Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Pais: Η Αθήνα αψηφά την Ε.Ε. με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση - Διαρκής επιδείνωση των σχέσεων

El Pais: Η Αθήνα αψηφά την Ε.Ε. με τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση - Διαρκής επιδείνωση των σχέσεων
Σε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης αποδίδει η ισπανική εφημερίδα τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα, σήμερα, με Juncker, Merkel, Hollande, Dijsselbloem και Tusk
Οι βίαιες διαμαρτυρίες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο ανταρτοπόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης συνθέτουν το σκηνικό σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει σε άρθρο της η ισπανική εφημερίδα El Pais.
Σύμφωνα με την αρθογράφο Claudi Perez, ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αψήφησε χθες την τρόικα προχωρώντας στην ψήφιση ενός νόμου, στόχος του οποίου είναι να απαλύνει τις σοβαρότατες κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης.
Η Κομισιόν, μέσω του Declan Costello, απέστειλε στον Τσίπρα μια σκληρή επιστολή, προειδοποιώντας τον ότι οποιαδήποτε μονομερής απόφαση θα είναι σε πλήρη αντίθεση με τη συμφωνία για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της χώρας, που υπεγράφη στις 20 Φεβρουαρίου.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, ο Αλ. Τσίπρας «κώφευσε σε αυτή την προειδοποίηση και ο νόμος συνεχίζει τον δρόμο του», κάνοντας λόγο από τη Βουλή για μονομερείς κινήσεις από την πλευρά της Ε.Ε. εναντίον της Ελλάδας.
Στο άρθρο σημειώνεται ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της είναι κάθε φορά και περισσότερο δυσάρεστες, με την Αθήνα να απειλεί με τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την οικονομική πολιτική που επιβάλλουν οι ευρωπαίοι εταίροι της και με την Ευρώπη από την άλλη πλευρά, να δείχνει τα δόντια της
Ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Pierre Moscovici, διαβεβαιώνει ότι στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, όχι όμως με κάθε κόστος, ενώ ακόμη και ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker, φάνηκε ανήσυχος και σαφώς μη ικανοποιημένος από την πορεία των σχέσεων της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Η πρόκληση Τσίπρα και οι διασταυρούμενες δηλώσεις έρχονται σε μια κρίσιμη εβδομάδα για το μέλλον των διαπραγματεύσεων, με την Ελλάδα να αποτελεί το βασικό θέμα στην ατζέντα της σημερινής συνόδου κορυφής, στις Βρυξέλλες, και με τις ακόλουθες συναντήσεις του έλληνα πρωθυπουργού με Juncker, Merkel, Hollande, Dijsselbloem και Τusk, αλλά και την κατ' ιδίαν συνάντηση τη Δευτέρα του Αλ. Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο τη Δευτέρα, στο Βερολίνο.
Όπως σημειώνεται, οι συναντήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα σε μια από τις χειρότερες στιγμές όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε., ενώ δεν αποκλείεται να χειροτερεύσουν, καθώς μετά τον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τον νόμο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η κόντρα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι για να λάβει οικονομική βοήθεια η Ελλάδα, θα πρέπει να υπάρξει έλεγχος στο τέλος του Απριλίου προκειμένου να εξεταστεί αν η Αθήνα έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της.
Ωστόσο, επισημαίνεται στο άρθρο, ο Αλ. Τσίπρας κάνει το δικό του, καταθέτοντας νόμους που αψηφούν τις επιθυμίες των πιστωτών του, όχι μόνο των ευρωπαίων, αλλά και του ΔΝΤ, το οποίο χθες αποκάλεσε την Ελλάδα τον «χειρότερο πελάτη» του εδώ και 70 χρόνια, κάνοντας μάλιστα λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά τους τελευταίους μήνες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης