Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Παρά τις διαφωνίες, Juncker και Tσίπρας βρήκαν «κοινό έδαφος» σε ορισμένα θέματα

WSJ: Παρά τις διαφωνίες, Juncker και Tσίπρας βρήκαν «κοινό έδαφος» σε ορισμένα θέματα
Υπήρξε σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη
Κοινό έδαφος σε μερικές όψεις της επικείμενης συμφωνίας φαίνεται πως βρήκαν χθες J.C. Juncker και Αλέξης Τσίπρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, η οποία επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους, αν και οι διαφορές παραμένουν σε ορισμένα καίρια ζητήματα, χθες υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία σε μία σειρά θεμάτων.
Η εν μέρει σύγκλιση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, εξηγεί η αμερικανική εφημερίδα, ανανεώνει τις ελπίδες για συμφωνία, η οποία θα αποτρέψει τη στάση πληρωμών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε σύγκλιση σε ορισμένα ζητήματα, αλλά η κατάσταση παραμένει δύσκολη.
«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδωσε ένα ξεκάθαρο όχι ακόμη και στις προτάσεις των δανειστών για τις συντάξεις και το ΦΠΑ, αυξάνοντας τις προσδοκίες για συμβιβασμό» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Επί του ΦΠΑ συγκεκριμένα, διευκρινίζουν πως «μπορούν να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα».
Αξίζει να σημειωθεί πως βάσει αποκλειστικού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Το Βήμα», η πρόταση των δανειστών περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα 3 δισ. ευρώ, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και επιπλέον έσοδα 1,8 δισ. ευρώ από τον ΦΠΑ.
Συγκεκριμένα για τον ΦΠΑ, οι δανειστές προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά με παράλληλο εξορθολογισμό των εξαιρέσεων, προσδοκώντας σε επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης