Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CΝΝ Money: Η ώρα της απόφασης για την Ελλάδα – Τα 7 αποτελέσματα των πολιτικών της λιτότητας

CΝΝ Money: Η ώρα της απόφασης για την Ελλάδα – Τα 7 αποτελέσματα των πολιτικών της λιτότητας
Στο καίριο ερώτημα του αν «απέδωσαν τα 5 χρόνια λιτότητας στην Ελλάδα;», επιχειρεί να απαντήσει με στοιχεία το Cnn Money
Οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ευρέως ως εκλογές τιμωρίας για αυτούς που άσκησαν τις πολιτικές της λιτότητας στην χώρα, επισημαίνει σε άρθρο του το Cnn Money.
Κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή των τελευταίων πέντε ετών στην Ελλάδα, το δημοσίευμα επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα βασικά αποτελέσματα των μνημονίων, των δανείων διάσωσης και των μεταρρυθμίσεων στη χώρα.
Ο συντάκτης του άρθρου επιχειρεί να αναδείξει συνοπτικά αυτά τα αποτελέσματα, μέσα από 7 σημεία:

1. Η Ελλάδα πέρασε από την εποχή των ελλειμμάτων στην εποχή των μικρών πλεονασμάτων. Ειδικότερα, το 2009 η χώρα είχε δημοσιονομικό έλλειμμα 10,7% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, του 2014, σημειώθηκε δημοσιονομικό πλεόνασμα 2,7% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου, επισημαίνει το άρθρο, η κυβέρνηση συγκέντρωσε περισσότερους πόρους από όσους κλήθηκε να πληρώσει και πέτυχε τον στόχο νωρίτερα από ότι είχε συμφωνηθεί. Αν βέβαια εξαιρεθούν οι τόκοι…
2. Το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πιο υγιές, αναφέρει το άρθρο εν συνεχεία. Οι τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες μειώθηκαν από 18 σε τέσσερις. Τα πρόσφατα stress tests ανέδειξαν τη νέα δυναμική των ελληνικών τραπεζών και έδωσαν πνοή αυτοπεποίθησης στον οικονομικό τομέα.
3. Ωστόσο, η ανεργία, το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας οξύνθηκε. Ειδικότερα, το 2010 ο δείκτης ανεργίας ανερχόταν σε 12%, ενώ το 2014 υπερδιπλασιάστηκε, στο 26%. Η ανεργία στους νέους είναι ακόμα χειρότερη, τονίζει το άρθρο, με το 50% αυτών να μην μπορεί να βρει δουλειά. Το πρόβλημα έχει και προεκτάσεις στον ασφαλιστικό τομέα και τον τομέα της υγείας, καθώς οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να στηρίξουν τα ταμεία, ενώ οι απαραίτητοι πόροι θα αναζητηθούν από τους φορολογούμενους.
4. Η οικονομία συρρικνώνεται. Το ελληνικό ΑΕΠ είναι κατά 25% μικρότερο από ότι ήταν στα προ κρίσης χρόνια. Το 2014 η χώρα βγήκε από την ύφεση, ωστόσο η παραγωγή παραμένει σε επίπεδα πολύ κάτω από τα υψηλά του 2007.
5. Αυτοί που έχουν δουλειά πληρώνονται με πολύ χαμηλότερους μισθούς. Το 2010 είχαν ενισχυθεί κατά 12,5%, αλλά από τότε και μετά έχουν πάρει την κατιούσα, υπογραμμίζει ο συντάκτης. Ειδικότερα, οι μισθοί το 2013 υποχώρησαν κατά 12%, ενώ συνεχίζουν να υποχωρούν.
6. Και ενώ οι μισθοί μειώνονται, ο χρόνος εργασίας αυξάνεται. Οι Έλληνες έβγαιναν στην σύνταξη στα 61 τους χρόνια, κατά μέσο όρο το 2010, ενώ τώρα ο μέσος όρος συνταξιοδότησης ανέρχεται στα 65, ενώ στόχος είναι να αγγίξει τα 67 έτη.
7. Τέλος, επισημαίνει το άρθρο, το χρέος της Ελλάδας ήταν πολύ μεγάλο τότε και παραμένει στα ύψη σήμερα. Το καθαρό χρέος το 2010, βάσει του ΔΝΤ, άγγιζε περίπου το 130% του ΑΕΠ και τώρα αγγίζει το…170%. Με την οικονομολόγο, Lena Komileva, να σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν μπορέσει ποτέ να παραγάγει τα απαιτούμενα εισοδήματα, ώστε να ξεχρεώσει»

Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι πέντε χρόνια μετά η ελληνική οικονομία είναι κάπως καλύτερη, αλλά ότι η ζωή των Ελλήνων είναι σαφώς χειρότερη.
Το αντι-μνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές, καθώς έχει φέρει την ελπίδα, υποσχόμενο την επαναδιαπραγμάτευση με τους δανειστές και την ανακούφιση των ελληνικών νοικοκυριών.
Ωστόσο, προειδοποιεί το άρθρο, ο εκλογικός θρίαμβος του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να φέρει την αμφιβολία για το ακόμα εύθραυστο οικονομικό μέλλον της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης