Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα – Έρχεται συμφωνία με μνημόνιο και έντοκα στις 19/3 ή βίαιο πιστωτικό γεγονός προσεχώς…

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα – Έρχεται συμφωνία με μνημόνιο και έντοκα στις 19/3 ή βίαιο πιστωτικό γεγονός προσεχώς…
Το βασικό σενάριο θέλει η Ελλάδα να προχωράει σε συμφωνία με την ΕΕ αποδεχόμενη βασικές παραμέτρους του μνημονίου αλλά κερδίζοντας και ένα bonus…χρηματοδότησης
Ουδέποτε η Ελλάδα βρέθηκε σε τόσο μεγάλο οικονομικό αδιέξοδο όσο την τρέχουσα περίοδο και ταυτόχρονα, έχει βρεθεί σχεδόν όλη η Ευρώπη απέναντι στην Ελλάδα.
Οι ελληνικοί μακροοικονομικοί αριθμοδείκτες έχουν καταρρεύσει και με υπαιτιότητα της προηγούμενης κυβέρνησης που φάνηκε ανακόλουθη και ασυνεπής φορτώνοντας προβλήματα σε μια νέα άπειρη κυβέρνηση που δεν είχε κυβερνήσει και η οποία ωμά εκβιάζεται από την Ευρώπη.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έχει καταρρεύσει στο 0,3% από 3,5% που θεωρητικά θα έπρεπε να ήταν, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Ελλάδα το 2015 να επιστρέψει στην ύφεση -1,3% εξέλιξη δραματική προφανώς.
Οι βραχυχρόνιες υποχρεώσεις, οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ και τα rollover των εντόκων πραγματοποιούνται υπό ασφυκτική πίεση.
Στα έντοκα γραμμάτια σχεδόν έχουν αποχωρήσει οι ξένοι και από τα 14,9 δισεκ. περίπου τα 12,15 δισεκ. ίσως και 12,3 δισεκ. τα κατέχουν πλέον ελληνικές τράπεζες από 10 δισεκ. που κατείχαν πρόσφατα.
Το ελληνικό κράτος υποχρεώνεται ακόμη και τα διαθέσιμα των ταμείων…να επιδιώκει να χρησιμοποιήσει ενώ στην απέναντι πλευρά η Γερμανία η Ευρώπη εμφανίζεται με μια σκληρή γραμμή.
Η ΕΚΤ αρνείται να αυξηθεί η πιστωτική γραμμή μέσω των εντόκων από 15 σε 20 ή 25 δισεκ. εξέλιξη λανθασμένη προφανώς και η ΕΕ δεν είναι διατεθειμένη να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα αν πριν δεν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Οι έσχατες – δραματικές εξελίξεις – οδηγούν στο λογικό συμπέρασμα ότι η Ελλάδα άπαξ και είναι παγιδευμένη σε πιστωτική ασφυξία, έχοντας σημαντικές αποπληρωμές που θα αυξηθούν το καλοκαίρι λόγω λήξης ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ ότι στην κρισιμότατη συνάντηση της Πέμπτης το βράδυ 19 Μαρτίου με Merkel Γερμανία, Hollande Γαλλία, Juncker Κομισιόν, Draghi ΕΚΤ με τον Α. Τσίπρα το έλληνα πρωθυπουργό…θα βρεθεί μια συμφωνία.
Τι ζητάει η Ελλάδα και τι ζητάει η ΕΕ και σε ποιο επίπεδο μπορεί να υπάρξει συμφωνία;
Η Ελλάδα ζητάει να αυξηθεί το πιστωτικό όριο στα έντοκα από 15 στα 20 ή 25 δισεκ.
Στο επιχείρημα ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί καθώς θεωρείται κρατική βοήθεια state aid η απάντηση είναι τα 15 δισεκ. που ήδη χρηματοδοτούν το ελληνικό κράτος δεν είναι κρατική βοήθεια;
Άρα τα έντοκα δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο που δεν επιδέχεται διαπραγμάτευσης.
Όμως για να δεχθεί η ΕΕ και η ΕΚΤ να αυξηθεί το πιστωτικό όριο από 15 στα 20 ή 25 δισεκ. θα ζητήσει μεταρρυθμίσεις, προαπαιτούμενα, θα ζητήσει πολλά από την Ελλάδα δηλαδή εφαρμογή του μνημονίου, θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ακυρώσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα.
Η Ελλάδα ζητάει επίσης και 2,3 δισεκ. από το επενδυτικό πρόγραμμα Juncker που θεωρητικά μπορούν να δοθούν και προκαταβολικά αρκεί πάλι η Ελλάδα να δεχθεί το μνημόνιο.
Εφόσον στην κυβέρνηση έχουν κατανοήσει ότι ο ελληνικός λαός σε καθολική πλειοψηφία δεν θέλει Grexit, δεν θέλει Grexident, δεν θέλει το νόμισμα της φτώχειας την δραχμή…δεν έχει άλλη επιλογή από το να υποχωρήσει και υπαναχωρήσει περαιτέρω.
Όμως για να υποχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει κάτι να πάει ή τα 2,3 δισεκ. του Juncker ή τα 5 ή 10 δισεκ. επιπλέον πιστωτική γραμμή μέσω των εντόκων.
Αν δεν υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή 20 Μαρτίου και στις 23 Μαρτίου στην συνάντηση με την Merkel δεν επικυρωθεί απλά η συμφωνία τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πιστωτικό κραχ, σε πιστωτικό γεγονός που θα είναι η στάση πληρωμών.
Επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν κυβερνάει για να διαχειριστεί την στάση πληρωμών έχει ηθική υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό να συμφωνήσει με την ΕΕ ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Συμπέρασμα

Το βασικό σενάριο θέλει η Ελλάδα να προχωράει σε συμφωνία με την ΕΕ αποδεχόμενη βασικές παραμέτρους του μνημονίου αλλά κερδίζοντας και ένα bonus…χρηματοδότησης ή τα έντοκα  από την ΕΚΤ ή τα 2,3 δισεκ. του επενδυτικού προγράμματος Juncker.

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδος

Aπό τις 20 Μαρτίου έως τις 8 Μαΐου, η κυβέρνηση θα χρειαστεί 6,2 δισ ευρώ



Embedded image permalink

 Από 12 Μαΐου έως 20 Ιουλίου θα πρέπει να αποπληρωθούν 11.606.843.685 ευρώ

plhrwmes_pinakas_2.PNG


- Από 7 Αυγούστου έως 21 Δεκεμβρίου, πρέπει να πληρωθούν 7.361.733.340 ευρώ

plhrwmes_pinakas_3.PNG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης