Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μετατίθεται η συνάντηση Τσίπρα με Juncker από 6 στις 9 Ιουνίου - Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης επαφές με Schaeuble

Μετατίθεται η συνάντηση Τσίπρα με Juncker από 6 στις 9 Ιουνίου - Εκτάκτως στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης επαφές με Schaeuble
Κορυφώνονται οι διεργασίες Ελλάδος με ΕΕ - Παρά το αδιέξοδο, υπάρχει διάθεση να γεφυρωθεί το χάσμα
(upd5) Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη η συμφωνίας για την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις πλέον, διεξάγονται κυρίως σε πολιτικό επίπεδο, καθώς ο ρόλος των τεχνικών κλιμακίων έχει υποβαθμιστεί σημαντικά.
Στο πλαίσιο αυτό και όσο οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, δεν θα υπάρξει συνάντηση του Αλέξη Τσίπραμε τον πρόεδρο της Κομισιόν J.C. Juncker και τον επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem αύριο Σάββατο 6 Ιουνίου όπως ήταν προγραμματισμένο αλλά μετατίθεται για μετά τις 9 Ιουνίου μετά την ερχόμενη Τρίτη.
Επίσης, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή λόγω της προ ημερησίας συζήτησης μετέθεσε την κρίσιμη συνάντηση για την επόμενη εβδομάδα.
Παράλληλα εκτάκτως θα μεταβεί στο Βερολίνο ο Βαρουφάκης ο έλληνας ΥΠΟΙΚ για να έχει κρίσιμη συνάντηση με τον W. Schaeuble τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιουνίου.
Η προγραμματισμένη σύσκεψη των δανειστών της Ελλάδας, δεν έχει αλλάξει και θα πραγματοποιηθεί την  Δευτέρα 8 Ιουνίου.
Οι δανειστές θα συναντηθούν στο Βερολίνο  Angela Merkel, Francois Hollande, J.C. Juncker, Mario Draghi και Christine Lagarde με επίκεντρο την Ελλάδα και την αναζήτηση μιας λύσης για να αρθεί το αδιέξοδο....

Reuters: Εάν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές θα εγκρίνουν την επιστροφή των 10,9 δισ. από τον EFSF στην Ελλάδα

Απόφαση για την άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 10,9 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον EFSF, με στόχο να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες της χώρας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, αναμένεται να λάβουν οι δανειστές, σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters, εάν υπάρξει συμφωνία, οι δανειστές θα εγκρίνουν την επιστροφή των 10,9 δισ. από τον EFSF στην Ελλάδα.
Το Reuters, αποκαλύπτοντας νέες πληροφορίες για το περιεχόμενο της πρότασης των δανειστών προς την Ελλάδα αναφέρει επίσης πως οι δανειστές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση για αυξήσεις στον ΦΠΑ αντίστοιχες με το 1% του ΑΕΠ, αλλά και για περικοπές συντάξεων αντίστοιχες επίσης με το 1% του ΑΕΠ.
Ταυτόχρονα οι δανειστές αξιώνουν από την ελληνική πλευρά να μην κάνει πίσω στην ανάγκη για μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά ούτε και να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι δανειστές επιμένουν στις πιέσεις για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, των μεγάλων λιμανιών της χώρας, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς και του ΟΤΕ.
Εάν η Ελλάδα αποδεχθεί τις προτάσεις των δανειστών, τότε εκείνοι θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στην Ελλάδα τα 10,9 δισ. ευρώ του EFSF, για να καλυφθούν οι ανάγκες των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Juncker - Merkel για το ελληνικό ζήτημα - Θα ακολουθήσει επικοινωνία Juncker - Hollande

Στο μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, είχε σήμερα, Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, με στόχο να την ενημερώσει για τη συνάντησή του - το βράδυ της Τετάρτης - με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Τηλεφωνική επικοινωνία αναμένεται να έχει ο πρόεδρος της Κομισιόν και με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Francois Holande, σχετικά με το ίδιο ζήτημα, σύμφωνα με δηλώσεις που φέρεται να έκανε ο ίδιος ο Juncker.
Παράλληλα, o Juncker φέρεται να δήλωσε πως «σημειώθηκε κάποια πρόοδος στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη χθεσινή συνάντηση, ωστόσο αυτή δεν είναι αρκετή».

Προειδοποίηση Dijsselbloem: Αν η Ελλάδα πει «όχι» σε όλα δεν πρόκειται να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό

«Αν η ελληνική κυβέρνηση πει “όχι” σε όλα, τότε δεν πρόκειται να έχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», προειδοποίησε σήμερα, Πέμπτη, ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.
Στη συνέχεια επεσήμανε πως οι διαφορές μεταξύ της ελληνικής πλευράς και της πλευράς των εταίρων παραμένουν μεγάλες, παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε κατά την χθεσινή τριμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον πρόεδρο της Κομισιόν.
Ο Dijsselbloem σχολίασε ότι το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας και οι μεταρρυθμίσεις σε αυτό βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, υποδηλώνοντας πως παραμένει αγκάθι για την επίτευξη της συμφωνίας.
Οι εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, ανέφερε, ακόμα, ο επικεφαλής του Eurogroup.

Βήμα προς βήμα οι διαβουλεύσεις - θρίλερ
Στο μεταξύ, τα ξημερώματα ολοκληρώθηκε η πρώτη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker και τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Μετά το πέρας της πρώτης συνάντησης, ο Αλ. Τσίπρας διεμήνυσε πως υφεσιακά μέτρα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από την Ελλάδα, τονίζοντας μάλιστα πως η μόνη ρεαλιστική πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ήταν η ελληνική.
Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί νέα υφεσιακά μέτρα.
«Οι προτάσεις για αύξηση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 10% και κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν έχουν καμία βάση» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ενώ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η πληρωμή της δόσης των 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 5 Ιουνίου.
"Δεν υπάρχει ανησυχία για τη δόση της Παρασκευής προς το ΔΝΤ", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν» ανέφερε εν συνεχεία, συμπληρώνοντας πως η συμφωνία αναμένεται να επέλθει τις επόμενες ημέρες.
«Το θετικό μήνυμα της ημέρας είναι η απόδειξη ότι η Κομισιόν έχει διάθεση να καταλήξουμε σε ένα κοινό τόπο» διέτεινε, καταλήγοντας πως όσο περισσότερο συνεχίζονται οι συζητήσεις, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε σε μία αμοιβαία επωφελή λύση.

Juncker (Κομισιόν): Πολύ δύσκολο πρόβλημα η Ελλάδα – Στη διάθεσή της 35 δισ. αν προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις
Εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα αποτελεί η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, ο οποίος τόνισε ότι τον απασχολεί νυχθημερόν και πρόσθεσε ότι αν αποδεχθεί η Αθήνα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις μπορεί να επωφεληθεί από ευρωπαϊκά κεφάλαια 35 δισ. ευρώ από σήμερα μέχρι και το 2020.
Ειδικότερα, σε ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειών, σήμερα, Πέμπτη, ο Jean Claude Juncker ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κοιμήθηκε μόλις και μετά βίας τρεις ώρες μετά από μια «μακρά αθλητική συζήτηση» με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες, μια συνάντηση που κατέληξε χωρίς συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτείται να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να απελευθερωθούν τα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης και με την Κομισιόν να ετοιμάζει ήδη «τον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων».
Η Ελλάδα, τόνισε ο J.C. Juncker, αποτελεί ένα εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα που με απασχολεί νυχθημερόν, διότι αγαπώ την Ελλάδα και κυρίως τα αδύναμα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, που υποφέρουν πάρα πολύ από τα προγράμματα προσαρμογής που έπρεπε να υιοθετήσει η χώρα.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι δεν αποδέχεται αυτό που λέγεται ότι η Κομισιόν επιβάλλει στην Ελλάδα μια θεραπεία λιτότητας, προσθέτοντας ότι είναι αλήθεια, όμως υπάρχει παράλληλα η πρόταση στήριξης της πραγματικής ελληνικής οικονομίας με κεφάλαια 35 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε ένα κράτος και ότι θα διαθέτει μια διοίκηση ικανή να προχωρήσει σε καλές πολιτικές που θα έχουν αποτελέσματα.
Τόνισε ακόμη ότι επιθυμεί να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα, «όμως, θα ήθελα επίσης η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική διοίκηση να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να επωφεληθούν από τα μέσα που τους έχουν δοθεί».

Μαξίμου: Το προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών δεν αποτελεί βάση συζήτησης
Πρόταση που δεν αποτελεί βάση συζήτησης με τη μορφή που έχει σήμερα χαρακτήρισαν κυβερνητικές πηγές το πεντασέλιδο προσχέδιο συμφωνίας των θεσμών που παρουσιάστηκε στην ελληνική πλευρά.
Εξέφρασαν, ωστόσο, την άποψη ότι αφήνει περιθώρια συμβιβασμών έτσι ώστε να είναι δυνατή μια συμφωνία το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όπως ανέφεραν πρόκειται για μια πρόταση συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) η οποία επαναφέρει μέτρα που είχαν τεθεί εκτός συζήτησης στις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group.
Συγκεκριμένα, οι ίδιες πηγές αναφερόμενες στο περιεχόμενο της πρότασης έκαναν λόγο για μέτρα όπως αλλαγές στο ΦΠΑ που θα αποφέρουν έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ το 2015, με σημαντικές αυξήσεις στην ενέργεια, στην εστίαση και στα φάρμακα, για περικοπές δαπανών στον ασφαλιστικό τομέα κατά 1% του ΑΕΠ για το 2015 και το 2016 και για κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2015.
Ως θετικό σημείο της πρότασης αναγνώρισαν το καθορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια ως εξής: 1% για το 2015, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% για το 2018.
Σε αυτό το στάδιο η συζήτηση για το χρέος ήταν επιδερμική, καθώς δεν περιλαμβάνεται στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ και για τα εργασιακά η πρόταση των θεσμών δεν ήταν ιδιαίτερα σαφής.
Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, οι επαφές του Πρωθυπουργού αλλά και οι τεχνικές εργασίες θα συνεχιστούν από σήμερα, αν και πιθανότατα όχι σε επίπεδο Brussels Group, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία πριν από τις 14 Ιουνίου, όπως αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση.
Τέλος, ως προς τη χρονική διάρκεια που θα καλύπτει η ενδεχόμενη συμφωνία, οι δανειστές προκρίνουν τη λύση μιας νέας παράτασης κάποιων επιπλέον μηνών για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.

Κομισιόν: Υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών
Καλή και εποικοδομητική χαρακτηρίζει η Κομισιόν τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον J.C. Juncker.
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Κομισιόν υπογραμμίζει πως η σημαντική συνάντηση ήταν καλή και εποικοδομητική.
Όπως υπογραμμίζει, υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.
«Συμφωνήθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο J.C. Juncker θα συναντηθούν ξανά» συμπληρώνεται.
«Η έντονη δουλειά θα συνεχιστεί» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Ο Πρόεδρος Juncker υποδέχθηκε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα απόψε για μία ιδιωτική συνάντηση, την οποία ακολούθησε γεύμα – εργασίας.
Στις επαφές συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem.
Ήταν μία καλή και εποικοδομητική συμφωνία.
Υπήρξε πρόοδος στην κατανόηση των θέσεων των δύο πλευρών.
Συμφωνήθηκε πως ο Αλέξης Τσίπρας και ο J.C. Juncker θα συναντηθούν ξανά.
Η έντονη δουλειά θα συνεχιστεί.

Dijsselbloem: Θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες οι συζητήσεις 
Καλή χαρακτήρισε τη μαραθώνια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και τον πρόεδρο της Κομισιόν J. C. Juncker ο επικεφαλής του Eurogroup, J. Dijsselbloem, μετά το πέρας της κρισιμότατης - για το μέλλον της Ελλάδας - σύσκεψης των Βρυξελλών, η οποία διήρκησε περισσότερο από 4 ώρες.
Η συνάντηση ήταν καλή και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε λίγες μέρες, δήλωσε ο Dijsselbloem.

Συμφωνία για πρωτογενή πλεονάσματα - Παραμένουν οι διαφορές για συντάξεις και ΦΠΑ
Κοντά σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους βρίσκονται Ελλάδα και δανειστές.
Παραμένουν οι διαφωνίες σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα της αποψινής τετράωρης συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον J.C. Juncker και τον J. Dijsselbloem.
Όπως καθίσταται σαφές από τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελλάδα και δανειστές έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τους δημοσιονομικούς στόχους, με τους θεσμούς να αποδέχονται, όπως όλα δείχνουν, τις προτάσεις της Αθήνας για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
- 1% το 2015
- 2% το 2016
- 3% το 2017
- 3,5% το 2018
Ωστόσο, αγκάθι φαίνεται πως παραμένουν συνταξιοδοτικό και ΦΠΑ, με τις δύο πλευρές να καλούνται τις επόμενες ημέρες να γεφυρώσουν τις διαφορές.
Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, οι δανειστές πρότειναν την πλήρη κατάργηση των ΕΚΑΣ, ώστε να καταστεί βιώσιμο το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Παράλληλα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για επιπλέον έσοδα 900 εκ. ευρώ από τον ΦΠΑ, οι δανειστές πρότειναν την αύξηση της φορολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10%.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ και αύξηση κατά 10 μονάδες στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, γνωστοποιώντας τις προτάσεις - βόμβα των δανειστών.
Πρόκειται για τα πλέον υφεσιακά μέτρα, τα οποία εφόσον ληφθούν, θα ροκανίσουν κι άλλο το εισόδημα των πολιτών, ενώ θα κάνουν πανάκριβο το κόστος διαβίωσης.

Το θυελλώδες παρασκήνιο της κρίσιμης σύσκεψης των Βρυξελλών
Νύχτα θρίλερ αποδεικνύεται για την Ελλάδα η 3η προς 4η Ιουνίου, καθώς ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας και ο J.C. Juncker εξέταζαν και ανέλυαν τους όρους της ενδιάμεσης συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, στην κρίσιμη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες από τις 21:30 ώρα Ελλάδας έως τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η σύσκεψη των δύο ηγετών χαρακτηρίστηκε η κρισιμότερη συνάντηση των τελευταίων μηνών για την Ελλάδα, καθώς έχει ήδη αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίτευξη συμφωνίας.
Όπως έγινε γνωστό, από τις 23:30 και ύστερα, στη συνάντηση των κ. κ. Τσίπρα και Juncker συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem και ο επικεφαλής του Euro Working Group, Τ. Wieser.
Τον Αλ. Τσίπρα συνόδευσαν οι κ. κ. Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Παππάς, Σακελλαρίδης.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem διαδραμάτισε ρόλο γραμματέα στις συζητήσεις Τσίπρα – Juncker.


Embedded image permalink


Συμφωνία για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στις συνομιλίες Τσίπρα με Merkel και Hollande
Στην ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, που να περιλαμβάνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για να στηριχθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, συμφώνησε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, A. Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο, Fr. Hollande, κατά τη διάρκεια επικοινωνίας που είχε μαζί τους, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, J. C. Juncker.
Στο μεταξύ, δυναμιτίζει το κλίμα στο παρά ένα της συνάντησης Τσίπρα - Juncker το πρακτορείο MNI, καθώς επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, επισημαίνει πως Κομισιόν και ΔΝΤ δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ενιαία γραμμή με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα.


Embedded image permalink


Dijsselbloem: Δεν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα
Τις προσδοκίες για την αποψινή συνάντηση Juncker – Τσίπρας μετριάζει ο J. Dijsselbloem, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν πρόκειται να υπάρξουν σήμερα αποφάσεις για την Ελλάδα.
Ειδικότερα, στο περιθώριο της συνάντησης με τον πρόεδρο της Κομισιόν και τον επικεφαλής του Euro Working Group, Thomas Wieser στο κτήριο της Κομισιόν, ο J. Dijsselbloem υποστήριξε πως η σημερινή συνάντηση Τσίπρα - Junckerείναι σημαντική, αλλά δεν πρόκειται να ληφθούν αποφάσεις.
«Χρειάζεται ακόμη σκληρή δουλειά» τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, παρά την παρουσία τους στο κτήριο της Κομισιόν δεν καθίσταται βέβαιη η συμμετοχή τους στη συνάντηση Τσίπρα – Juncker.


View image on Twitter


Juncker: Σήμερα θα γίνει το 90% της δουλειάς - Θα τεθούν όλα τα δύσκολα ζητήματα
Ύψιστη σημασία προσλαμβάνει η επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον J.C. Juncker, καθώς σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν «σήμερα θα γίνει το 90% της δουλειάς».
Ειδικότερα, επικαλούμενος πηγές της Κομισιόν, ο ανταποκριτής του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου επισημαίνει πως από την πλευρά του J.C. Juncker διαμηνύεται πως «σήμερα θα γίνει το 90% της δουλειάς».
Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική ομάδα θα απαρτίζεται από τους Αλ. Τσίπρα, Γ. Δραγασάκη και Ευ. Τσακαλώτο.
«Σήμερα θα κλείσουν όλα τα δύσκολα θέματα με βάση την πρόταση της Ελλάδας» σημειώνει ο Έλληνας δημοσιογράφος, προσθέτοντας πως ενδέχεται να υπάρξουν «προσθήκες», ώστε να δημιουργηθεί ένα νέο, αξιόπιστο κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group.

Eυρωπαϊκές πηγές: Τσίπρας - Juncker θα καταρτίσουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη συμφωνίας
Πλήρες και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας θα καταρτίσουν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους το βράδυ της Τετάρτης, στις Βρυξέλλες, ο
«Στην αποψινή συνάντηση θα καθοριστεί κυρίως η διαδικασία που θα ακολουθηθεί και είναι πιθανόν να τεθεί και ένας χρονικός στόχος για την επίτευξη συμβιβασμού σε τεχνικό επίπεδο», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

WSJ: Νέα συμβιβαστική πρόταση θα παρουσιάσουν οι δανειστές
Πρόθυμοι να άρουν τη σκληρή γραμμή και να προβούν σε ορισμένους συμβιβασμούς εμφανίζονται οι δανειστές, ενόψει της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρας με τον J.C. Juncker.
Ειδικότερα, όπως διαμηνύει η Wall Street Journal, ο πρόεδρος της Κομισιόν θα παρουσιάσει στον Αλέξη Τσίπρα μία νέα πρόταση των δανειστών, η οποία θα εμπεριέχει ορισμένους συμβιβασμούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πρόταση των δανειστών θα αφορά:
- Χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα
1% το 2015
2% το 2016
3% το 2017
3,5% το 2018
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προηγούμενες προτάσεις έκαναν λόγο για πλεόνασμα +3% το 2015 και +4,5% το 2016.
- Μείωση των δαπανών για τις συντάξεις μόλις κατά 0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και κατά 1% του ΑΕΠ το 2016
- «Όχι» σε νέες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων
- Υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για να καταστούν ευκολότερες οι απολύσεις των εργαζομένων
Όπως σημειωνεί η εφημερίδα, μία τέτοια εξέλιξη ίσως πείσει τους δανειστές να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για την επανα-εισαγωγή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και για το "πάγωμα" των ομαδικών απολύσεων.
Βέβαια, ως αντάλλαγμα, η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί να μην άρει την απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων.
- Αύξηση στο ΦΠΑ με την καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 23%
Η Ελλάδα αντίθετα, πιέζει για την καθιέρωση τριών συντελεστών.
Όμως, η ελληνική αντιπρόταση, σύμφωνα με τους δανειστές, δεν πρόκειται να επιτύχει το στόχο για έσοδα 1% του ΑΕΠ.

ΜΝΙ: Αδυνατούν να καταλήξουν σε ενιαία γραμμή Κομισιόν και ΔΝΤ
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχτεί η συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς Κομισιόν και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξακολουθούν να τηρούν διαφορετική γραμμή απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γερμανικού Οικονομικού Πρακτορείου MNI, Κομισιόν και ΔΝΤ εξακολουθούν να εκφράζουν διαφωνίες επί της διαπραγματευτικής τακτικής έναντι της Ελλάδας.
Επικαλούμενο πηγές, το MNI μεταδίδει πως Juncker και Lagarde διαφωνούν στο μέτωπο των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, αδυνατώντας να υιοθετήσουν μία κοινή γραμμή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών εστιάζουν στο συνταξιοδοτικό και το εργασιακό.
Παράλληλα, συνεχίζουν, οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει σε μία ενιαία συμφωνία με την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα μπορεί να υποβάλλει προτάσεις. Απλά αυτές πρέπει να κρίνονται βιώσιμες» τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Επίσης, ρίχνουν το μπαλάκι στην Ελλάδα, καθιστώντας σαφές πως είναι ζήτημα του Αλέξη Τσίπρα, εάν θα επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων ημερών.
Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές διατείνουν πως έχει προετοιμαστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα.
«Ωστόσο, βρίσκεται εκτός των συζητήσεων» διαμηνύουν χαρακτηριστικά.

Tσίπρας πριν αναχωρήσει για Βρυξέλλες: Η Ελλάδα έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της στους θεσμούς για έναν έντιμο συμβιβασμό
Η Ελλάδα έχει καταθέσει επισήμως την πρότασή της στους θεσμούς για έναν έντιμο συμβιβασμό, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο μήνυμα του πριν την αναχώρηση για τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, J.C. Juncker.
Η κυβέρνηση απέστειλε προχθές το βράδυ σχέδιο πρότασης που περιλαμβάνει τα σημεία συμφωνίας, αλλά και τις κόκκινες γραμμές στα ανοιχτά θέματα, με την προσδοκία ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία θα επιδείξει σεβασμό αλλά και ρεαλισμό ώστε η Ευρώπη να προχωρήσει ενωμένη.
Πλέον, σημείωσε ο πρωθυπουργός, η ευθύνη ανήκει σ' αυτούς που εκλέγονται και λογοδοτούν στους λαούς για τις αποφάσεις τους.
Ο Τσίπρας γνωστοποίησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κάποιο κείμενο από τους θεσμούς, ούτε και απάντηση στη δική της πρόταση.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Όπως είναι γνωστό από προχθές το βράδυ, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει επισήμως την πρόταση της προς τους θεσμούς, για έναν έντιμο και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό, που θα δώσει ένα τέρμα σε αυτή την κρίση στην Ευρώπη. 
Βεβαίως θα δώσει την δυνατότητα στην Ελλάδα να ξεφύγει από αυτή την ασφυξία την οικονομική, αλλά και περιθώρια ανάκαμψης, θα δώσει τέλος στα σενάρια για Grexit, θα δώσει τέλος στα σενάρια της καταστροφής.
Μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει σχόλια πάνω σε αυτή την πρόταση, αλλά ούτε και κάποιο άλλο κείμενο, όπως ακούμε, από την πλευρά των θεσμικών εταίρων.
Χθες βράδυ δέχθηκα πρόσκληση από τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζάκ Κλωντ Γιούγκερ, να μεταβώ στις Βρυξέλες προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά και με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκα θετικά.
Θα πάω για να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης. 
Να του εξηγήσω ότι σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, είναι αναγκαίο οι θεσμοί και κυρίως η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης, να προσχωρήσει στο ρεαλισμό πάνω στον οποίο κινείται εδώ και τρείς μήνες η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματευόμενη τα δίκαια του ελληνικού λαού προς όφελος μιας ενωμένης Ευρώπης, που σήμερα είναι αναγκαία για τους λαούς όσο ποτέ. 
Χρειαζόμαστε την ενότητα, πρέπει να αποφύγουμε την διαίρεση. Είμαι βέβαιος ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης θα κάνει αυτό που πρέπει. 
Θα προσχωρήσει στο ρεαλισμό».

Στο μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση διέψευσε τις πληροφορίες που ανέφεραν ότι στη συνάντηση θα λάβει μέρος και ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem.



FT: Τι περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα
Μέρος των προτάσεων που περιλαμβάνει η πρόταση των δανειστών της Ελλάδας και που θα παρουσιάσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Junker στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έδωσε στη δημοσιότητα ο δημοσιογράφος Peter Spiegel από τους Financial Times.
Βάσει της πρότασης αυτής, το σχέδιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ για το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.
Όπως υπογραμμίζει το δημοσίευμα, αν και τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που προβλέπει το υπάρχον πρόγραμμα διάσωσης (απαιτούσε πρωτογενές πλεόνασμα 3% για φέτος και 4,5% για τον επόμενο χρόνο), κινούνται υψηλότερα των ποσοστών που προσδοκούσε η Αθήνα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το πρωτογενές πλεόνασμα είναι μια κρίσιμη παράμετρος για τη συμφωνία, καθώς από το ύψος του θα εξαρτηθεί και το ύψος των μέτρων λιτότητας που θα κληθεί να λάβει η Αθήνα.
Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι το ΔΝΤ παραμένει επιφυλακτικό για το κατά πόσο η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους και πιέζει τους Ευρωπαίους να συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Σύμφωνα με τους FT, οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές δεν συμφώνησαν με την απαίτηση του ΔΝΤ και γι’ αυτό στο έγγραφο δεν περιλαμβάνεται ανακούφιση του χρέους.

Προσχέδιο συμφωνίας έστειλε η Ελλάδα - Τρεις συντελεστές ΦΠΑ, πλεόνασμα 0,8% το 2015
Πλήρες προσχέδιο συμφωνίας, συνολικής έκτασης 47 σελίδων, απέστειλε ήδη από τη Δευτέρα η ελληνική κυβέρνηση προς τους δανειστές, όπως επιβεβαιώνουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές.
"Η Ελλάδα απέστειλε ένα πλήρες προσχέδιο συμφωνίας και τώρα αναμένει τις απαντήσεις των δανειστών", σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.
Κατά τις πληροφορίες, στην πρόταση της Ελλάδας προς τους δανειστές προβλέπεται πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ για το 2015 και 1,5% για το 2016.
Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ, προβλέπεται η θέσπιση τριών συντελεστών και συγκεκριμένα στο 6%, 11% και 23%.
Όπως επισημαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης βασίστηκε στις διαπραγματεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο, στο Brussels Group.
Για κάθε θέμα υπάρχει πέραν των μια προτάσεων, γεγονός που επιβεβαιώνει πως η ελληνική πλευρά έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές, τονίζουν οι κυβερνητικές πηγές.
Μάλιστα χαρακτηρίζουν πολιτική την πρόταση της Ελλάδας.
Η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο πληγές που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση.
Εργασιακό και ασφαλιστικό αποτελούν τα δύο ζητήματα «κλειδιά», προκειμένου να κλείσει η συμφωνία και να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015, ώρα 10:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης