Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Συνεχίζεται η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών – Εκροές 1 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα

JP Morgan: Συνεχίζεται η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών – Εκροές 1 δισ. ευρώ την τελευταία εβδομάδα
Η ΕΚΤ έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για να υποδαυλίσει τη μαζική φυγή καταθέσεων -bunk run- από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να αποδυναμώσει κάθε διαπραγματευτική δυνατότητα της κυβέρνησης Τσίπρα, επισημαίνει ο αρθρογράφος του Zerohedge, Tyler Durden.
Όπως εξηγεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τρομοκράτησε τους έλληνες καταθέτες με το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα το bank run να συνεχίζεται στη χώρα.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να «αιμορραγούν», παρά τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με τους πιστωτές της για τετράμηνη παράταση του προγράμματος, επισημαίνει ο αναλυτής της JP Morgan, Νικόλαος Πανηγυρτζόγλου στην έκθεσή του «Flows and Liquidity».
«Παρότι είναι ενθαρρυντικό ότι μετά τη συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup οι εκροές καταθέσεων μειώθηκαν δραστικά την περασμένη εβδομάδα, εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σταματήσει να αιμορραγούν», επισημαίνει.
Όπως τονίζει ο αναλυτής, η εκτίμηση αυτή «δεν συμβαδίζει με τη δήλωση του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας ότι καταθέσεις 700 εκατ. ευρώ επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες μετά τη συμφωνία στο Eurogroup».
Εάν οι υπολογισμοί της επενδυτικής τράπεζας είναι ακριβείς, η φυγή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες όχι μόνο δεν σταμάτησε μετά την επίτευξη της «συμφωνίας», η οποία υποτίθεται ότι να αποκαθιστούσε την εμπιστοσύνη των ελλήνων καταθετών, αλλά επιπλέον καταθέσεις ύψους 1 δισ. ευρώ έφυγαν στο εξωτερικό την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Tyler Durden, ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν υποχωρήσει συνολικά στα 140 δισ. ευρώ – στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο 2005.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης