Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Χ.Α. έπαψε να είναι ελκυστικό και να «παράγει» χρήμα – Οι περιπτώσεις Ελληνικής τράπεζας και Algea Farms

Το Χ.Α. έπαψε να είναι ελκυστικό και να «παράγει» χρήμα – Οι περιπτώσεις Ελληνικής τράπεζας και Algea Farms
Από την πλήρη ασυδοσία της 10ετίας του 2000 με τις άκριτες, αθρόες εισαγωγές "περιπτέρων" στο Χ.Α., πλέον η αγορά δεν ελκύει νέες εταιρείες και δεν... παράγει χρήμα...
Την ίδια στιγμή που δεκάδες εταιρείες έχουν αποχωρήσει από το ελληνικό χρηματιστήριο για πολλούς και διάφορους λόγους, είτε εξαγοράς, είτε συγχώνευσης, είτε «μετακόμισης» (περίπτωση S&B Ορυκτά), είτε χρεοκοπίας, δεν υπάρχει αντίστοιχη «απάντηση» από – έστω ελάχιστες – νέες εισαγωγές.
Από το Χ.Α. έχουν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια – εκτός από τις 10άδες χρεοκοπημένες εταιρείες – και επιχειρήσεις με άριστη επιχειρηματική υπόσταση, που κοσμούσαν την αγορά με την παρουσία τους, όπως Ρόκας, S&B Ορυκτά, ΑΒ Βασιλόπουλος κ.α.
Πλέον όμως, από την ασυδοσία που επικράτησε για πολλά χρόνια, με τις αθρόες, άκριτες εισαγωγές σε τιμές ιδιαίτερα… αλαζονικές σε σχέση με την πραγματική αξία των εταιρειών, η αγορά έχει πάει στο άλλο άκρο, της απόλυτης απαξίωσης και του μηδενικού ενδιαφέροντος για νέες εισαγωγές. Φυσικά, ρόλο σ’ αυτή την αντιστροφή παίζει η γενικότερη οικονομική κατάσταση και η χρεοκοπία της χώρας, καθώς το χρηματιστήριο, ως θεσμός, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να καθρεφτίζει τη γενικότερη κατάσταση στην οικονομία.
Παρ’ ότι το περασμένο καλοκαίρι με την εισαγωγή της ΕΛΤΕΧ Άνεμος στο Χ.Α. έγινε μια προσπάθεια αναζωπύρωσης του ενδιαφέροντος για καινούριες εισαγωγές, εντούτοις η γενικότερή κατάσταση δεν ευνόησε κάτι τέτοιο.
Θυμίζουμε ότι πριν την Άνεμος, τελευταία εισαγωγή εταιρείας στην Κύρια Αγορά ήταν της Mig Real Estate που είχε εισαχθεί στις 23 Ιουλίου του 2009 στην τιμή των 4 ευρώ ανά μετοχή! Πρωτύτερα είχαν κάνει την εισαγωγή τους οι Pasal Development (στις 4 Ιανουαρίου του 2008), η Τέρνα Ενεργειακή (στις 14 Νοεμβρίου του 2007) και η Aegean Airlines (στις 11 Ιουλίου του 2007).
Έκτοτε, καμιά άλλη εταιρεία δεν εισήχθη στην Κύρια Αγορά (πλην της Εναλλακτικής Αγοράς), καθώς υπήρξε μια περίοδος πλήρους ανομβρίας σε όλα τα επίπεδα, με «στέγνωμα» της διαθέσιμης ρευστότητας!
Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε περίπου 8-9 χρόνια, έχουν εισαχθεί μόλις πέντε νέες εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο! Σκηνικό απαξίωσης, αλλά και αυστηρότερων κριτηρίων εισαγωγής, αντιστρόφως ανάλογο με το πανηγύρι που επικράτησε έως το 2003 περίπου!
Προ ημερών η Ελληνική Τράπεζα που εδώ και χρόνια είναι εισηγμένη στο ΧΑΚ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει προς το παρόν τις ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ελληνικό χρηματιστήριο!
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της «λαμβάνοντας υπόψη την αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα στο οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα, το δ.σ. επανεξέτασε την απόφασή του για έναρξη των εργασιών για Παράλληλη Εισαγωγή αξιών της τράπεζας στο Χ.Α.
Η τράπεζα θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και όταν κρίνει σκόπιμο, θα επανεξετάσει την απόφασή της και θα προβεί στις απαραίτητες ανακοινώσεις».
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο απέτυχε η εισαγωγή της Algae Farms στην καινούρια αγορά του Χ.Α. την ΕΝ.Α ΣΤ.ΕΠ, μια αγορά που θα απευθύνονταν σε μικρομεσαίες και start ups αλλά καινοτόμες επιχειρήσεις.
Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον καινοτόμο χώρο της παραγωγής βιοκαυσίμων από άλγη, χρησιμοποιεί δηλαδή άλγη για την παραγωγή προϊόντων ανανεώσιμων βιοκαυσίμων, εκμεταλλευόμενη την ενέργεια από… φύκια. Τον Ιούλιο του 2014 ξεκίνησε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της Algae στο Χρηματιστήριο στην ΕΝ.Α.ΣΤΕΠ (τη νέα αγορά για μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις) ζητώντας ένα μικρό ποσό για να υλοποιήσει το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 1 – 1,5 εκατ. ευρώ.
Η δημόσια εγγραφή δεν πήγε καλά, καθώς συγκεντρώθηκε ποσό περίπου 900 χιλιάδες ευρώ, μετατέθηκε η εισαγωγή για τον περασμένο Σεπτέμβριο, που όμως δεν έγινε, ούτε έχει γίνει έως τώρα. Η εταιρεία φαίνεται πως αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στη διοίκησή της, τα οποία επιδείνωση η οικονομική δυσπραγία και η εν γένει οικονομική κρίση στη χώρα.

Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 14 Απριλίου 2015

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης