Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα κόμματα που αμφισβητούν τη λιτότητα νέος πονοκέφαλος της Γερμανίας – Θα βοηθηθεί η Ελλάδα;

Τα κόμματα που αμφισβητούν τη λιτότητα νέος πονοκέφαλος της Γερμανίας – Θα βοηθηθεί η Ελλάδα;
Μπορεί όμως η κυοφορούμενη αλλαγή στην Ισπανία να βοηθήσει και την Ελλάδα;
Κάθε άλλο παρά ανακόπηκε η εκλογική άνοδος των επικριτών της σκληρής λιτότητας της Ευρωζώνης, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Ισπανία, τη Κυριακή, δίνοντας ένα ακόμη μήνυμα στους εκφραστές της πολιτικής της σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Οι εξελίξεις στην Ισπανία, μετά την εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον αγορών και αναλυτών, με τις πρότερες εκτιμήσεις να διαψεύδονται πανηγυρικά.
Πολλοί ανέμεναν ότι μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε η στάση των εταίρων στην Ευρωζώνη, απέναντι τόσο στην Ελλάδα όσο και στον τρόπο που ασκείται η δημοσιονομική πολιτική από τις εθνικές κυβερνήσεις.
Τουναντίον μάλιστα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να υποκύπτει στις απαιτήσεις των εταίρων, αν και ακόμη η τελική συμφωνία δεν έχει επισημοποιηθεί.
Με τη σκληρή τους στάση οι εταίροι προσπάθησαν να δώσουν το μήνυμα στους «απανταχού αρνητές της δημοσιονομικής πειθαρχίας» ότι δεν θα ανέχονταν εκτροπή από τους στόχους.
Όμως ήρθαν οι εκλογές της Ισπανίας, για να δείξουν ότι τουλάχιστον στην πέμπτη χώρα της Ευρωζώνης που εφαρμόστηκε Μνημόνιο (αν και κεκαλυμμένο) οι απειλές των εταιρών δεν «περνούν».
Άλλωστε, στην Ισπανία υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα με το συντηρητικό «Λαϊκό Κόμμα».
Η αποτυχία της Ισπανίας να αποδώσει ευθύνες για τα εγκλήματα του καθεστώτος του Φράνκο άφησαν το «Λαϊκό Κόμμα» σε ένα δίκτυο διαφθοράς, που οι πρόσφατες δικαστικές υποθέσεις αποκάλυψαν με τον πιο άσχημο τρόπο στις νέες γενιές.
Η ανάδυση ενός νέο φιλελεύθερου, εκσυγχρονιστικού κόμματος – Ciudadanos – ήρθε καθυστερημένα και σε κάθε περίπτωση δεν ανάγκασε την ιεραρχία των βετεράνων του κόμματος να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο κάνει πολιτική.
Αψηφώντας την κινδυνολογία της κατεστημένης πολιτικής ελίτ, τόσο της χώρας τους όσο και της Ευρώπης, έδωσαν την ψήφο τους στους Podemos των «αγανακτισμένων» και στον φιλελεύθερο σχηματισμό Ciudadanos (Πολίτες).
Μπορεί όμως η κυοφορούμενη αλλαγή στην Ισπανία να βοηθήσει και την Ελλάδα;
Ιδιαίτερα όταν ο Ιταλός πρωθυπουργός Mateo Renzi, βρήκε την ευκαιρία να επισημάνει ότι οι άνεμοι από την Ισπανία και την Ελλάδα δείχνουν ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.
Δεν είναι βέβαιο ακόμη ότι η Ευρωζώνη θα λάβει σοβαρά υπόψιν τις αλλαγές που θέλουν οι πολίτες στην Μεσόγειο.
Άλλωστε, πολύ πρόσφατα ο Schaeuble το είπε πολύ ξεκάθαρα.
Όποιος δεν δέχεται τους όρους δανεισμού της Ευρωζώνης, μπορεί να αναζητήσει κάπου αλλού δανεικά…
Υπονοώντας φυσικά ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιώτης, ή και δημόσιος φορέας, που να διαθέτει τα τεράστια ποσά που μπορεί η Ευρωζώνη, με πάρα πολύ μάλιστα μικρά επιτόκια.
Το μόνο που ζητά η Ευρωζώνη είναι όρους… και κυρίως πειθαρχία και μεταρρυθμίσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης