Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Σταθάκης: Αν δεν αναθεωρηθεί το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να πληρώσει το χρέος

Γ. Σταθάκης: Αν δεν αναθεωρηθεί το πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα θα δυσκολευθεί να πληρώσει το χρέος
Συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην ισπανική εφημερίδα ABC
Βέβαιος για αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης εμφανίζεται ο οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της ισπανικής εφημερίδας ABC, προσθέτοντας ότι το μήνυμα που θα δοθεί στις αγορές με μια νέα συμφωνία διάσωσης είναι ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο, κάτι που θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Μάλιστα, τονίζει ότι διακρίνει ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση με τους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας, βασισμένο στο αμοιβαίο ενδιαφέρον.
Παράλληλα, σημειώνει ότι αν δεν υπάρξει αναθεώρηση του προγράμματος η Ελλάδα θα έχει περισσότερα προβλήματα αποπληρωμής του χρέους και υπογραμμίζει ότι το να μειωθεί το χρέος και να βελτιωθεί η δημοσιονομική κατάσταση των χωρών που παρουσιάζουν πρόβλημα με το δημόσιο χρέος που δεν είναι βιώσιμο, είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον όλων των ευρωπαίων πολιτών.
Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικοποιήσεις και γιατί να θέλει να επενδύσει κάποιος στην Ελλάδα, ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτέλεσαν μια μεγάλη αποτυχία στο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας.
Αρχικώς, επισημαίνει, τέθηκε ο στόχος των 50 δισ. ευρώ, εν συνεχεία καταδείχθηκε ότι το ποσό αυτό ήταν αστρονομικό και γι' αυτό μειώθηκε.
Τελικώς, το ποσό που επιτεύχθηκε ήταν μόνον 2,9 δισ. ευρώ και αυτό μόνον από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων.
Προσθέτει ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν θα έχουν θετικό αντίκτυπο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα νέο διαφανές θεσμικό πλαίσιο, που θα επαναπροσδιορίσει τη σχέση μεταξύ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις.
«Εμείς τείνουμε προς την αποτελεσματική εκμετάλλευση της κρατικής περιουσίας, χωρίς το κράτος χάνει τον έλεγχο στη λήψη σημαντικών αποφάσεων και πάντα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος», αναφέρει.
Ερωτηθείς, τέλος, για το αν δημιουργείται ένα κοινό μέτωπο μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Podemos, ο κ. Σταθάκης σημειώνει ότι και τα δύο κόμματα έχουν κοινές θέσεις για τον τερματισμό της λιτότητας και την υιοθέτηση πολιτικών οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της δημοκρατίας, τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και φυστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους των χωρών που δεν μπορούν να το αποπληρώσουν, όπως η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης