Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η «επιχείρηση αρετής» στους ισολογισμούς και ο καλλωπισμός – Οι… αλχημείες του 4ου τριμήνου 2014

Η «επιχείρηση αρετής» στους ισολογισμούς και ο καλλωπισμός – Οι… αλχημείες του 4ου τριμήνου 2014
Ποιες εταιρείες είχαν έκτακτες επιρροές στα αποτελέσματα 4ου τριμήνου 2014 - Πρόκειται για τις σημαντικότερες μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές εγγραφές
Ποτέ ένα μόνο τρίμηνο – είτε κερδοφόρο είτε ζημιογόνο - δεν είναι αντιπροσωπευτικό για να δείξει τη χρηματοοικονομική εικόνα μιας επιχείρησης και ικανό να χαρακτηρίσει με ασφάλεια την πορεία της.
Και τούτο, γιατί – ανάλογα και με το τρίμηνο ή τους συγκυριακούς λόγους (τουρισμός, θεομηνίες, ιδιαίτερες καταστάσεις, απομειώσεις, ή άλλα λογιστικά τρυκ) διαμορφώνεται και η εικόνα, που μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη με το αμέσως προηγούμενο, ή με το επόμενο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2014 λοιπόν, τα έκτακτα αποτελέσματα είχαν την τιμητική τους. Όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, χωρίς καμιά εξαίρεση όλες οι συστημικές τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις, πήραν μεγάλες απομειώσεις σε χρεόγραφα και συμμετοχές ενώ όπου ήταν δυνατό προσέθεσαν υπόλοιπα από τον αναβαλλόμενο φόρο.
Ήταν μια καλή ευκαιρία «επιχείρησης αρετής» στους ισολογισμούς δεδομένης της χρηματιστηριακής υποχώρησης των τιμών προσαρμόζοντας τους αριθμούς στα αποτελέσματα του πρόσφατου τεστ αντοχής της ΕΚΤ, εμφανίζοντας έτσι πιο ρεαλιστικά μεγέθη ειδικά στο σκέλος των κεφαλαίων. Από τις τέσσερις τράπεζες η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς δεν έχουν καλύψει 100% τα αποτελέσματα του τεστ αναμένοντας πιθανώς καλύτερα αποτελέσματα ή κεφαλαιακές ενέργειες που θα τους δώσουν χώρο για να αυξήσουν τις προβλέψεις τους.
Σύμφωνα με τη μελέτη του κ. Μάνου Χατζηδάκη λοιπόν, οι σημαντικότερες μη επαναλαμβανόμενες λογιστικές εγγραφές του 4ου τριμήνου του 2014 ήταν οι εξής:

Eurobank: Στο 4ο τρίμηνο καταγράφηκαν και μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 218 εκατ. ευρώ τα οποία αναλύονται σε: Απομείωση υπεραξίας (96 εκατ. ευρώ), κόστος αναδιάρθρωσης (29 εκατ. ευρώ), διακοπτόμενες δραστηριότητες (6 εκατ. ευρώ) και άλλες απομειώσεις χρεογράφων και επενδύσεων (87 εκατ. ευρώ).

Alpha Bank: Το επιπλέον μη επαναλαμβανόμενο κόστος λειτουργικής αναδιάρθρωσης στην Alpha Βbank διαμορφώθηκε σε 96 εκατ. ευρώ και αναλύεται σε 60 εκατ. ευρώ απομειώσεις παγίων, 30 εκατ. ευρώ υπόλοιπο από την εθελούσια έξοδο και κάποιες διαφορές που αφορούν την οργανική ολοκλήρωση του ομίλου. Ο αναβαλλόμενος φόρος που προστέθηκε στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 340 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς: Η απομείωση στοιχείων ενεργητικού στο τρίμηνο διαμορφώθηκε σε 179 εκατ. ευρώ ενώ από αναδιαρθρώσεις, εθελούσια έξοδο (88 εκατ. ευρώ) και έξοδα ενοποίησης η συνολική επιβάρυνση στο τρίμηνο ήταν 139 εκατ. ευρώ. Στο δ’ τρίμηνο αναγνωρίστηκε αναβαλλόμενος φόρος περίπου 200 εκατ. ευρώ που προήλθε ως αποτέλεσμα της απορρόφησης της Γενικής Τράπεζας το Νοέμβριο του 2014.

Εθνική Τράπεζα: Από απομειώσεις συμμετοχών και επαναπροσδιορισμό αξίας παγίων προέκυψε αρνητική διαφορά 1,1 δις ευρώ. Η τράπεζα ωστόσο προχώρησε σε αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα Κύπρου: Από την απομείωση της συμμετοχής στην Ρωσία και άλλες απομειώσεις καταγράφεται έκτακτη ζημιά ύψους 220 εκατ. ευρώ.

Fourlis: Από την διακοπή δραστηριοτήτων στην χονδρική η εταιρία κατέγραψε ζημιές 4,24 εκατ. ευρώ.

OTE: Τα έξοδα εθελουσίας εξόδου και αναδιάρθρωσης επιβάρυναν το τρίμηνο με 20 εκατ. ευρώ.

Ελληνικά Πετρέλαια: Από την απομείωση των αποθεμάτων λόγω της μείωσης των τιμών του αργού πετρελαίου ο όμιλος καταγράφει ζημιές 375 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο (475 εκατ. ευρώ στο έτος).

Motor Oil: Τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη επηρεάστηκαν από υψηλές ζημιές αποτίμησης των αποθεμάτων ύψους 195 εκατ. ευρώ (251 εκατ. ευρώ στην χρήση).

Πλαίσιο Computers: Από λήξη συνεργασίας καταγράφεται θετική διαφορά που ενίσχυσε τα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου κατά 1,8 εκατ. ευρώ.

Επιχειρήσεις Αττικής: Από πώληση πλοίου καταγράφεται έκτακτο έσοδο 4 εκατ. ευρώ.

Τιτάν: Οι συναλλαγματικές διαφορές ενίσχυσαν τον ισολογισμό στο τέταρτο τρίμηνο κατά 30 εκατ. ευρώ.

ΟΠΑΠ: Από αντιστροφή πρόβλεψης απομείωσης θυγατρικής (Neurosoft) καταγράφεται έκτακτο κέρδος ύψους 7,5 εκατ. ευρώ.

Ελλάκτωρ: Ο τομέας λατομείων εμφανίζει απομειώσεις 54,2 εκατ. ευρώ οι οποίες μείωσαν ισόποσα τα προ φόρων αποτελέσματα του ομίλου.

Pasal Development: Τα αποτελέσματα της χρήσης 2014 περιλαμβάνουν ζημιά ύψους 625 χιλ. ευρώ από την πώληση επενδυτικών ακινήτων αξίας 10,6 εκατ. ευρώ.

Χαλκόρ: Στο τέλος του έτους, στο πλαίσιο της ορθότερης απεικόνισης των πραγματικώναξιών των περιουσιακών στοιχείων, η εταιρεία άλλαξε την πολιτική της λογιστικής αποτίμησης των γηπέδων-οικοπέδων, κτιρίων και μηχανημάτων. Αυτή η αλλαγή συνεισέφερε θετικά το ποσό των 113,6 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους) στην καθαρή θέση, αλλά είχε αρνητική επίδραση κατά το ποσό των 23,4 εκατ. ευρώ στην κατάσταση συνολικών εσόδων του Ομίλου (14,8 εκατ. ευρώ μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας).

Ελληνικά Καλώδια: Ο όμιλος Ελληνικά Καλώδια επίσης πραγματοποίησε επανεκτίμηση της αξίας των παγίων του, με αποτέλεσμα αρνητική επίδραση της τάξης των 8,3 εκατ. ευρώ στην καθαρή κερδοφορία και θετική επίδραση 28,7 εκατ. ευρώ (μετά από φόρους) στην καθαρή θέση.

HOL: Η επίδραση της πώλησης της Hellas on Line στο ενοποιημένο λειτουργικό αποτέλεσμα ανέρχεται σε 55,4 εκατ. ευρώ.

Viohalco: Τα μη επαναλαμβανόμενα στοιχεία κατά τη χρήση 2014 περιελάμβαναν ζημιές απομείωσης πάγιων περιουσιακών στοιχείων 2,4 εκατ. ευρώ, κόστη αδράνειας 0,6 εκατ. ευρώ, ζημιές απομείωσης επενδύσεων σε ακίνητα 0,3 εκατ. ευρώ και αναστροφή ζημιών απομείωσης επενδύσεων σε ακίνητα 5,3 εκατ. ευρώ.

J&P Άβαξ: Τα αποτελέσματα Ομίλου το 2014 επιβαρύνθηκαν με τις παρακάτω έκτακτες και μη οργανικές χρεώσεις συνολικού ύψους 55,7 εκατ. (2013: 16,7 εκατ.).
α) διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων ύψους 16,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων ποσό 11,3 εκατ. ευρώ αφορά στην θυγατρική ΑΘΗΝΑ κυρίως στο εξωτερικό,
β) απομείωση της συνολικής αξίας των συμμετοχών του Ομίλου ύψους 39,0 εκατ. με απομείωση κατά 36,0 εκατ. ευρώ της υπεραξίας της θυγατρικής ΑΘΗΝΑ και κατά 3,0 εκατ. στις λοιπές συμμετοχές εσωτερικού.

Lavipharm: Τα ενοποιημένα αποτελέσματα, επιβαρύνονται από λογιστικές απομειώσεις και διαγραφές άυλων παγίων ύψους 10,0 εκατ. ευρώ.

Aegean Airlines: Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της χρήσης περιλαμβάνουν τη θετική επίδραση ποσού 11,7 εκατ. ευρώ στην πρόβλεψη φόρου που θεωρείται μη επαναλαμβανόμενη.

Centric: Τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής και επενδυτικής λειτουργίας  εμφανίζουν ζημία 2,3 εκατ. ευρώ περίπου. Αφορά ζημία από την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της Εταιρείας σε κινητές αξίες στις 31.12.2014 και κυρίως στην απομείωση αξίας μειοψηφικής συμμετοχής σε εταιρεία που εντάχθηκε στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών του ομίλου το 2010.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης