάτι αρκετά λογικό» και εν συνεχεία θα παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας στο Eurogroup, το Ecofin και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα κάνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το χρέος, σημειώνει ότι θα εκδώσει ομόλογα που θα συνδέονται με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ και όχι του πραγματικού.
Όπως αναφέρει, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ διαβεβαιώνουν ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 7% τον χρόνο τα επόμενα 20 έτη.
Αν συμβεί αυτό, θα επιστρέψουμε τα χρήματα που μας έχουν δώσει, τα οποία φθάνουν τα 280 δισ. ευρώ.
Όμως, αν το ονομαστικό ΑΕΠ αυξηθεί μεταξύ 5 και 7%, θα πληρώσουμε το ένα τρίτο των χρημάτων που έχουμε υποσχεθεί να πληρώσουμε και αν η αύξηση είναι μικρότερη του 5% δεν θα πληρώσουμε τίποτα γι' αυτό το έτος.
Παράλληλα, τονίζει ότι θα γίνουν μεταρρυθμίσεις, όπως όχι αυτές που προστάζουν η Ουάσιγκτον και η Φρανκφούρτη και οι οποίες βασικά καταστρέφουν την απασχόληση, δημιουργούν ένα νέο είδος σκλαβιάς στην Ελλάδα στην βάση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, για να έχουν τον κόσμο να δουλεύει για το τίποτα.
Ερωτηθείς αν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, σημειώνει ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι λογικές και ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα καταδείκνυε ότι έχουν πολύ φτωχή αντίληψη της δημοκρατίας.
«Αν η Ευρώπη δεν θέλει να διατηρήσει μια λογική συζήτηση μαζί μας και συνεχίσει να αρνείται την καταστροφή, ας το κάνουν: ας καταστρέψουν την Ευρώπη, όπως έχουν συμβάλλει στην καταστροφή της δύο φορές τα τελευταία πέντε χρόνια, όμως δεν θα είναι τότε δική μας ευθύνη».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι σε πλήρη ύφεση και ότι πρόκειται για φθηνή προπαγάνδα αυτό που υποστηρίζουν ορισμένοι, ότι η χώρα βγαίνει από την κρίση.
Επίσης, επιτέθηκε εναντίον της πολιτικής της Ε.Ε. στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για μια «εγκληματική πράξη», καθώς με τα δάνεια που δόθηκαν, τα μεγαλύτερα στην ιστορία, αυξήθηκε υπέρμετρα το χρέος.
Μάλιστα, ανέφερε ότι επρόκειτο για μια άσκηση κυνισμού και απόλυτου αντιευρωπαϊσμού, προσθέτοντας ότι τα μέτρα αυτά ελήφθησαν για να σωθούν οι τράπεζες σε βάρος των φορολογουμένων.
Ο κυνισμός αυτός έφθασε μάλιστα στο σημείο να γίνει μια πράξη αλληλεγγύης, σημείωσε και πρόσθεσε ότι στην Ελλάδα θα σχηματιστεί πλέον μια κυβέρνηση που θα πει «φθάνει», «όχι για μας, αλλά για την Ευρώπη, διότι οι μόνοι που επωφελούνται από αυτό είναι οι έλληνες νεοναζί και το Εθνικό Μέτωπο της Le Pen».
Είμαστε η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη, τόνισε.
Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αρκετή δύναμη ώστε να αντιτεθεί στην Ευρώπη σε περίπτωση που δεν κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στις προσεχείς εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και αναζητήσει τη συνεργασία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, σημειώνει ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα το κόμμα, για να προσθέσει ότι «δεν διψάμε για την εξουσία».
Αν χρειαστεί να συνεργαστούμε για τον σχηματισμό κυβέρνησης με κόμματα που είναι αντίθετα με αυτό που εμείς υπερασπιζόμαστε, αν αυτό που θέλουν να κάνουν είναι ό,τι έκαναν και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, προτιμών να είμαι στην αντιπολίτευση, σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει την άνοδο του Podemos (Μπορούμε) στην Ισπανία, τέλος, σημείωσε ότι είναι μια τεράστια ελπίδα, για να προσθέσει ότι οι ισπανοί πολιτικοί είναι φοβισμένοι και ο φόβος αυτός είναι ακριβώς για μένα ελπίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης