Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μέτκα: Στόχος η επέκταση στην Αφρική - Πώς κατάφερε να βγάλει κέρδη από Συρία και Ιράκ

tags :
Μέτκα: Στόχος η επέκταση στην Αφρική - Πώς κατάφερε να βγάλει κέρδη από Συρία και Ιράκ
O όμιλος ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών σε Κύπρο και Αγγλία
Η Αφρική αποτελεί το μεγάλο στοίχημα της Μέτκα, θυγατρικής του ομίλου Μυτιληναίου, η οποία μάλιστα πρόσφατα προχώρησε στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στη Γκάνα, σε συνεργασία με τοπική εταιρεία.
Όπως έγινε γνωστό στη γενική συνέλευση των μετόχων της Μέτκα, που πραγματοποιήθηκε στις 6/5, η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στο να αναλάβει την πρώτη της μεγάλη δουλειά στη χώρα, σημαντικού προϋπολογισμού.
Παράλληλα ο όμιλος ετοιμάζεται να προχωρήσει στη σύσταση θυγατρικών εταιρειών σε Κύπρο και Αγγλία, οι οποίες θα ασχολούνται με τον τομέα των φωτοβολταϊκών, κλάδος που σύμφωνα με τη διοίκηση, γνωρίζει μεγάλη άνθηση στις δύο χώρες.
Όσον αφορά την δραστηριοποίηση του ομίλου στη Συρία και στο Ιράκ, αν και ο όμιλος είχε μια έκθεση στις δύο χώρες ύψους 3-4 δισ. ευρώ κατάφερε να "φύγει" με κέρδη.
Ειδικότερα σε έργο που εκτελεί η Μέτκα στο Ιράκ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία για την εκχώρηση των εγγυητικών σε τοπικό συνεργάτη, ενώ η εταιρεία παραμένει ως απλός κατασκευαστής.
Σε δεύτερο έργο που εκτελεί στο Ιράκ, έχει εκχωρήσει τις εγγυητικές σε κρατική κινέζικη εταιρεία και έχει λάβει ως προκαταβολή 21 εκατ. δολάρια. 
Το ίδιο μοντέλο έχει ακολουθηθεί και στη Συρία, όπου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με τοπική εταιρεία για την παραχώρηση των εγγυητικών.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο Grexit, η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι αυτό θα είναι πλήγμα για τις εταιρείες, ακόμη και για εκείνες οι οποίες είναι εξαγωγικές, καθώς μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ελληνικές εταιρείες θα αντιμετωπίζονται με δυσπιστία.
«Θα τεθεί θέμα κύρους και καταγωγής», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Ὀσον αφορά την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων, η διοίκηση της Μέτκα χαρακτήρισε υπερβολικά υψηλό το τίμημα που υπέβαλε η Fraport, το οποίο όπως τόνισε ανέρχεται συνολικά στα 2 δισ. ευρώ και είναι από τα καλύτερα που έχει πετύχει το ελληνικό κράτος, σε ιδιωτικοποίηση.
Μάλιστα, όπως τονίστηκε, ο όμιλος, σε περίπτωση που η παραχώρηση τρων 14 αεροδρομίων, σπάσει στα δύο, είναι πρόθυμος να αναλάβει το δεύτερο πακέτο, καθώς ήταν ο δεύτερος στη σειρά πλειοδότης.
Η γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή καθαρού μερίσματος 0,45 ευρώ ανά μετοχή.
Η αποκοπή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί την 8η Μαΐου 2015 και η διαδικασία καταβολής του μερίσματος στους δικαιούχους θα ξεκινήσει την 15η Μαΐου 2015.
Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της ΜΕΤΚΑ θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης