Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η επιθετική ματιά της Ισπανίας στην Ελλάδα, καθώς θρυμματίζεται η αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό νότο

FT: Η επιθετική ματιά της Ισπανίας στην Ελλάδα, καθώς θρυμματίζεται η αλληλεγγύη στον ευρωπαϊκό νότο
Η Ισπανία έχει περισσότερους λόγους από σχεδόν όλους να συνηγορήσει σε μια σκληρή γραμμή έναντι της Αθήνας
Το πρόγραμμα συναντήσεων του νέου έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, λέει… πολλά για την κατάσταση στην ευρωζώνη και τις πολιτικές ισορροπίες που έχουν δημιουργηθεί τα επτά χρόνια της οικονομικής αναταραχής, επισημαίνεται σε άρθρο των Financial Times.
Όπως σημειώνεται, η παράλειψη σε αυτό της Ισπανίας είναι αξιοσημείωτη, καθώς υπογραμμίζει πώς η κρίση στη ζώνη του ευρώ έχει ανατρέψει την πολιτική γεωγραφία στην Ευρώπη: όταν έρθει η στιγμή για βοήθεια προς την Ελλάδα, δεν θα υπάρξει νότια αλληλεγγύη ή περιφερειακή υποστήριξη.
Η Ιταλία και η Γαλλία μπορεί να βλέπουν αξία στις συνομιλίες με τη νέα ελληνική ηγεσία και μόνο για να υπάρξει μια πίεση προς τη Γερμανία σχετικά με την οικονομική πολιτική, όμως η Ισπανία έχει περισσότερους λόγους σχεδόν από τον καθένα να συνηγορήσει υπέρ μιας σκληρής γραμμής προς την Αθήνα, όπως και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Από την οπτική της Μαδρίτης, η πολιτική ρήξη στην Ευρωζώνη δεν είναι μεταξύ του ευημερούς βορρά και του χτυπημένου από την κρίση νότου, αλλά μεταξύ χωρών που έχουν κάνει την οικονομική εργασία που απαιτείται και εκείνων που δεν την έχουν κάνει.
Η κυβέρνηση του Mariano Rajoy εκτιμά ότι ανήκει σταθερά στο πρώτο στρατόπεδο, ενώ η Ελλάδα και λιγότερο η Ιταλία και η Γαλλία στο δεύτερο.
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Ισπανία έχει αποδείξει ότι έχει ανταποκριθεί σωστά στην κρίση: καταγράφει έξι τρίμηνα οικονομικής ανάπτυξης, η ανεργία υποχωρεί ταχύτερα του αναμενόμενου ενώ και η καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.
Σύμφωνα με ισπανούς αξιωματούχους, η αρχική απάντηση της Ισπανίας στην κρίση –διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, περικοπές και αύξηση φόρων– βασίστηκε σε ανεξάρτητες αποφάσεις από την ίδια τη Μαδρίτη, με τον ισπανό πρωθυπουργό να επισημαίνει ότι απλώς δεν υπήρχε εναλλακτική.
Ακριβές αυτή η ρητορική είναι που αμφισβητείται από την Αθήνα.
Αν η Ελλάδα καταφέρει να ελαφρύνει το χρέος της, αυξάνοντας παράλληλα τις κοινωνικές δαπάνες και προσλαμβάνοντας περισσότερους δημοσίους υπαλλήλους, γιατί τότε η Ισπανία δεν κατάφερε μια τέτοια συμφωνία;
Με τις γενικές εκλογές να είναι προ των πυλών (σ.σ. αναμένονται στα τέλη του έτους), αυτή είναι μια ερώτηση που η ισπανική κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πλανάται στη σκέψη των ισπανών ψηφοφόρων.
Παράλληλα, υπάρχει και ο παράγοντας Podemos.
Μια εύκολη νίκη από την ελληνική κυβέρνηση είναι πιθανόν να ενισχύσει το Podemos και να δημιουργήσει την εντύπωση στους ισπανούς ψηφοφόρους ότι η υποστήριξη ακροαριστερών κομμάτων φέρνει αποτελέσματα που τα κόμματα που βρίσκονταν μέχρι τώρα στην εξουσία απέτυχαν να καταφέρουν.
Έναντι όλων αυτών, ο M. Rajoy πρέπει να σταθμίσει δύο παράγοντες: πρώτον, η ώθηση της Ελλάδας προς την έξοδο από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική ανάπτυξη της Ισπανίας και δεύτερον, η άνοδος του Podemos είναι μέχρι στιγμής εις βάρος των Σοσιαλιστών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης