Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις στο Kumanovo - Στους 20 οι τραυματίες

ΠΓΔΜ: Συνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις στο Kumanovo - Στους 20 οι τραυματίες
Η Σερβία έστειλε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα της, καθώς το Κουμάνοβο απέχει μόλις 14 χλμ εντός της ΠΓΔΜ
(upd) Συνεχίζονται οι ένοπλες συρράξεις μεταξύ ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας και ομάδας ενόπλων Αλβανών στην αλβανόφωνη συνοικία της πόλης Kumanovo (Κουμάνοβο).
Δεν λένε να τελειώσουν οι πυροβολισμοί και  οι εκρήξεις, ενώ ο αριθμός των τραυματισμένων αστυνομικών ξεπερνά τους 20 και πληροφορίες  κάνουν λόγο και για νεκρούς.
Σπίτια έχουν παραδοθεί στις φλόγες, ενώ κάποιοι κάτοικοι εγκαταλείπουν τη συνοικία.
Ήδη, στο νοσοκομείο των Σκοπίων έχουν μεταφερθεί πάνω από 20 τραυματίες αστυνομικοί, ενώ υπάρχουν και πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τρεις αστυνομικοί, οι οποίοι, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων, κατάγονται από το Τέτοβο.
Πάντως, έκκληση προς τον πληθυσμό της χώρας για ηρεμία, απηύθυνε το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE , κάνοντας λόγο για «προσπάθεια αποσταθεροποίησης της χώρας από ένοπλες ομάδες οι οποίες είναι γνωστές στην κοινή γνώμη της χώρας, όσο και σε γειτονικές χώρες και στη διεθνή κοινότητα, για τον ρόλο τους».
Από την πλευρά του,  ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM), Zoran Zaev, κάλεσε τον πρωθυπουργό
Nicola Gruevski και τον αρχηγό του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος DUI, Ali Ahmeti, να εξηγήσουν δημόσια στους πολίτες τι συμβαίνει.
Μάλιστα, ο Zaev, κάνοντας σχόλια για  τα επεισόδια, έκανε λόγο για «σκοτεινά σενάρια» που δεν έχουν καμία τύχη.
Στο μεταξύ, το αλβανικό κόμμα DUI εξέφρασε νωρίτερα την έντονη ανησυχία του για τα σημερινά επεισόδια, απηύθυνε έκκληση προς τον αλβανόφωνο πληθυσμό για ψυχραιμία, ενώ σημείωσε ότι τα επεισόδια  δεν συνάδουν με τις επιδιώξεις των Αλβανών, τόσο στην ΠΓΔΜ, όσο και στο Κόσοβο, την Αλβανία και την κοιλάδα του Πρέσεβο στη Σερβία για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Πάντως, την ανησυχία του εξέφρασε και το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας με ανακοίνωση του, το οποίο και απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας να αποκαταστήσουν έναν εποικοδομητικό διάλογο.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, εξέφρασε την ανησυχία του για τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πρόσφατα στα Σκόπια.
Σημειώνεται ότι νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έγιναν το απόγευμα στα Σκόπια και σε άλλες πόλεις της χώρας, με αίτημα την παραίτηση της κυβέρνησης του Nikola Grouefski και την απελευθέρωση πέντε φοιτητών που συνελήφθησαν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι για «επεισόδια» που προκάλεσαν, το βράδυ της Τρίτης.

Νωρίτερα το bankingnews έγραφε:

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στα Σκόπια, στην περιοχή του Κουμάνοβο, στα σύνορα με τη Σερβία, όπου από το πρωί είναι σε εξέλιξη ένοπλες συρράξεις μεταξύ αστυνομικών και ένοπλων αλβανών.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις αστυνομικές δυνάμεις και τους αλβανούς, που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή, ανάγκασε τον πρόεδρος της ΠΓΔΜ Georgi Ivanov να διακόψει την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποιεί στη Ρωσία, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη νίκη του κόκκινου στρατού στο Β’ ΠΠ και να επιστρέψει εσπευσμένα στα Σκόπια, όπου θα καλέσει έκτακτο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Η πόλη Κουμάνοβο, βρίσκεται μόλις 14 χλμ από τα σύνορα με τη Σερβία, γεγονός που ανάγκασε την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να αποστείλει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή για να αποτρέψει επέκταση των συγκρούσεων στο έδαφός της καθώς η περιοχή είναι πραγματική «μπαρουταποθήκη».
Η σερβική κυβέρνηση προσπαθεί να αποτρέψει επανάληψη των επεισοδίων του 2001 όταν οι συγκρούσεις από την ΠΓΔΜ επεκτάθηκαν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, όπου ο αλβανικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjung με διαταγή του υπουργού Εσωτερικών Debica Stefanovic έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις τις αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στη συνοριακή γραμμή με την ΠΓΔΜ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Έλληνα ανταποκριτή στις ΗΠΑ Μ Ιγνατίου, οι αμερικανικές υπηρεσίες ανησυχούν σφόδρα για την κατάσταση στα Σκόπια και μόλις τις αρχές της εβδομάδας έστειλαν προειδοποίηση στον πρωθυπουργό των Σκοπίων, Nicola Gruevski να τερματίσει την εθνικιστική πολιτική που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια
Για την κατάσταση στα Σκόπια, ο πρόεδρος της χώρας ενημέρωσε το Γ.Γ. του ΟΗΕ Ban ki Moon και τον ρώσο πρόεδρο V. Putin.

(Πρώτη ενημέρωση 17:56, Σάββατο 9 Μαίου 2015)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης