Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ποτάμι: Παρέμβαση για το πακέτο Juncker ύψους 2 δισ. - Πως θα το αξιοποιήσει η κυβέρνηση;

Ποτάμι: Παρέμβαση για το πακέτο Juncker ύψους 2 δισ. - Πως θα το αξιοποιήσει η κυβέρνηση;
Η βουλευτής του Ποταμιού, Αντιγόνη Λυμπεράκη, είχε εισηγηθεί και στο παρελθόν τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας
Για τους τρόπους αξιοποίησης του επενδυτικού πακέτου Juncker για την κοινωνική συνοχή και τη δημιουργία στα πλαίσια αυτού ενός μόνιμου και σταθερού Κοινωνικού Ιστού Ασφαλείας για τη χώρα ζητά να ενημερωθεί η βουλευτής του Ποταμιού Αντιγόνη Λυμπεράκη.
Ειδικότερα, η Α. Λυμπεράκη υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση επί του συγκεκριμένου θέματος προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Π. Σκουρλέτης.
Η Αντιγόνη Λυμπεράκη είχε εισηγηθεί και στο παρελθόν τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού κοινωνικής προστασίας, όμως αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης είχαν απάντησαν προφορικά στη Βουλή, ότι μα τέτοια πρωτοβουλία θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά ένα δις ευρώ τουλάχιστον.
Σύμφωνα με τη Βουλευτή Β' Αθηνών, το πακέτο Juncker των 2 δισ. ευρώ είναι μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να θέσει επιτέλους γερές βάσεις σε ό,τι αφορά την κοινωνική προστασία και να προχωρήσει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση του μόνιμου και σταθερού μηχανισμού του Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, χωρίς παράλληλα να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

Αναγνωρίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρές κοινωνικές συνέπειες ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Προέδρου της κ. Jean Claude Juncker, δεσμεύτηκε να συνδράμει με το ποσό των δύο δις ευρώ για δράσεις με στόχο την κοινωνική συνοχή.
Κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση, διατυπώθηκε στη Βουλή προφορικά από αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης ότι η χώρα αδυνατεί στην παρούσα συγκυρία να δημιουργήσει και να εφαρμόσει έναν μονιμότερο μηχανισμό κοινωνικής προστασίας όπως είναι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνόταν με επιπλέον ένα δις ευρώ τουλάχιστον.
Δεδομένου λοιπόν, ότι τώρα η χώρα θα λάβει δύο δις ευρώ από το πακέτο Juncker για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, θα μπορούσε, εφόσον το επιθυμούσε, να δημιουργήσει και να εφαρμόσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα έναν μονιμότερο Κοινωνικό Ιστό Ασφάλειας, όπως ο μηχανισμός Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ο οποίος ουσιαστικά θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης για κάθε πολίτη.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:
1) Προτίθεται η κυβέρνηση να δημιουργήσει, στα πλαίσια του πακέτου Juncker, έναν μόνιμο και σταθερό μηχανισμό Κοινωνικού Ιστού Ασφαλείας όπως είναι για παράδειγμα το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κατά τα πρότυπα όλων των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ);
2) Σε τι είδους κινήσεις πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση προκειμένου να θέσει σε εφαρμογή έναν τέτοιου τύπου μόνιμο μηχανισμό κοινωνικής προστασίας;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης