Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η Ελλάδα έχει χάσει πλέον τους φίλους της στην Ευρώπη – Πλέον επικρατεί οργή και αποστροφή

Reuters: Η Ελλάδα έχει χάσει πλέον τους φίλους της στην Ευρώπη – Πλέον επικρατεί οργή και αποστροφή
Οι αντιφατικές δηλώσεις, οι διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και η διαπραγματευτική τακτική έχουν προκαλέσει αποστροφή
Άρδην έχει αλλάξει το κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο βλέπει ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πλέον έχει χάσει και τους λίγους φίλους που είχε στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με το Reuters, όταν η ριζοσπαστική αριστερά του Αλέξη Τσίπρα νίκησε στις γενικές εκλογές στην Ελλάδα στα τέλη Ιανουαρίου, έγινε σύντομα το πρότυπο της ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Η γαλλική εφημερίδα Libération, που ιδρύθηκε από τον φιλόσοφο Ζαν-Πολ Σαρτρ, τον ανακήρυξε το «νέο πρόσωπο της Ευρώπης», ενώ όλοι ήθελαν να φωτογραφηθούν με τον "χωρίς γραβάτα" Τσίπρα, και τον υπουργό Οικονομικών με το δερμάτινο, Γιάνη Βαρουφάκη.
Λίγο πάνω από 100 ημέρες αργότερα, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό στεγνώσει.
Οι ιδεολογικές διατριβές, οι αντιφατικές δηλώσεις, οι διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και η διαπραγματευτική τακτική έχουν προκαλέσει αποστροφή σε πολλούς ευρωπαίους αξιωματούχους και πολιτικούς, οι οποίοι ήταν αρχικά φιλικά διακείμενοι προς τους νεοεισερχόμενους στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker αγκάλιασε τον Τσίπρα και τον πήρε επιδεικτικά από το χέρι σαν να καθοδηγεί έναν αρχάριο στο λαβύρινθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, ένας γερμανός Σοσιαλδημοκράτης, έσπευσε στην Αθήνα για να προσφέρει βοήθεια.
Οι κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας, που επεδίωκαν την κάμψη της γερμανικής λιτότητας, είδαν τον ελληνικό εκλογικό σεισμό ως ευλογία.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Francois Hollande, είχε δηλώσει ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι η λιτότητα, ως η μόνη προοπτική και πραγματικότητα, δεν ήταν ανεκτή πια.
"Νομίζαμε ότι αυτό που θα γίνει είναι οι Γερμανοί να καταλάβουν ότι η πάρα πολύ λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στην αγκαλιά των εξτρεμιστών", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης σε μια νότια ευρωπαϊκή χώρα.
"Αλλά ο τρόπος που οι Έλληνες έχουν συμπεριφερθεί, έχει οδηγήσει τους Ευρωπαίους να μην θέλουν να συνδέονται με αυτούς".
Επιπλέον, ορισμένοι νότιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι εξοργισμένοι ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει με μια ευρύτερη αναταραχή κατά τις συνομιλίες με τους πιστωτές της, ενώ βρίσκεται στα πρόθυρα της αθέτησης και μιας πιθανής εξόδου από το ευρώ.

"Μήνυμα ελπίδας"

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Matteo Renzi είχε υποδεχτεί τον Τσίπρα, αναφέροντας ότι φέρνει ένα "μήνυμα ελπίδας, όχι φόβου".
Ωστόσο, μέσα σε λίγες μέρες, ο Βαρουφάκης εξόργισε τους σοσιαλιστές ηγέτες της Ρώμης λέγοντας: "Ας το παραδεχτούμε, η κατάσταση του χρέους της Ιταλίας δεν είναι βιώσιμη".
Έτσι έλαβε την απάντηση του Ιταλού υπουργού Οικονομικών, Pier Carlo Padoan, ότι οι παρατηρήσεις του ήταν «εκτός τόπου».
Σε άλλες διασωθείσες χώρες, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ως επί το πλείστον από αριστερά κόμματα, ενώ ορισμένοι κυρίαρχοι πολιτικοί είδαν την επιτυχία Τσίπρα ως απειλή για τον εαυτό τους.
Ένας πορτογάλος υπουργός είπε ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους εντός του τρέχοντος έτους, αν δοθεί στην Ελλάδα «έκπτωση» στην επώδυνη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και εργασιακού.
Ο πρωθυπουργός Pedro Passos Coelho δήλωσε πρόσφατα ότι η πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι "παραμύθι για παιδιά", ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε τη Λισαβόνα και τη Μαδρίτη ότι ηγούνται ενός "άξονα" που σαμποτάρει τις διαπραγματεύσεις διάσωσης.
Μετά από αυτό, παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του Σοσιαλιστικού του κόμματος, τον Απρίλιο, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Πορτογαλία, Antonio Costas αποστασιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υποσχέθηκε να ικανοποιήσει όλες τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις σχετικά με το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος.

Υποχωρούν τα ποσοστά του Podemos

Στην Ισπανία, ριζοσπαστική αριστερά του Podemos, της οποίας ο ηγέτης Pablo Iglesias περιγράφεται ως «καθρέφτης» του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ενισχυθεί δημοσκοπικά τον Ιανουάριο.
Το κόμμα του διαλαλούσε τα ελληνικά σχέδια για τον τερματισμό της λιτότητας, υποσχόμενο παροχές στους άπορους.
Ωστόσο, τώρα υπόσχεται ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί μόνο όταν θα το επιτρέπουν οι δημόσιοι λογαριασμοί
Σε συνέντευξη του στο Reuters τον Μάρτιο, ο Iglesias αναγνώρισε ότι οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της είναι δύσκολες, ενώ φάνηκε να καταλαβαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξει την οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.
Στα κράτη της Βαλτικής, τα οποία υπέμεναν στωικά τη λιτότητα μετά την οικονομική κρίση του 2008, υπάρχει ακόμη λιγότερη συμπάθεια για την Ελλάδα και τους ηγέτες της.
Ο Λιθουανός υπουργός Οικονομικών, Rimantas Sadzius, δήλωσε ότι οι απειλές του έλληνας πρωθυπουργού για χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους θέτει ένα πολιτικό πρόβλημα για τη χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι το ήμισυ και η μέση σύνταξη το ένα τέταρτο από ότι στην Ελλάδα.
Η Λετονία αντιτίθεται επίσης σε οποιεσδήποτε παραχωρήσεις προς την Ελλάδα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης